Een openhartig boek over 27 jaar ervaring met sekswerkers
Boekrecensie: Teren op betaalde liefde
Auteur: Johan Peters
Titel: Teren op betaalde liefde
Coverontwerp: Cindy Whitfield
Uitgeverij Yanga.be, Nederlands, 67 pagina's
Uitgifte: januari 2016 prijs € 15, -
ISBN: 978-94-631-8793-0
Korte samenvatting:
Johan Peters is een freelance journalist en woont in Antwerpen. Reeds in 2005 verscheen van zijn hand het boek 'Klagen helpt niet, daar word je niet beter van'. Dit handelde over relatie en seksualiteit bij mensen met een lichamelijke beperking en/of chronische ziekte. Als je door je handicap geen relatie kunt opbouwen en je wilt je seksuele behoefte invullen, blijft het inschakelen van een sekswerker over als alternatief. Johan vertelt in 'Teren op betaalde liefde' openhartig over zijn ervaringen met sekswerkers als persoon met een serieuze fysieke beperking. Tevens behandelt hij in het boek de maatschappelijke discussie over de vraag of sekswerk vrijwillig of onder dwang gebeurt. Dit laatste doet hij via het analyseren van onderzoeken en uitspraken, het weergeven van zijn eigen indrukken en het gebruik van het gezond verstand. Het boek is niet alleen bedoeld voor personen met een beperking die overwegen een beroep te doen op een sekswerker. Ook sekswerkers zijn van harte uitgenodigd het te lezen. Verder kan het boek zinvol zijn voor studenten maatschappelijk werk, psychologie of seksuologie en alle anderen met interesse in dit onderwerp.
Cijfer: 8,5
Toelichting op het cijfer:
'Ik ken Johan al lang. Ik heb hem jaren geleden geïnterviewd over zijn boek 'Klagen helpt niet, daar word je niet beter van.' In het boek 'Teren op betaalde liefde' vertelt hij zeer openhartig over zijn 27 jaar ervaring op het gebied van sekswerkers, zoals hij ze noemt. Ook vertelt hij openhartig over zijn SM behoefte wat erg tegenstrijdig lijkt gezien zijn handicap. Hij legt ook uit waarom hij daar behoefte aan heeft. In zijn boek vertelt hij ook over zijn relatie met vier sekswerkers. Hierin blijkt dat het veel meer is dan een zakelijke reactie. Hij voelt zich ook overduidelijk verantwoordelijk voor zijn sekswerkers. Ook gaat hij in op de discussie of sekswerkers het vrijwillig of onder dwang doen. Dat is voor mij als lezer van minder belang. Johan sluit af met praktische tips voor contact met sekswerker. Johan heeft geen gebruik gemaakt van sekszorg, dus prostituees die zich richten op verstandelijke en/of lichamelijke gehandicapten.
Door dit boek te lezen ben ik me er meer bewust van dat de relatie tussen een klant en sekswerker verder gaat dan alleen een seksuele dienst afnemen. Voor Johan is Girl friend experience (gfe) van belang. Dit houdt in dat de sekswerker empathie richting hem heeft. Hij noemt een SM sekswerker zelfs zijn therapeut. Hij heeft als slaaf van zijn Owner veel geleerd over zichzelf en het omgaan met zijn handicap. Hij heeft geleerd dat hij niet zo apart is vanwege zijn handicap dan hij zelf vaak denkt.
Ik merk uit het boek duidelijk dat Johan niet alleen behoefte heeft aan seksualiteit maar ook aan intimiteit.
Wat natuurlijk ook logisch is als je geen partner hebt, maar ik had zelf het beeld dat het alleen dat het in de sekswereld alleen om seks zou gaan. Uit dit boek blijkt dat ik het mis heb, zo is mijn beeld bijgesteld. Enkele relaties met sekswerkers gaan zelfs de vriendschappelijke kant op.
Ik heb veel respect voor Johan dat hij zijn ervaring over zijn sekswerkers zo open vertelt. Dat geldt nog meer over het eerlijk vertellen over zijn behoefte aan SM en wat hij tijdens het SM sessies doet. Dit boek heeft duidelijk een toegevoegde waarde, omdat het ervaringen zijn van iemand met een handicap die vele jaren gebruik van sekswerkers heeft gemaakt. Zoiets is er nog niet naar mijn weten.'
Veroni Steentjes
maart 2016