Stichting Intermobiel

Interview Jacqueline over haar hulphond

Jacqueline over haar zelfgetrainde hulphond Poedel Plezant. 'Het grote voordeel van een hulphond is dat ze je 24 uur per dag kunnen helpen. Je hoeft nooit geen “Dank-je-wel” te zeggen.'

 Foto: Plezant  Foto: Plezant


Ik heet Jacqueline. Veertig jaar geleden geboren in de Achterhoek en door het werk van mijn man verhuisd naar de omgeving van Rotterdam. Ik heb het Ehlers-Danlos syndroom (bindweefselziekte). Ik ben hypermobiel. Het collageen verdwijnt uit het bindweefsel en daardoor blijven bijv. de gewrichten niet meer op hun plek zitten.. In mijn hele lichaam heb ik problemen. Zitten is erg pijnlijk. Zelfs het liggen is pijnlijk. Ik lig erg veel op bed. Ik kan nog een klein stukje lopen. In huis heb ik een kleine elektrische rolstoel en voor buiten een grote elektrische rolstoel.

Beestenboel
Wij hebben bewust geen kinderen. Wel hebben wel een papegaai, drie Whippets (windhonden) en twee Koningspoedels. Zwarte Plezant is mijn hulphond. Plezant is nu vier jaar en als pup van zeven weken kwam ze bij ons wonen. Voordat Plezant geboren was, wisten we al dat ze hulphond moest gaan worden. In 1999 overleed mijn vorige hulphond Dommel. Dommel was opgeleid door stichting SoHo die nu Stichting Hulphond Nederland heet. Dommel was een zwarte Labrador.
Ik zag een hulphond van de stichting niet meer zo zitten.
Een reden voor het kiezen van zelf een hulphond opleiden is:

  • Dat ik de hond dan vanaf pup af aan bij me heb
  • De pup zich gemakkelijk kan aanpassen aan mijn levensstijl
  • Deze hond alleen van mij is en ik er alleen de baas over ben

Wij hebben aardig wat hondenervaring. Daardoor is het ons goed gelukt om zonder hulp van buitenaf Plezant op te leiden tot een volwaardige hulphond. Plezant werkt bijzonder goed. Ik ben heel erg trots op haar.

  • Plezant raapt gevallen voorwerpen op
  • Helpt me met aan en uitkleden
  • Kan deuren openen en sluiten
  • Ze doet de voetsteunen van mijn rolstoelen omhoog of omlaag
  • Brengt spullen naar mijn man en terug

Natuurlijk zitten er minpunten aan mijn hulphond. Plezant blaft bijvoorbeeld heel erg graag. Poedels moeten goed onderhouden worden. Regelmatig moeten ze de trimtafel op. De trimtafel is speciaal voor mij gemaakt. Een kaal geschoren Poedel vraagt natuurlijk niet zoveel onderhoud.

Het spel
Mijn man en Poedels zijn stapelgek op elkaar.. Hij speelt graag met ze. Het bijzondere is als ik Plezant nodig heb, dan laat ze mijn man onmiddellijk links liggen en komt me helpen. Ik verwonder me er nog steeds over dat het werken voor mij, belangrijker is dan het spelen met mijn man. Plezant houdt er niet van op straat geaaid te worden door vreemde mensen. Ik maak mezelf ook wel interessant, omdat ik altijd brokjes bij me heb. Voor wat hoort wat. Geen koekjes maar gewone brokjes als beloning. Beide Poedels willen er graag hard voor werken.

Ik zeg wel steeds werken, maar voor Plezant is werken gewoon een spel. Ik probeer variatie aan te brengen in het werk of spel. Dat houdt Plezant bij de les en maakt het werken leuk. Het grote voordeel van een hulphond is dat ze je 24 uur per dag kunnen helpen. Je hoeft nooit geen “Dank-je-wel” te zeggen. De hulphond maakt nooit geen opmerking over je kleding, je humeur enz.Je hebt altijd je maatje bij je. Het is en blijft ten alle tijden een hond met hondse streken. Als je niet van honden houdt, dan kun je ook niet van een hulphond houden.

Geschreven door Jacqueline
http://www.poedelplezant.nl