Belangrijke aandachtspunten voor de meditatie
ALGEMENE BELANGRIJKE PUNTEN VOOR DE MEDITATIE Stap 1 Les 2
• Spreek met jezelf af iedere dag minimaal 15 minuten te oefenen, voor deze afstemming, dit thuiskomen bij jezelf. Het helpt als je de gewoonte aanleert, om je meditaties te doen, los van hoe jij je op dat moment voelt. Het maakt niet uit hoe je je voelt, doe het gewoon. Als de meditatie niet goed aanvoelt, stop dan wel meteen! Dat geldt ook voor de meditaties tijdens de cursus. Neem zo nodig contact met ons op.
• Zit zolang je met jezelf hebt afgesproken. Je kunt bijvoorbeeld ook een wekker zetten, als je dat prettig vindt. Je kunt op een vast tijdstip mediteren wat het makkelijker kan maken om het iedere dag te doen. In de ochtend heeft de voorkeur, omdat je dan helder bent en minder kans hebt om in slaap te vallen. Probeer uit wat voor jou het fijnste is of wat het beste werkt. Je kunt beter iedere dag hetzelfde aantal minuten mediteren, dat er een constante in de tijd is, dan de ene dag 5 minuten en de andere dag 30 minuten.
• Creëer je eigen plek (altaartje of tafeltje) met eventueel een kaars, bloemen of een afbeelding van een verlichte/heilige. Dit zijn voorbereidingen die je treft, zodat je houding en plek al aangeven wat je gaat doen. Het geeft een seintje aan je bewustzijn om zich op iets anders te richten dan je ‘normale activiteiten’. Leg eventueel een deken of een vest bij je in de buurt of zet de verwarming hoger, omdat je temperatuur kan dalen door het mediteren. Draag geen strakke kleding die het vrij ademen in de weg staan.
• Als je gaat mediteren en huisgenoten hebt, kan het prettig zijn dat ze dit weten, zodat je ook echt rust hebt en niet gestoord wordt. Zet eventueel de telefoon uit, als je dat fijn vindt.
• Houd een schrift of dagboek bij over je ervaringen die met de meditatie van doen hebben. Het beste is dit dagelijks bij te houden, ook al heb je niet gemediteerd. Je ervaringen verwoorden is ze ankeren, bewust maken en tevens een evaluatie van en voor jezelf. Je gaat na verloop van tijd patronen en terugkerende problemen herkennen.
• Meditatie kent dorre en vruchtbare perioden. De laatste zijn fijn, maar fijn levert niet veel op. Dorre perioden zijn moeilijk. Het wil niet lukken, maar deze perioden zullen vruchtbaar blijken, je komt namelijk jezelf tegen. Als het een heel jaar lang moeilijk of fijn gaat met het mediteren, klopt er iets niet. Neem dan contact op.
• Tijdens meditatie komen onvermijdelijk, vroeg of laat, oude gevoelens op. Het is zaak aanwezig en aandachtig te blijven als dat gebeurt, maar het is ook belangrijk dat je je er niet mee verbindt. Het toelaten in je hart is het verwerken, het een plaats geven. Daarvoor is het nodig een duikelaar te zijn, een zelfherstellend vermogen te bezitten. Als een duikelaar uit evenwicht is, komt hij vanzelf weer terug in evenwicht. Als dat er niet is, kan blijken dat er (psycho)therapie nodig is.
• Bij aandachtmeditatie is het de kunst bij het ervaren (=de activiteit van het ervaren) te blijven, om dus niet met de inhoud mee te gaan.
• Meditatie is over het algemeen een saaie oefening. Je moet er zelf voor kiezen. Niet gefascineerd raken noch door een mooi woord, gevoel, gedachte of hooggespannen verwachtingen. De meditaties werken het best als je niets verwacht. Iets willen ervaren of bereiken, levert alleen maar meer spanning op.
• Probeer niet het gevoel van mislukking te hebben of verwijten te gaan maken. Er is geen ideaal beeld hoe een meditatie moet verlopen.
• Als je de meditatie met een ‘glimlach van binnen’ doet, zul je merken dat je anders ‘kijkt’, zonder oordeel en zonder mening. Je geeft jezelf ruimte om te voelen wat je voelt, dit verzacht en ontspant.
• Doorzie je smoesjes met humor.
• Probeer het gevoel van de meditatie in je dag mee te nemen.
Samengesteld door Ineke en Veroni