Stichting Intermobiel

Erwin over de World Transplant Games

‘Blijf zwemmen! Ook al dreig je kopje onder te gaan, blijf zwemmen!’

Leven met een getransplanteerde nier hoeft niet te betekenen, dat je hierna geen topprestaties meer kunt leveren. Dat heeft Erwin Triepels, meervoudig kampioen op de World Transplant Games, wel bewezen. In dit interview maken we kennis met hem.

Wie is Erwin?
Erwin is een 35-jarige man, parttime werkzaam als postbode, wonende bij zijn ouders. In 1992 heeft Erwin een niertransplantatie ondergaan, waarbij hij een nier van zijn vader heeft gekregen. Sport, met name zwemmen, is altijd een belangrijk onderdeel in het leven van Erwin geweest.

Een stukje voorgeschiedenis
Tijdens zijn universitaire studie, richting scheikundige technologie, is de nierwerking van Erwin verslechterd. Voordat hij aan deze studie begon, werkten zijn nieren voor maar dertig procent. Tijdens zijn studie is dit afgenomen naar tien procent. Erwin had een nieuwe nier nodig en zou dus een transplantatie moeten ondergaan. Binnen de familie werd allereerst gekeken of er een geschikte donor was. Uiteindelijk bleek Erwin’s vader donor te kunnen worden. Binnen enkele maanden was het zover, de transplantatie vond plaats. Erwin verwachtte na de transplantatie goed te herstellen en zijn dagelijks leven weer op de oude manier te kunnen oppakken. Na de transplantatie bleef Erwin echter vermoeid. Ondanks deze vermoeidheid heeft Erwin zijn studie toch afgemaakt. Hij is in eerste instantie aan het werk gegaan in de richting van zijn studie.
 
Erwin Triepels op het podium, vlak nadat hij goud behaalde

Beperkingen
Niet alleen door zijn transplantatie ondervindt Erwin beperkingen in zijn dagelijks leven, ook heeft Erwin slaapapneu. Door de slaapapneu heeft hij een ineffectieve slaap en dit zorgt ervoor dat Erwin overdag snel moe is. Zijn activiteiten moet hij daarom op elkaar afstemmen. Als hij bijvoorbeeld op zaterdagmorgen gaat zwemmen, dan moet hij zaterdagmiddag en de hele zondag rusten. Erwin geeft aan dat hij ongeveer vier tot vijf uur per dag actief bezig kan zijn. Hierna is de batterij leeg. Door zijn vermoeidheid heeft Erwin zijn baan als scheikundig technoloog moeten opgeven. Hier was hij na zijn studie aan begonnen. Daarna heeft hij zich laten omscholen in de richting van de informatica. Vervolgens heeft hij een jaar als software ontwikkelaar gewerkt. Momenteel werkt Erwin enkele uren per dag als postbode.

World Transplant Games
In 1978 heeft de Britse transplantatiearts Maurice Slapak de eerste World Transplant Games (WTG, informatie: Stichting World Transplant Games Nederland) opgestart. In de tijd waarin getransplanteerden nog werden aangezien als gehandicapte mensen, was het doel van de transplantatiearts om te laten zien dat getransplanteerden juist nog wel goed kunnen functioneren. Van een klein evenement zijn de World Transplant Games nu uitgegroeid tot een internationaal sportevenement, waar vierenzestig landen en ongeveer vijftienhonderd mensen aan deelnemen. De WTG wil, naast het laten zien dat getransplanteerden ook topprestaties kunnen neerzetten, aandacht vragen voor het doneren van organen. En tevens mensen bemoedigen, die op de wachtlijst voor een orgaan staan. 
 
het Nederlandse team
Erwin op de World Transplant Games
Erwin is al jaren bezig met zwemmen en sinds 2001 is hij ook deelnemer aan de World Transplant Games. Erwin las het verhaal van Aris Jan van Ek, een sporter met een getransplanteerde nier die ook deelneemt aan de WTG. Dit verhaal inspireerde Erwin zo, dat hij besloot ook te willen deelnemen aan de WTG. Erwin heeft er sinds zijn eerste deelname in 2001 vele successen behaald. Hij heeft al meerdere keren een gouden medaille gewonnen en op de afgelopen WTG, in 2007, zelfs een wereldrecord verbroken.

De deelname aan de WTG vergt veel energie van Erwin. Voorafgaand aan de WTG heeft hij een zware trainingsperiode. Hierin gaat hij drie keer per week zwemmen en doet drie uur per week aan krachttraining. Tijdens de Games moet Erwin er goed op letten, dat hij voldoende rust neemt. Erwin zegt, dat hij enorm geniet van de deelname aan de WTG. Het is niet alleen het sportieve aspect wat het leuk maakt, maar bovenal ook het ontmoeten van lotgenoten uit de hele wereld, die dezelfde kijk op het leven hebben als hij: ‘vechten voor het leven en niet bij de pakken neer gaan zitten’. ‘Bij de sluitingsceremonie staan alle deelnemers hand in hand op het atletiekveld en rennen dan samen naar het midden, een emotioneel en bijzonder moment’, vertelt Erwin.
Erwin op het podium met brons

Toekomst
Erwin heeft sinds een half jaar een vriendin en natuurlijk hoopt hij nog lang gelukkig met haar te zijn. Daarnaast wil Erwin in de toekomst graag een woonruimte voor zichzelf. Wat betreft zijn gezondheid hoopt Erwin dat hij wat beter zal kunnen slapen, zodat hij zich wat energieker zal gaan voelen. Over twee jaar zal hij geopereerd worden aan zijn kaak om de slaapapneu te verminderen.

Blijf zwemmen!
Tot slot van dit interview wil Erwin jullie nog het volgende meegeven: 'Blijf zwemmen! Ook al dreig je kopje onder te gaan, blijf zwemmen!' Een helder motto passend bij deze sportieve doorzetter. 

Geschreven door Jolet Wiering-Muurling m.m.v. Erwin Triepels
Geredigeerd door Johan Fiddelaers
  januari 2009