Stichting Intermobiel

Even voorstellen motor mobiliteit voor gehandicapten

bron: Mobiel Magazine nummer 1 jaargang 4 november 2008

Er zijn veel organisaties, instellingen en bedrijven die zich inzetten voor jongeren met een handicap. Soms ken je alleen een naam, maar wat ze nu exact doen en wat je er zelf aan kunt hebben, is vaak onbekend. Vandaar deze rubriek waarin je kennismaakt met een organisatie of instelling aan de hand van vier vaste vragen. 

Deze keer tref je in de rubriek even voorstellen de projectgroep Motor Mobiliteit voor gehandicapten aan. Deze organisatie sluit perfect aan bij het thema vervoer wat in dit magazine centraal staat. Deze projectgroep sluit vooral aan bij onze lezers die nog wel enige mogelijkheden hebben op het gebied van mobiliteit.

 Motor mobiliteit voor gehandicapten

1. Wat is Motor Mobiliteit voor Gehandicapten?
Motor Mobiliteit voor Gehandicapten, kortweg MMvG, is een projectgroep die bestaat uit een rijschool, een orthopedisch instrumentmaker, een motoraanpasser en het CBR. Deze projectgroep begeleidt mensen met lichamelijke beperkingen bij het behalen van het motorrijbewijs.

2. Wat doet Motor Mobiliteit voor gehandicapten?
Naast de begeleiding in de procedures rond het behalen van een rijbewijs, doet de projectgroep ook de benodigde technische aanpassingen. Niet alleen zijn er aangepaste lesmotoren beschikbaar tijdens de lessen, maar ook een toekomstige eigen motor kan door de motor aanpasser worden omgebouwd.

Vaak moet ook een lichamelijke ondersteuning worden gemaakt. De orthopedisch instrumentmaker levert een maatoplossing, speciaal voor motorrijden. Een hip ogende orthese of prothese, voor de optimale ondersteuning en houding tijdens het motorrijden.

In de rijlessen wordt doelgericht getraind op het motorrijden met een lichamelijke handicap en het gebruik van de eventuele orthese of prothese. Op een aanpasbare lesmotor worden de vereiste onderdelen van het motorexamen uitgebreid behandeld door zeer ervaren rij instructeurs.

Het CBR staat aan het begin en het einde van het traject. De specialist van het CBR bekijkt tijdens een 'zittingsdag' of het mogelijk is om met de beperking te kunnen motorrijden. Er wordt vooral gekeken naar wat de persoon in kwestie nog wél kan en hoe je daar veilig mee kunt motorrijden. Veel functies zijn door andere armen of benen over te nemen.

De eisen voor het behalen van het rijbewijs zijn voor mensen met een lichamelijke beperking hetzelfde als voor mensen zonder beperkingen. Het enige verschil is dat op het rijbewijs komt te staan met welke aanpassingen je moet motorrijden. Het rijbewijs is namelijk alleen geldig als je motor rijdt met dezelfde 'hulpmiddelen' als tijdens het examen.

3. Wat heb ik als jongere met een handicap aan Motor Mobiliteit voor gehandicapten?
Veel jongeren denken dat ze door hun handicap bij voorbaat al 'uitgeschakeld' zijn voor het rijden op een solomotor. In de praktijk blijkt echter dat een aantal functiebeperkingen op te heffen is met behulp van de juiste aanpassing of aanvulling aan motorfiets of lichaam. Als voorbeeld noemen we iemand die zonder rechterhand is geboren. Dat lijkt onhandig met motorrijden en dat is ook zo op een standaard motorfiets. Want het gas en de voorrem bedien je immers met je rechterhand en je moet je natuurlijk ook fatsoenlijk vast kunnen houden! De oplossing is eigenlijk redelijk simpel: je kunt het gashandle en de voorrem ook met je linkerhand bedienen. Aan de rechterkant krijg je dan een prothese aangemeten waarmee je het stuur kunt 'vasthouden'. De motoraanpasser verplaats het gashandle en de voorrem naar links. Nu is het alleen nog een kwestie van goed oefenen en de examinator ervan overtuigen dat je net zo goed kunt motorrijden als ieder ander!

En zo zijn er voor veel functiebeperkingen zeer geschikte oplossingen beschikbaar. Zelfs met amputaties onder de knie is het in principe mogelijk om op een solomotor te kunnen rijden. Een (gedeeltelijk) verlamde arm is goed te ondersteunen met een orthese. Er rijden diverse mensen op een moderne zijspan, ondanks hun dwarslaesie of anderszins onwillige benen!

Kortom, een handicap hoeft niet meteen te betekenen dat je niet zelf zou kunnen genieten van de vrijheid van het motorrijden! Uit ervaring blijkt dat veel mensen die via MmvG het roze papiertje bemachtigden van te voren dachten dat motorrijden voor hun onmogelijk zou zijn. De praktijk laat gelukkig zien dat dat in veel gevallen toch kan! Als je twijfelt of motorrijden met jouw specifieke beperking mogelijk is, aarzel dan niet en neem eens contact op met MMvG.

4. Hoe bereik ik Motor Mobiliteit voor gehandicapten ?
De projectgroep heeft een website, te vinden op www.mmvg.nl Daar vind je ook een hele serie praktijkverhalen van mensen met een beperking die via MmvG (weer) op de motor kunnen rijden. Als je direct contact wilt hebben met projectcoördinator Rob Janssen kun je bellen naar 0592-371258. Rob heeft een antwoord op al je vragen en kan je vertellen wat er voor jou allemaal mogelijk is.

Geschreven door Motor Mobiliteit voor gehandicapten
november 2008