Nico over werken met een handicap bij stichting Sara
'Ik werk bij Sara Elden met behoud van mijn uitkering en ik doe dit met plezier!’
Mijn naam is Nico van Belle. Ik ben 26 jaar en ik woon in Rheden. Ik heb vanaf mijn geboorte een lichamelijke handicap, wat inhoudt dat ik licht spastisch ben aan de rechterzijde van mijn lichaam. Ik werk sinds 2006 bij Stichting Sara met behoud van mijn uitkering. Het is dus vrijwilligerswerk. In het onderstaande artikel wil ik wat meer over mijn werk vertellen. |
Werken met behoud van uitkering
Ik heb sinds 2000 een Wajong uitkering. Ik werk sinds 2006 bij Sara met behoud van mijn uitkering. Dit heb ik ook een keer bij een regulier bedrijf gedaan. Het geld dat ik toen verdiende, telde niet mee voor mijn uitkering. Ik verdiende zo iets meer dan mijn WAO uitkering. Voor mij is deze uitkering natuurlijk ideaal, omdat ik arbeidsongeschikt ben. Meer mensen met een WAO uitkering in Nederland ervaren dat ook. Er zijn alleen verschillen in de mate van arbeidsongeschiktheid. Ik ben voor tachtig procent afgekeurd. Dit percentage is door het UWV bepaald aan de hand van wat voor werk je nog wel kunt doen.
Er is van de cliënten, met uitzondering van het begeleidingsteam, niemand die geld verdient zoals bij een regulier bedrijf. De arbeid wordt op maat geleverd en werken in je eigen tempo mag. Ik doe dit vrijwilligerswerk met plezier. Ik weet dat erbij een ander normaal bedrijf werkdruk is om geld te verdienen. Voor het werken bij Sara heb ik ook altijd met behoud van uitkering gewerkt, ook één maal bij een regulier bedrijf.
Tevens zit ik ook bij het re-integratiebedrijf van Sara bij Eva trajectbegeleiding; een re-integratiebureau van Sara. Ze begeleiden dus cliënten in hun arbeidsproces. Voor informatie verwijs ik je door naar deze website of vraag informatie op bij de Sara,waar ik begeleid word, vanaf dat ik bij Sara Elden begon in 2006.
Stichting Sara De afkorting Sara staat voor Samenwerken arbeid regio Arnhem. Bij Sara kun je terecht voor Arbeid op Maat op een van hun productieafdelingen of er zijn mogelijkheden om extern te werken, zowel individueel als in groepsverband. Sara heeft een eigen re-integratiebedrijf EVA dat het keurmerk ‘Blik op de Weg’ bezit. Het re-integratiebedrijf EVA voert opdrachten uit voor het UWV, gemeenten, sociale werkvoorzieningen en ander verwijzers. Ik zit ook bij de EVA trajectbegeleiding. Ze begeleiden me in het arbeidsproces. Het motto van Sara is: “Sara werkt”. Sara heeft divisies in Arnhem, Lichtenvoorde, en Teuge. Ik werk bij Sara in Arnhem. Sara is een snelgroeiend onderdeel van de Siza Dorp Groep. |
Cliënten
Bijzonder binnen Sara is, dat zowel mensen met een lichamelijke, verstandelijke en sociale handicap, als ook mensen met een niet aangeboren hersenletsel en mensen binnen het autistische spectrum cliënt zijn. Je kunt bij Sara terecht als aan een van de volgende voorwaarden wordt voldaan: Je hebt een indicatie voor dagbesteding of arbeid of je hebt een persoonsgebonden budget en wilt begeleiding inkopen. Een organisatie, bijvoorbeeld een zorginstelling, een gemeente of UWV, wil begeleiding voor je inkopen. Alle cliënten die bij Sara werken, verdienen geen geld zoals bij een regulier bedrijf. Alleen het begeleidingsteam van de cliënten krijgen wel betaald. De arbeid wordt op maat geleverd en je mag in je eigen tempo werken. De cliënten hebben behoefte aan werk en willen verantwoordelijkheid. Het zijn mensen met een handicap. Sommige cliënten willen hun vaardigheden vergroten om zo in aanmerking te komen voor een reguliere baan. Anderen hebben deze ambitie niet, maar hebben een vraag naar arbeid op maat.
Mijn werk Ik ben bij Sara Elden gekomen via een jobcoach via Eva trajectbegeleiding. Dit is het re-integratiebedrijf van Sara. Dit was begin 2006 en ik ben er niet meer weggegaan. Ik ben op de Repro afdeling begonnen. De Reproafdeling is een afdeling waar inpakwerkzaamheden worden gedaan van enveloppen en kaarten. De werkzaamheden kunnen zijn van feestkaarten inpakken in plasticzakjes tot het vouwen van kaarten. Na twee jaar ben ik ook aan de slag gegaan met het schoonmaken van de drukpers. Dit vind ik nog steeds leuk om te doen. Omdat er geen werkdruk is, is er soms ook geen werk. Dan is er een andere activiteit te doen; de rolgordijnen bijmaken. De rolgordijnen kunnen altijd bij gemaakt worden. Rolgordijnen zijn een soort buisjes met metalen hangertjes die je in de buisjes stopt. Aan het einde van vierendertig buisjes en metalen hangertjes klik je er dan een eindhaakje aan. Uiteindelijk worden het dan lange slierten van buisjes en metalen hangertjes. Aan het eind van de 34 buisjes klik je er dan een eindhaakje aan. Ik doe dit vrijwilligerswerk met plezier. |
Locaties
Er bestaan verschillende locaties waar de jongeren en volwassenen kunnen werken. Ik werk nu zelf op de drukkerij Sara Elden. Op de drukkerij wordt van alles gedaan. Wij drukken informatieboekjes voor bedrijven of verenigingen. Ook verzorgt de drukkerij ingepakte kaarten en enveloppen zoals je ze kunt kopen in de boekhandel of supermarkt. De producten worden ook bezorgd. Dit wordt gedaan door de koeriers. Dit gebeurt met de Sara bus met de slagzin: ‘Sara werkt ook op de weg.’ Ons gemaakte werk wordt naar een bedrijf in Veenendaal gebracht, waar ze de vracht afleveren.
Wat zijn er voor scholings- en trainingsmogelijkheden binnen Sara?
Er wordt samen met jou een trajectplan opgesteld waardoor je inzicht krijgt in wat je kunt. Je volgt een interne praktijkopleiding waarin je cursussen kunt volgen en waarin je inzicht krijgt in je mogelijkheden. Na een goed resultaat krijg je dan een deelcertificaat van Sara. Daarnaast kun je nog een arbeidsinteressetest volgen om je keuze te bepalen.
Waarom heb je voor Sara gekozen?
Omdat het laat zien dat je met een uitkering toch een steentje kunt bijdragen om de drukkerij draaiende te houden. Je draait mee in het werkproces en leert tegelijk je vaardigheden, als je die nog niet bezit. Als cliënt heb ik al een certificaat gekregen voor het schoonmaken van de drukpers. Als je immers een lange tijd bij Sara werkt, leer je vanzelf hoe je het beste de vaardigheid onder de knie krijgt.
Hoe is de begeleiding geregeld?
De begeleiders hebben allen een eigen afdeling waar ze verantwoordelijk voor zijn. Er zijn zeven begeleiders en twee mensen van de planning. De mensen van de planning werken in principe zonder de begeleiders. Wel overleggen ze mee over de voortgang van Sara Elden.
Vijf afdelingen
Er zijn bij Sara Elden vijf afdelingen aanwezig, namelijk:
- repro, print en mail
- nadruk en graveren,
- drukkerij
- kantine,
- planning.
De afdeling planning is de belangrijkste afdeling, omdat daar de administratie geregeld wordt. Ik werk zelf op de afdelingen repro en de drukkerij.
Is betaald werk voor jou ook een optie?
'Nee, omdat het is gebleken dat daar werkdruk is en er worden eisen aan je gesteld. Het is voor mij dan te ingewikkeld om te werken!'
Heb je nog advies aan mensen die bij Sara willen werken?
'In principe kan iedereen die arbeidsongeschikt is en een indicatie heeft, bij Sara werken. Er zijn immers genoeg locaties om een keuze uit te maken.'
Geschreven door Nico van Belle
Geredigeerd door Veroni Steentjes en Evy
April 2010