Chantal over rolstoeltennis en rolstoel badminton
‘Als ik smash, heb ik echt het gevoel dat ik letterlijk alles uit mijn lijf sla.’ Een beperking, en nu? |
De zoektocht
Tijdens een revalidatieperiode leer je meestal hoe je weer verder kunt, op welk vlak dan ook. Dus meestal ook hoe je weer op een andere manier aan beweging kunt gaan doen. Maar wat als je niet aan het revalideren bent? Dan kan bijvoorbeeld een sportcoach binnen je eigen gemeente je hierin begeleiden. Een sportcoach gaat in eerste instantie een gesprek met je aan om vervolgens met jou te gaan kijken bij een club naar keuze voor een proefles. Als je in de gemeente Tilburg woont, dan kun je als je cliënt bent van Amarant en/of MEE Tilburg in aanmerking komen voor zo’n sportcoach. Dit is geheel gratis, omdat de gemeente deze ondersteuning subsidieert. Wil je hiervoor in aanmerking komen, dan is het verstandig om een aanvraag in te dienen bij het WMO loket van je eigen gemeente. Maar aangezien elke gemeente anders kan omgaan met het verstrekken van voorzieningen, is aan te raden om eerst in je eigen gemeente te kijken of deze voorziening wordt verstrekt. Meer hierover is ook te vinden op de website van de gemeente Tilburg.Helaas heb ik zowel de begeleiding in het revalidatiecentrum als ook een sportcoach gemist. Ik ben na mijn revalidatieperiode daarom in een gat terecht gekomen. Tennis, wielrennen en hardlopen, mijn favoriete sporten die ik beoefende, waren in één klap van de baan. Wat nu?
Rolstoeltennis
Toch ben ik niet bij de pakken gaan neerzitten. Ik las toevallig een stukje in de plaatselijke krant over een demonstratie van rolstoeltennis. En dus ging ik er op af. Maar de illusie dat ik dit leuk zou gaan vinden, viel meteen in duigen: het zitten in een sportrolstoel. Het bleek dat ik juist daarmee de meeste moeite had. Totdat de leraar me letterlijk oppakte en me in de rolstoel zette. Na nog een zetje in de rug vloog ik de baan op. Het was net dat duwtje in de rug dat nodig was om vijf jaar lang met plezier te hebben kunnen tennissen. Dan kom je er pas achter dat sporten in een rolstoel niet eens zo dramatisch is. Het is zelfs ontzettend leuk! Wat niet zo leuk was, was dat mijn spieren steeds meer achteruit gingen. Omdat ik juist enorm enthousiast was, belastte ik mijn spieren zo drastisch dat ik na competitiedagen een aantal dagen op bed lag en uiteindelijk zelfs in het ziekenhuis belandde. Toen was het voor mij over en uit. De conclusie was dat ik heel snel moest stoppen, wilde ik mezelf nog een beetje staande kunnen houden.
Rolstoelbadminton Aanvragen van een sportrolstoel |
Andere vormen van aangepaste badminton
Naast het competitiespelen geef ik ook regelmatig met clubgenoten demonstraties. Dit om de sport bekender te maken en om anderen er ook enthousiast voor zien te krijgen. Mensen met een beperking komen tijdens zo’n demonstratie aarzelend op je af om te vragen of ze het spelletje mogen meespelen. Natuurlijk! Dan besef je meteen weer hoe ik ooit ook zo bent begonnen. Aangepaste badminton bestaat overigensin meerdere vormen: staand alsook zittend op de grond. Voor staanders, met bijvoorbeeld een halfzijdige verlamming, is het tempo bij een reguliere vereniging vaak net wat te snel. Juist in een vereniging waar ze in aangepaste vorm deze sport beoefenen, is het makkelijker om mee te kunnen draaien, omdat hier het tempo iets lager ligt. Voor degene die het liefst zittend op de grond deze sport willen beoefenen, is het een nadeel dat niet elke vereniging deze vorm van aangepaste badminton aanbiedt. Om een indruk te geven hoe aangepaste badminton eruit ziet, zie onze site: www.aangepastbadminton.nl .
Al met al wil ik meegeven dat sporten met een beperking net zo uitdagend en leuk kan zijn dan sporten zonder een beperking. Hoewel ik ook zwem, fitness en ligfiets, merk ik dat ik alleen in badminton echt mijn energie kwijt kan. Want als ik kan smashen, heb ik echt het gevoel dat ik letterlijk alles uit mijn lijf kan slaan.
Geschreven door Chantal van Birgelen
Geredigeerd door Veroni Steentjes