Stichting Intermobiel

Seks met een handicap Try before you die!

Veroni Steentjes heeft het Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS) waardoor ze al jaren fysiek beperkt is. Ze heeft ook aanraak- en stootpijn. Ze is al vijftien jaren gelukkig samen met Emile. In haar ogen houdt seksualiteit niet op met het hebben van een lichamelijke handicap of chronische ziekte.

4 seks met een handicap try before you dieIeder mens zoekt intimiteit. In de relatiesfeer bevestigt vrijen een liefdesrelatie. Vrijen kan ook een fijn gevoel geven, even een lichamelijke prikkel die wél prettig is. Seks met een handicap is soms net iets gecompliceerder dan ‘gewone’ seks, in de zin van dat ik minder vaak zin heb om te vrijen en dat ik door pijn, ongemak en vermoeidheid het vrijen niet lang volhoud. Ook zijn veel standjes niet uitvoerbaar. Creativiteit is dus noodzakelijk. Vrijen is een menselijke behoefte die bij mij gelukkig niet is weg gegaan door mijn handicap.  
 

Ieder stel maakt op het gebied van seksualiteit een bepaalde fase en ontwikkeling door. In de beginperiode van een relatie vrij je bijvoorbeeld drie keer per week, wat op den duur drie keer per maand kan worden, tot uiteindelijk drie keer per jaar. Seks kan een sleur worden, terwijl dat niet hoeft. Dit geldt voor alle seks, dus ook voor seks met een handicap. Je seksuele behoeften en voorkeuren kunnen ook veranderen. Uitspreken wat ik wél en niet fijn vind, is moeilijk. Maar als je dit niet aan je partner aangeeft, kan die daar ook niet op inspelen. 
 

Je kunt zeggen van ‘laat die seks maar zitten nu ik een handicap heb’, maar daarmee doe je jezelf en je partner zeker te kort. Waarom investeer je er niet in, bijvoorbeeld door nieuwe standje te proberen, massageolie, glijmiddel of speeltjes te gebruiken of naar porno te kijken.

Wat je ook uitprobeert in een relatie, het moet altijd in een open sfeer zijn, met de mogelijkheid dat je nee kunt zeggen. Seks mag nooit een moeten worden, bijvoorbeeld om je partner tevreden te stellen. Seks kan alleen fijn zijn als je het allebei fijn hebt. Met net doen of je zin hebt, doe je jezelf en je partner te kort.
 

Seks met een handicap kan meer pijn en ongemak geven, dus daarom moet het ook fijn  en de moeite waard zijn. Open en eerlijk zijn is bij ieder onderwerp in een relatie van belang, dus ook op het gebied van seksualiteit. Of het nu een relatie met of zonder handicap is, maakt niets uit. Dus: ‘Try before you die’!


Geschreven door Veroni Steentjes
Geredigeerd door Evy en Johan Fiddelaers
Grafische bijdrage is van Paul Stoel