Info wonen
In onderstaand artikel staat informatie over diverse woonmogelijkheden. Ook is er informatie toegevoegd rondom de indicatiestelling van een woonvorm.
Voor mensen met een handicap is het vinden van een goede woning vaak een lastige zaak. Je kunt niet even naar een woningbouw verenging stappen en zeggen, ik wil een woning en daar moeten de volgende aanpassingen in zitten. Natuurlijk zijn er wel aangepaste woningen. Meestal is er ook wel een mogelijkheid om een woning te huren. Die woning wordt dan in samenspraak met de woningbouwvereniging en de WVG (Wet Voorziening Gehandicapten) speciaal voor jou aangepast . Dat is alleen vaak een lang en moeizaam proces, omdat een indicatie van het CIZ nodig is. Voor je deze stap neemt, is het belangrijk om eerst met de woningbouwvereniging te praten en met de WVG. In dit soort zaken speelt geld vaak een grote rol.
Verschillende zaken zijn belangrijk als je voor deze manier van wonen kiest. Dit zijn onderwerpen als:
- Wat is de breedte van de deuren?
- Kan je de tuin in met je rolstoel?
- Is de keuken aangepast, zodat je er met de rolstoel onder kunt rijden?
- Is het badkamer aangepast met een verhoogd toilet een beugels?
In een flat is het belangrijk dat de lift groot genoeg is. Uit eigen ervaring weet ik dat veel gebouwen liften hebben die zo klein zijn dat je er amper met een elektrische rolstoel in kunt komen. Met een brancard of ligrolstoel wordt het nog moeilijker. Zo zijn er veel praktische zaken die belangrijk zijn. Om hier op een goede manier mee aan de slag te gaan, is het raadzaam om een ergotherapeut om advies te vragen. Via je huisarts kun je een verwijzing krijgen voor ergotherapie thuis. Zij kunnen je dan helpen, zodat je de juiste aanpassingen krijgt. Ook kunnen ze helpen bij een aanvraag indienen.
Hulp nodig
Heb je hulp nodig voor je persoonlijke verzorging of om je huis schoon te maken, dan kun je dat aanvragen bij de thuiszorg of de wijkverpleging. Daarnaast is er ook hulp dat je kunt inkoopt met je Persoon Gebonden Budget(PGB). Hier zijn we in het vorige thema uitgebreid op ingegaan.
Als je 24 uur per dag hulp nodig hebt en veel aanpassingen, kan een reguliere woning afvallen. Gelukkig zijn er dan andere woonmogelijkheden. Voorbeelden hiervan zijn: wonen in een Fokus woning, wonen in Het Dorp in Arnhem, wonen in een instelling (bijvoorbeeld Werkenrode) en kleinschalige woongroepen. Ook kan een verpleeghuis een optie zijn. Het is vaak een laatste optie en het klinkt niet aantrekkelijk als je jong bent, maar het kan wel een (tussen)oplossing zijn.
Woonvormen voor mensen met een lichamelijke handicap zijn er in alle soorten en maten. De ene woonvorm biedt 24 uur verzorging, terwijl dat bij een andere woonvormen veel minder kan zijn. Sommige woonvormen bieden veel begeleiding, bij andere moet jij jezelf weten te redden. In een woonvorm deel je vaak voorzieningen met medebewoners, zoals een keuken of gemeenschappelijke ruimte. Je hebt er wel altijd je eigen kamer of woning.
De kosten voor het wonen, de zorg en de begeleiding worden bij woonvormen betaald vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dat betekent dat je een aanzienlijk bedrag betaald, maar dat je verder weinig kosten hebt. Je hoeft geen huur te betalen en de maaltijden worden door de woonvormen geregeld. Vaak houd je zakgeld over.
Er zijn veel woonvormen. In adressen vind je diverse voorbeelden met informatie en adressen.
Indicatie stelling
Voor een bijzondere manier van wonen kom je niet zomaar in aanmerking. Je kunt niet bellen en zeggen: ik wil in die woonvorm wonen. Vaak gaat er een behoorlijke weg aan vooraf voor je woont de plek van je keuze. De indicatiestelling kan per woonmogelijkheid verschillen. Het is dan ook verstandig als je weet waar je graag wil wonen dat je aan de betrokken instantie vraagt hoe de indicatie in zijn werk gaat.
Sommige instanties hebben een eigen procedure die je moet volgen. Vaak is het wel zo dat je je eerst moet aanmelden bij het CIZ. In een gesprek kan je dan aangeven wat je wilt. Zij kijken dan of dat inderdaad de beste oplossing voor jou is. Met die indicatie kun je je dan aanmelden bij de wooninstantie van je keuze. Ook daar volgt vaak weer een gesprek mee. Veel instanties doen dat via een extern bureau waar je een gesprek mee hebt. Een voorbeeld is Argonaut. Dit bedrijf doet veel op het gebied van reïntegratie, maar onderzoekt ook vaak deze dingen. Zij brengen dan weer verslag uit aan de instantie van je keuze en dan wordt er een besluit genomen.
Wat zou het mooi zijn als je dan meteen woonruimte toegewezen krijgt. Helaas werkt het niet zo. Meestal kom je op een wachtlijst te staan. Het verschilt per woonmogelijkheid hoelang je daar opstaat. Vaak praat je eerder over jaren dan over maanden. Dit komt omdat er simpelweg te weinig woningen zijn voor mensen met een handicap om zelfstandig te kunnen wonen.Het kan dan ook gebeuren dat je tijdelijk naar een verpleeghuis moet om de wachttijd te overbruggen.
Geschreven door Linda Mouw en Nynke van der Hoek
M.m.v Pleun Schaeff