Tips
Hieronder staan diverse tips. Wil je direct naar de tip van jouw keuze, klik er dan meteen op.
- Huur een hoog/laag bed
- De Flairbon
- Meerkosten vakantie
- Fondsen
- Via ziektekostenverzekering
- Via belastingen
Wees creatief
Huur een hoog-laag bed
In Nederland is het mogelijk om via een thuiszorgorganisatie een hoog/laag bed te laten plaatsen in een vakantiebungalow of hotel naar keuze. Je moet dan contact opnemen met de organisatie in de plaats waar je met vakantie naar toe gaat. Je kunt het bed laten bezorgen en weer laten ophalen. Het huren op zich is meestal gratis, mits je lid bent van de kruisvereniging. Vaak moet je wel een borgsom betalen. www.thuiszorg.nl/
De Flairbon
Een aantal keer per jaar geeft het tijdschrift Flair een hotelboekje uit. Op dit moment geeft Flair verschillende boekjes per jaar uit met verschillende soorten hotels. Een van die boekjes heet 101 hotels voor 60 euro per kamer. Dit boekje komt twee keer per jaar uit in juni en november. Hierin worden dan 101 luxe hotels vermeld in de landen Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk (slechts enkele hotels). De bon in die boekjes geeft je dus het recht om tegen een aangename prijs in een luxe hotel te logeren. Het boekje in juni geldt voor de maanden juli, augustus, september. Het boekje in november geldt voor de maanden december, januari en februari. Tussendoor komen nog andere boekjes uit, maar hier staan minder hotels in of het gaat om kasteelhotels. Omdat de meeste luxe ketens wel over aangepaste kamers beschikken, kan het nuttig zijn om eens in dit boekje te neuzen. In de boekjes staat trouwens ook aangegeven welke hotels rolstoeltoegankelijk zijn. Ik heb een ruime kamer nodig, omdat ik een hoog/laag bed nodig heb en een tillift. Het is mij al verschillende keren gelukt om een suite te krijgen tegen de Flairprijs van 60 euro per kamer. Deze suites kosten normaal tussen 300 en 700 euro. In luxe hotels is ontbijten en dineren op je kamer geen probleem. Dus wil je er even uit en lekker luxe, koop dan de flair. www.flaironline.nl
Meerkosten vakantie
De meerkosten van je vakantie zijn die kosten die voortvloeien uit het feit dat je met een handicap op vakantie gaat. Bijvoorbeeld het speciaal vervoer kost vaak beduidend meer dan een normale taxi. Een aangepaste bungalow is soms duurder dan een niet-aangepaste bungalow. Veel parken verhuren alleen vier of zelfs zes persoonshuisjes als aangepaste bungalow, terwijl je daar misschien maar met twee personen heen gaat. Dan ben je dus veel meer geld kwijt.
-Ook kan het inhuren van verzorgenden extra kosten met zich meebrengen.
-Ook is het lenen van hulpmiddelen lang niet altijd gratis.
Het is niet altijd duidelijk aan te geven wat je meerkosten zijn en wat onder normale kosten valt. Sommige organisaties geven een indicatie. Anders zul je zelf moeten gaan rekenen.
Fondsen
Er zijn fondsen die je in de meerkosten van een vakantie tegemoet willen komen. Het is bij dit soort fondsen verstandig om ruimschoots voor de vakantie naar de voorwaarden en procedure te vragen. De volgende fondsen hebben wij voor je gevonden:
- Stichting De Lichthoeve
Ze kan onder voorwaarden een bijdrage verstrekken in de meerkosten van een vakantie die voortvloeien uit de handicap. Ze hebben geen website. Stichting de Lichthoeve, Postbus 33, 3886 ZG Garderen, telefoon 0341-455187 (maandag tot en met donderdag van 09-12.00 uur), fax 0341-455278.
- Stichting Blijdesteyn
Deze stichting vergoedt eenmalig reis - en verblijfskosten aan vrouwen met een minimuminkomen. Het doel is deze vrouwen een zorgeloze vakantietijd aan te bieden. In principe is deze vakantiebeurs bestemd voor vrouwen van 18 tot 40 jaar. Je bent helemaal vrij om zelf je vakantie uit te kiezen, maar deze moet wel verzorgd worden door een erkende en bonafide reisorganisatie. De vakantiebeurs bedraagt maximaal 570,- euro.
http://www.stichtingblijdesteyn.nl/
Via ziektekostenverzekering
Ga je op vakantie met de Zonnebloem of het Rode kruis dan kan het zijn dat een (klein) deel van die vakantiekosten vergoed wordt, mits je aanvullend verzekerd bent. De hoogte van de vergoeding is zeer afhankelijk van je verzekeringsmaatschappij. Informeer dus bij je eigen verzekeringsmaatschappij.
Belastingen
De meerkosten van je vakantie kun je ook verhalen bij de belastingen. Deze kosten vallen onder de noemer buitengewone uitgaven. Onder buitengewone uitgaven vallen alle kosten die voortkomen uit je handicap, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Om in aanmerking te komen voor aftrek van je buitengewone uitgaven moet je eerst over het drempelbedrag heenkomen. Dit is 11,2 % van je (gezamenlijk) drempelinkomen. Er bestaan geen officiële regels van wat de belastingdienst ziet als meerkosten van een vakantie. Laat je hierdoor niet weerhouden om toch jouw meerkosten op te geven. Je kunt het beste een bedrag opgeven en dit meerkosten vakantie noemen. Als de belastingdienst hierom vraagt, kun je alsnog een motivatie en specificatie sturen.
Wees creatief
Een accommodatie vinden die rekening houdt met al jouw wensen is niet makkelijk. Zeker als je wat zwaarder gehandicapt bent, moet je jezelf afvragen wat absoluut noodzakelijk is en waar je eigenlijk best zonder kan. Je kunt jezelf heel erg beperken door eisen te stellen die weliswaar voor jouw reëel zijn, maar waar de meeste verhuurders niet bij stil staan.
Wij waren eens in een prachtige vakantiebungalow waar wij erg tevreden over waren. In het gastenboek stond een verhaal van een ontevreden klant. Hij had nogal wat aanmerkingen waaronder dat het servies te hoog stond. Nu kon hij de tafel niet dekken. Ik vraag mij dan direct af, kan die man nou echt zelf niet verzinnen dat hij dit servies, voor de duur van zijn verblijf, zo zou kunnen neerzetten dat hij er wel zelf bij kan.
Ik ben in de loop van de jaren nogal makkelijk geworden. Zo vind ik één of twee weken niet douchen geen ramp. Ik kan alleen douchen met eigen douchebrancard en die moet dus maar net in de badkamer passen. Dus als dit niet kan, dan laat ik mij wel uitgebreid op bed wassen. De toiletgang is ook vaak een probleem. Mijn oplossing is een eigen chemisch toilet, die ik altijd meeneem. Ik kan alleen met behulp van een tillift op het toilet hangen en dat lukt wel op mijn eigen meegebrachte chemische toilet. Die zetten we dan in een slaapkamer of in de woonkamer en dan verdwijnt mijn man wel een poosje. Het is behelpen, maar ik vind dit niet erg. Ieder moet zo voor zichzelf afwegen wat voor hem/haar belangrijk is. De kunst en de tip hier is echter dat je niet alleen moet kijken naar je beperkingen, maar ook naar wat mogelijk is. En dat dit niet bepaald wordt door een geldende norm, maar door jouw wensen. Waardoor het soms onvermijdelijk is om iets op te geven om daar iets anders voor terug te krijgen.