Stichting Intermobiel

Rijbewijs

Rijbewijs en chronische ziekte of handicap

Bij de volgende aandoeningen kan de keurend arts van Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen uw aanvraag voor een rijbewijs afwijzen:

  • oogaandoeningen (beperkt gezichtsvermogen, verlies van een oog); 
  • gehoor- en evenwichtsstoornissen (slechthorendheid, doofheid, ziekte van Ménière); 
  • inwendige ziekten (suikerziekte, hoge bloeddruk, chronische nierinsufficiëntie, longziekten, bloedziekten, getransplanteerd orgaan); 
  • hart- en vaatziekten (hartfalen, ischemische hartziekten, cardiomyopathie, klepafwijkingen, aangeboren hartziekten, hartritmestoornissen, geleidingstoornissen, perifere vaatziekten, onbegrepen syncope); 
  • neurologische aandoeningen (epilepsie, andere bewustzijnsstoornissen, progressieve neurologische ziekten, hersentumor, afwijkingen in de hersendoorbloeding zoals een aneurysma); 
  • psychiatrische stoornissen (psychose, stemmingsstoornissen, angststoornissen, dissociatieve stoornissen, cognitieve stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, alcohol- of drugsverslaving); 
  • verstandelijke handicaps; 
  • lichamelijke handicaps.

Krijgt u een van deze ziekten, terwijl u al een rijbewijs hebt, neem dan contact op met het CBR. U kunt problemen krijgen met de verzekering als u uw medische situatie niet doorgeeft aan het CBR. Het is mogelijk dat u uw rijbewijs moet inleveren, als autorijden door uw ziekte of handicap te veel risico met zich meebrengt voor u en voor andere weggebruikers. Soms is het wel mogelijk om met enkele aanpassingen aan de auto te blijven rijden

Rijbewijs halen als u een handicap hebt
Mensen met een handicap die hun rijbewijs willen halen kunnen het beste eerst contact opnemen met Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Medewerkers van het CBR hebben een overzicht van rijscholen waar u terechtkunt. Voordat u praktijkexamen doet en een rijbewijs aanvraagt moet u:

  • een ’Eigen verklaring’ invullen; 
  • een deskundige van het CBR laten vaststellen of er aanpassingen aan uw auto nodig zijn; 
  • een rijtest doen om een ’Verklaring van geschiktheid’ te krijgen; 
  • de ’Verklaring van geschiktheid’ opsturen naar het CBR.

U kunt ook een tijdelijke ’Verklaring van geschiktheid’ krijgen. Bijvoorbeeld wanneer u een progressieve ziekte hebt of als er andere omstandigheden zijn die het nodig maken dat u regelmatig gekeurd wordt. Ook kan de medische adviseur van het CBR besluiten dat u uitsluitend in een aangepaste auto kunt rijden. Dan krijgt u een speciale code op uw rijbewijs. Bever BV heeft een minibus die zo is ingericht dat mensen die rijles nemen met de rolstoel (handbewogen of elektrisch) achter het stuur kunnen zitten. De bus is voorzien van allerlei voorzieningen, zoals een lift, verschillende besturingssystemen, een elektrisch gas- en remsysteem en een bedieningspaneel dat op maat kan worden aangepast.

Moet ik mijn rijbewijs inleveren vanwege mijn ziekte/handicap?
U rijdt al jaren auto, en krijgt problemen met uw gezondheid. Wat gebeurt er nu met uw rijbewijs? Officieel bent u niet verplicht om gezondheidsproblemen te melden. Maar voor uw eigen veiligheid én de veiligheid van andere mensen in het verkeer is het wel verstandig om bij twijfel contact op te nemen met Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Deze organisatie stuurt u een ’Eigen verklaring’ toe die u invult en terugstuurt. Een medisch adviseur van het CBR bepaalt vervolgens of u gekeurd moet worden of dat u gewoon kunt blijven rijden.

Bij een keuring kijkt de medisch adviseur of u, eventueel met enkele aanpassingen, nog wel auto kunt blijven rijden. Als dat zo is, krijgt u een aantekening op uw rijbewijs. U hoeft waarschijnlijk niet opnieuw rij-examen te doen, maar het kan wel handig zijn om enkele lessen te volgen in de aangepaste auto.

Wat gebeurt er als u uw gezondheidsproblemen niet meldt?
Dan houdt u uw rijbewijs en kunt u gewoon blijven rijden. U kunt wel flink in de problemen komen als u door uw ziekte of handicap een ongeluk veroorzaakt. Nog afgezien van de schrik en het gevaar voor andere weggebruikers, zult u waarschijnlijk problemen krijgen met uw autoverzekering. De schade wordt dan niet gedekt, en die kan hoog oplopen. Neem daarom het zekere voor het onzekere en overleg altijd met uw huisarts of het CBR of u veranderingen in uw gezondheid moet melden.

Rijlessen in aangepaste auto
Wanneer u het advies hebt gekregen om in een aangepaste auto te rijden, dan kunt u voor rijlessen bij een beperkt aantal rijscholen terecht. Een deskundige van de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen bepaalt welke aanpassingen u nodig hebt en kan u aan adressen helpen van geschikte rijscholen. Het rij-examen legt u uiteindelijk af bij een examinator die speciaal is opgeleid voor het afnemen van examens in aangepaste voertuigen.Hebt u al een rijbewijs? Dan hoeft u niet opnieuw op examen. Toch kan het ook dan verstandig zijn om enkele rijlessen te nemen in de aangepaste auto voordat u weer de weg op gaat.

Rijlessen op aangepaste motor
Mensen met een lichamelijke handicap kunnen motorrijles nemen op een aangepaste motor en A-examen doen. Afhankelijk van de mogelijkheden die u hebt, kunt u rijles krijgen op een ’gewone’ motor, een motor met zijspan of een trike (motor met drie wielen).De projectgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten kan u verder helpen. Deze projectgroep begeleidt mensen met functiebeperkingen die weer willen gaan motorrijden. Ze helpt u oplossingen te vinden voor technische en procedurele problemen en begeleidt u bij het halen van uw rijbewijs. De motorrijlessen zelf worden verzorgd door Verkeers Educatief Centrum Koops.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Motor Mobiliteit voor Gehandicapten. Dit is het coördinatiepunt van het project.

Rijlessen voor auditief gehandicapten
Doven of slechthorenden die autorijlessen willen nemen kunnen meestal terecht bij een gewone rijschool, want voor een dove zijn geen speciale aanpassingen in de auto nodig. Wel kan het prettig zijn rijles in gebarentaal te krijgen. Er zijn rijscholen die instructeurs in dienst hebben die ervaring hebben met rijles aan doven of slechthorenden. Voor meer informatie en adressen van geschikte rijscholen kunt u contact opnemen met de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

bron: www.meegeldersepoort.nl