Werkeloosheids Wet (WW)
Wat houdt de WW in?
De Werkloosheidswet (WW) is er voor diegene die werkloos is geworden en die direct beschikbaar is voor passend werk. Een ieder die een WW-uitkering ontvangt, heeft een sollicitatieplicht en moet er alles aan doen om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Afhankelijk van het arbeidsverleden heb je recht op 70% van het minimumloon, of 70% van je laatstverdiende loon.
Voor wie is de WW bedoeld?
Je kunt een WW-uitkering aanvragen als je
- een arbeidsovereenkomst hebt van meer dan 10 uur en je wordt ontslagen voor tenminste 5 uur (als je 10 uur of minder werkte is de norm minimaal de helft van de uren)
- aantoonbaar niet verwijtbaar ontslagen bent of hebt meegewerkt aan je ontslag, bijvoor-beeld door een vertrekregeling aan te nemen
- tenminste 26 weken gewerkt in de 39 weken voorafgaande aan de werkloosheid, onge-acht het aantal uren per week.
Om de WW te behouden is het van belang alle medewerking te verlenen aan de adviseur van het CWI.
Als je arbeidsongeschikt bent, heb je geen recht op WW.
Hoe en waar vraag je een WW-uitkering aan?
Als je weet dat je werkeloos wordt, moet je je zo snel mogelijk inschrijven bij het Centrum voor Werk en Inkomen, het CWI. Je hebt hiervoor de tijd tot uiterlijk een week nadat je werkeloos bent. Een adviseur van het CWI helpt je met de aanvraag van je uitkering. Je moet zelf zorgen dat je de benodigde informatie beschikbaar hebt. Dit is o.a. een arbeidsovereenkomst en ontslagbrief, identiteitsbewijs en sofi-nummer De adviseur van het CWI zorgt ervoor dat alle informatie bij het Uitkeringsinstituur Werknemersverzekeringen, het UWV, terechtkomt. Het UWV beoordeelt je aanvraag. Het duurt meestal 6 tot 8 weken voor je je uitkering ontvangt. Als je niet zolang kunt wachten op je inkomen, kun je een voorschot aanvragen.
Waar vind je meer informatie over de WW?
§ www.uwv.nl
§ www.bpv.nl/ Het Breed Platform Verzekerden en Werk (BPV&W) is een landelijk informatie- en advies-punt voor iedereen met vragen over werk, verzekeringen of sociale zekerheid in relatie tot gezondheid.
§ www.cwinet.nl