Stichting Intermobiel

Recensie van de adem, bron van ontspanning en vitaliteit van Regine Herbig

Titel: De adem, bron van ontspanning en vitaliteit. Handleiding om je energie in balans te brengen.
Auteur: Regine Herbig
Isbn: 9 789060 208083 prijs 25,--
160 pagina's
Uitgever: De Toorts Klik hier om het boek te bestellen
 
 

Korte samenvatting:
De adem is een onbewuste functie, maar kan bewust waargenomen en ervaren worden.  Ademtherapie heeft niet alleen ontspanning – wat letterlijk geen spanning/verslapping betekent- tot doel, maar een spanningsbalans in het lichaam, waarbij je los bent, maar waarbij ook stabiliteit en kracht samengaan. De adem reageert op: rekking van je lichaam, beweging, aanraking, contact met verschillende materialen en op klanken. Op deze vijf aspecten zijn de oefeningen gebaseerd die ze omschrijft. Regine Herbig vertelt uitgebreid over drie ademruimtes: onderste ademruimte in het bekken, de middelste ademruimte rond het middenrif, de bovenste ademruimte; het longgebied. De adembeweging ontstaat in een van deze drie gebieden en kan beïnvloed worden door onder andere de houding. Meer informatie over Regine Herbig op http://www.ademtherapie.info/

Cijfer waardering: 8

Uitleg cijfer:
In de tijd dat ik yogales gaf, gebruikte ik het boek: ‘De ervaarbare adem’ van Ilse Middendorf. Dat is een erg goed werkboek met prachtige uitleg en oefeningen over adembewegingen en ademruimtes. Het verbaasde me dan ook niet dat Regine Herbig dit boek noemde als basis voor haar eigen boek.

Hoewel de doelgroep van Intermobiel een groot aantal oefeningen uit het boek niet zal kunnen doen, blijven er nog meer dan genoeg oefeningen over die wel toepasbaar zijn voor mensen met een lichamelijke handicap. De adem is voor iedereen een prachtig medium om in balans te komen of om (een deel van) je lichaam krachtiger te maken. Er staat onder andere een stukje in over iemand waarbij de kracht in de armen verminderd was door een slechte doorbloeding. De oefening die hiervoor gegeven werd: Bedenk een ei in je oksel, niet te strak tussen je arm knellen, zodat ie stuk gaat en niet te los, want dan valt ie op de grond. Hierdoor ontstaat meer ademruimte in de bovenste en middelste ademruimte. De klachten verbeterden hierdoor aanzienlijk. Ook het werken met klanken is voor mensen met een handicap goed te beoefenen. Het zingen van een oe-klank bijvoorbeeld, zorgt voor stabiliteit in het bekkengebied. Dit alles maakt dat ik het een waardevol boek vind. Een dikke 8 dus.

Ingevuld en geschreven door Evy