Stichting Intermobiel

Transfers aanpassingen

GLIJHULPMIDDELEN

ZEILEN:

 LIFTEN:

 STOEPEN:

 


 

Tip 1: glijzeil
Wist  je dat je een glijzeil ook uit kunt wassen? Op het label staat hoe warm je het kunt wassen. Mijn zeil kan je op 60 graden wassen. Ik kwam hier namelijk pas laat achter. Het is wel zo hygiënisch om het zeil 1 keer in de maand bijvoorbeeld te wassen. Dan zijn ze weer lekker fris en schoon!

 


Pijl omhoog


Traplift
Leverancier: Ooms
Naam gebruiker: Jo-Ann
Vergoed door: WVG

Foto: Traplift

Als je problemen hebt met de trap op komen en je kan je verder nog redelijk redden, kan je bij de wvg een traplift aanvragen. Dat bied je dus de mogelijkheid om in je eigen huis te blijven wonen en ben je niet genoodzaakt om te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Als het lopen ook niet wil, is er altijd de mogelijk om voor boven een 2e rolstoel aanvragen.
 


Pijl omhoog

Plafondlift
Leverancier: Pronk Ergo
Naam gebruiker: Rene Penders
Vergoed door: de gemeente

  Foto: Plafondlift
klik op de foto voor een uitvergroting 


pijl omhoog

Plafondlift
Leverancier: Blokunit
Naam gebruiker: Astrid van de Helm
Vergoed door: WVG

  tillift astrid
klik op de foto voor een uitvergroting

De tillift gebruik ik om vanuit mijn bed op de douchebrancard te komen, zodat ik minder transfers hoef te maken.
 

 


Pijl omhoog

Groot glijzeil Maxi roll transfer (groot transfer zeil) 
Afkomstig van: Arjo Limited Gloucester Engeland
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Aangeschaft vanuit AWBZ

Foto: Groot glijzeil
klik op de foto voor een uitvergroting

Met dit grote glijzeil doe ik een gehele transfer van het bed naar de rolstoel of naar de douche brancard. Het zeil is een groot dubbel zeil. Het loopt dus door. Het zeil leg je helemaal onder je. Zorg dat het goed onder je ligt en dat er aan beide kanten genoeg ruimte over is. De adl’er pakt de bovenste laag van het zeil en trekt het naar zich toe waardoor je dus mee gaat.

Als ze het zeil onder je vandaan moeten halen, moeten ze aan de onderste laag trekken. Ze moeten het onder en bovenstuk eerst naar het midden toe trekken door aan de onderste laag te trekken. Als het onderste deel en daarna bovenste deel in het midden zit, kan de adl’er het onder je vandaan halen. Dit moet zo, omdat ze je anders zo van het bed kunnen meetrekken. Ik vind het een ideale aanpassing. Een lift zou niets voor mij zijn i.v.m. de aanrakingspijn en rugproblemen. Door dit zeil kan je makkelijk zijwaartse verplaatsingen doen zonder dat het zwaar is voor de verzorger. Het zeil is ook makkelijk mee te nemen en als je het opvouwt is het een klein pakketje. Dit transferhulpmiddel is misschien niet voor iedereen geschikt, maar voor mij is het een uitkomst. Ook dit zeil kun je gewoon in de wasmachine doen. Deze kan tot 80 graden en kan ook in de droger. Er zit een duidelijk waslabel op. 


Pijl omhoog

Klein glijzeil (easy slide)
Leverancier: Lopital Nederland BV
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Aangeschaft vanuit AWBZ

Foto: Glijzeil
klik op de foto voor een uitvergroting

Ik gebruik het glijzeil voor de transfer terug vanuit de toiletstoel naar bed. Ik kom dan dus net van het toilet en heb geen broek aan. Dan glijdt de glijplank voor geen meter. In het glijzeil zit normaal ook nog een dikke losse mat, maar deze gebruik ik niet. Ik vind het geheel dan te dik om goed onder me te krijgen. Als ik de transfer maak, gaat eerst de glijplank onder mijn bips en dan pas het glijzeil erop. Het ligt bij mij los op de plank, omdat het anders niet goed glijdt.  Ik heb het glijzeil in het revalidatiecentrum in Enschede gekregen. Ik weet dus niet hoe de aanvraagprocedure normaal gesproken gaat en bij wie je dit moet aanvragen. Ik zou zelf in eerste instantie bij de zorgverzekeraar aankloppen.


Pijl omhoog

Tillift
Leverancier: Mocare
Naam gebruiker: Petra Zwier

Foto: Juk tilliift Foto: Tillift
klik op de foto voor een uitvergroting

Mijn tillift heeft een elektrisch kantelbaar juk. Dit vind ik erg prettig omdat ik zo diverse houdingen kan aannemen. Ook de poten zijn elektrisch verstelbaar. Het juk is extra verlengd (zie foto) en de tillift komt dan ook bijna tot het plafond. Dit was nodig omdat mijn rolstoel ook vrij hoog is en ik over de armleuning heen getild wordt.
 


Pijl omhoog

Glijplank ( Materiaal: MDF) 
Gemaakt door: mijn vader
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Vergoed door: niet, zelf gemaakt.

Foto: Glijplank
klik op de foto voor een uitvergroting

Ik gebruik de glijplank voor de transfer naar de toiletstoel. Mijn vader en vriend tillen me, maar de adl’ers doen dat niet en gebruiken dus de transferplank. Nadeel is dat hij niet zo goed glijdt als je geen broek aan hebt. Daarvoor heb ik wel een kleine easy slide, maar de transfer met plank gaat het beste met een gladde broek aan. Bij de transfer van het bed naar de toiletstoel heb ik daarom mijn broek aan, maar bij de transfer terug naar mijn bed niet. Dan gebruik ik dus de kleine rode easy slide. Destijds heeft mijn vader zelf deze plank voor mij gemaakt, omdat ze in het revalidatiecentrum alleen hele grote, dikke houten planken hadden. Ik moest ook lang wachten tot hij besteld was. Vandaar dat mijn vader hem maar zelf gemaakt heeft. Als je dus een handige vader of kennis hebt, kan je zoiets gemakkelijk zelf maken. De ronde kant van de plank gaat onder mijn bips. Dat gaat er natuurlijk makkelijker onder dan het rechte stuk van de plank. Sommige glijplanken hebben er ook nog een handvat in, maar dat is voor mij niet nodig. In sommige gevallen kan het handig zijn.


 

 

 

 

 


Tip 2: glijplank
De glijplanken zijn er in allerlei vormen en maten. De  vorm en maat van onderstaande glijplank is voor mij het handigste. Bedenk dus eerst wat voor jou handig is, voordat je er eentje besteld of laat maken! Mijn vader heeft de plank zelf gemaakt  van Trespa. Met een handige vader of buur kan je dit veel geld schelen en hij is op de juiste maat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Glijplank  
  •