Oude algemene vragen beantwoord in de rubriek wet en regelgeving
Hieronder vind je andere beantwoorde vragen van de MEE op het gebied van wet en regelgeving
VERVOER:
1. Algemene Intermobiel vraag: Ik zit in een rolstoel en heb hierdoor problemen met vervoer. Wanneer kom ik in aanmerking voor een taxipas? In welke gevallen kan ik een individuele vervoersvoorziening aanvragen zodat ik vanuit de gemeente geld krijg wat ik kan gebruiken voor de taxi of voor mijn eigen bus?
Antwoord MEE:De gemeente is verantwoordelijk voor het vervoer in en rond de woonplek. Ze mogen het gebruik van collectief vervoer aanbieden. Is er een medische reden om individueel te reizen, dan wordt dat verstrekt. Er zijn verschillende vormen van gesubsidieerd vervoer: in natura of in geld. Samen met MEE kun je kijken welk vervoer voor jou het beste is en het meest kostendekkend.
PGB
2. PGB: Ik wil graag meer weten over het PGB om een goede afweging te kunnen maken of het iets voor mij is. Waar vind ik goede informatie? Kan de MEE me hierbij helpen? Kunnen ze ook bij een indicatiegesprek zijn met het CIZ, omdat ik hier erg tegenop zie?
Antwoord MEE: Er zijn belangenorganisaties voor mensen met een PGB. Op de website van Per Saldo staat al veel informatie. Om een goede afweging te maken, kun je een beroep doen op een consulent van MEE. We begeleiden ook in een gesprek met het CIZ en als het nodig is, helpen we met een bezwaarprocedure als de aanvraag afgewezen wordt.
VOORZIENINGEN
3. ik hoorde onlangs dat er voorzieningen zijn zoals de langdurigheidtoeslag en Regeling Chronisch zieken en gehandicapten (CZG). Ik kende dat geheel niet. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet ik dat dan aanvragen of krijg ik vanuit de gemeente automatisch een formulier?
Antwoord MEE: Voor mensen met een uitkering van de gemeente, van het UWV of een ander inkomen op bijstandsniveau is er de langdurigheidtoeslag. Heb je zo’n uitkering al langer dan vijf jaar, dan kun je jaarlijks een toeslag krijgen. Dat is toch al gauw een paar honderd euro. De aanvraag kun je doen bij de gemeente. Heb je daarbij hulp nodig, dan kun je bellen met MEE. Sommige gemeenten, zoals Arnhem, hebben nog een aparte toeslag voor mensen met een beperking. Er worden wel voorwaarden aan gesteld, zoals gebruik maken van de thuiszorg en gebruik maken van belastingteruggave. Voor meer informatie en hulp bij het aanvragen van de toeslag kun je terecht bij MEE. Kijk op www.mee.nl naar een MEE bij je in de buurt.
4. Hoe kan je weten voor welke voorzieningen je in aanmerking komt en hoe en waar je dit moet aanvragen?
Antwoord MEE: Er is handige informatie over voorzieningen in het boekje ‘Ik heb wat, krijg ik ook wat?’ van het Ministerie van VWS. Meer informatie vind je op hun website www.minvws.nl . Voor voorzieningen is jammer genoeg niet een loket. Sommige voorzieningen vraag je aan bij de gemeente, sommige bij het UWV of CWI en andere bij de zorgverzekeraar. De voorzieningen kennen ook allemaal andere voorwaarden. Heb je dus vragen over het aanvragen en je rechten en plichten daarbij, dan kun je contact opnemen met MEE. We helpen bij de aanvraag.
BELASTING
5. Waar vind ik goede informatie over aftrekposten van ziekte voor de belastingaangifte van 2005 ? Antwoord MEE: Op de site van de MEE Gelderse Poort staat de MEE belastingteruggave voor gehandicapten en chronisch zieken. Klik hier om het bestand te openen. Ook kan je bij de MEE terecht voor informatie en advies rondom je belastingaangifte.
Kan de MEE mij helpen bij het invullen van de belastingaangifte? Zo ja, moet ik dan een afspraak maken en naar jullie toekomen? Kan er ook iemand aan huis komen omdat ik huisgebonden ben door ziekte?
Antwoord MEE: MEE kan helpen bij het invullen van de belastingaangifte. We doen dat voor mensen met een beperking die een laag inkomen hebben. Als je al klant van MEE bent, kan je met deze vraag naar je eigen consulent. Je kan een afspraak maken om langs te komen. Als bezoek aan MEE lastig is, komen we ook bij je thuis.
MEDICIJNEN:
6.Ik gebruik medicijnen op recept die niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. Wat zijn de mogelijkheden om toch een (deel) van deze kosten vergoed te krijgen?
Antwoord MEE: Als de behandelend arts de medicijnen noodzakelijk vind, dan kunnen die fiscaal als buitengewone last afgetrokken worden bij de jaaraangifte. Levert het financiële problemen op om die kosten voor te schieten, dan kan een beroep op de bijzondere bijstand worden gedaan. In sommige gevallen loont het de moeite te kijken of medicijnen onder een aanvullend verzekering wel gedekt zijn.