Grijs kenteken
Een auto met grijs kenteken is een stuk goedkoper in de aanschaf en je betaalt er veel minder wegenbelasting voor. Dus tel uit je winst. Geen wonder dat iedereen zich wel eens afvraagt of rijden op grijs kenteken misschien een handige oplossing zou zijn. Helaas zijn de mogelijkheden beperkt. En de overheid gaat per 1 januari 2005 de regels nog verder aanscherpen. Voor particulieren zullen de voordelen van het grijze kenteken verdwijnen. Ondernemers en mensen met een handicap behouden de voordelen.
Een grijs kenteken wordt alleen afgegeven voor een bestelauto. In de laadruimte van die bestelauto mogen geen mensen vervoerd worden. Ook geen mensen in een rolstoel. Toch zijn er wel mogelijkheden. Hieronder zeven spelregels voor het rijden op grijs kenteken.
Regel 1: Een grijs kenteken is voordelig
Een grijs kenteken levert voordeel op twee fronten:
• Je betaalt bij aanschaf van de auto geen BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen). Dat scheelt enorm, want in de praktijk bedraagt de BPM netto ongeveer een derde van de nieuwprijs van een auto. In feite betaal je alleen BPM bij aanschaf van een nieuwe auto, maar bij occasions is de reeds betaalde BPM natuurlijk wel in de prijs verrekend. Occasions op grijs kenteken zijn dus vaak goedkoper. Je moet wel even opletten bij de prijzen van auto’s op grijs kenteken, die staat meestal exclusief btw aangegeven. Als particulier betaal je dan 19% extra.
• Het tarief voor de wegenbelasting (officieel: motorrijtuigenbelasting) is voor bestelauto’s op grijs kenteken een stuk lager. Om die reden rijden veel auto’s op grijs kenteken op diesel en niet op benzine. Je hebt dan dubbel voordeel, omdat ook je brandstof goedkoop is.
Regel 2: Een grijs kenteken wordt alleen afgegeven voor bestelauto’s
Een harde voorwaarde voor het afgeven van een grijs kenteken is dat het gaat om een bestelauto. Officieel is zo’n auto niet bedoeld voor het vervoer van personen. Er mogen natuurlijk wel mensen in meerijden, maar alleen in de zogenoemde passagierscabine. In kleine bestelauto’s kunnen daarom maar twee personen mee: de bestuurder en één passagier. Grotere bestelbussen beschikken soms over een dubbele cabine, met ook nog een bank of een rij stoelen achter de bestuurder en de bijrijder. Daar kunnen iets meer mensen in mee. Bijvoorbeeld een gezin met een gehandicapt kind of een gehandicapte ouder.
• Een ’grijs’ kenteken wil zeggen dat het kentekenbewijs deel I (bij de autopapieren) grijs is. De nummerplaten op de auto zijn gewoon geel.
Regel 3: Een auto is alleen een bestelauto, als ’ie aan de wettelijke eisen voldoet
Er geldt een gedetailleerde regeling welke auto’s als bestelauto worden aangemerkt en welke niet. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in vijf verschillende types bestelauto’s: grote bestelauto’s (grote bestelbusjes, verhuisbusjes), bestelauto’s met een verhoogd dak (combi’s), middelgrote bestelauto’s zonder verhoogd dak (ruimtewagens, minibusjes, terreinauto’s), bestelauto’s met een open laadbak en bestelauto’s met een dubbele cabine (twee rijen stoelen in de personencabine). Andere typen auto’s worden nooit als bestelauto aangemerkt.
Voor elk type bestelauto gelden specifieke regels. In grote lijnen komen die op het volgende neer:
• Een bestelauto moet beschikken over een laadruimte.
• De laadruimte moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de laadruimte over een vlakke vloer beschikken en hoe groter de bestelauto, hoe groter ook de laadruimte moet zijn.
• Bij kleine bestelauto’s (combi’s) moet het dak van de laadruimte 25 cm hoger zijn dan de portier van de passagierscabine.
• In de laadruimte mogen geen personen vervoerd worden. Ook geen personen in een rolstoel. Mensen zijn geen lading!
• Bij sommige types bestelauto is een tussenwand tussen de laadruimte en de personencabine verplicht. Aan mensen in een rolstoel kan in bepaalde gevallen een ontheffing verleend worden (zie regel 6).
• Bij de meeste types bestelauto is het verplicht om de linker zijruit van de laadruimte te blinderen.
Regel 4: Iedereen mag in een bestelauto op grijs kenteken rijden.
Rijden in een bestelauto is niet voorbehouden aan bedrijven. Ook particulieren mogen in een bestelauto op grijs kenteken rijden.
Regel 5: Denk aan je veiligheid
Als je de transfer kunt maken, is het vrijwel altijd veiliger om uit je rolstoel in een gewone autostoel te gaan zitten. De rolstoel kan dan bijvoorbeeld achterin, in de laadruimte van een bestelauto. Want een lege rolstoel is natuurlijk wel lading.
Regel 6: Geen tussenschot, als dat je rolstoel in de weg zit.
De regels voor bestelauto’s op grijs kenteken zijn voor gehandicapten en rolstoelgebruikers precies hetzelfde als voor anderen. Er is maar één uitzondering op deze regel:
• Een bestelauto of bestelbus mag zodanig worden aangepast, dat een gehandicapte bestuurder of passagier in een rolstoel via de laadruimte (van achteren of van opzij) de personencabine kan bereiken. Een tussenschot tussen de laadruimte en de personencabine is in dat geval niet langer verplicht. In dat geval wordt op het kenteken aangegeven dat het gaat om een bestelauto, die is aangepast voor een rolstoelgebruiker.
• Verkoop je de auto door aan een niet-rolstoelgebruiker, dan vervalt de vrijstelling en moet het tussenschot er weer in gezet worden.
Regel 7: Voor ’oude gevallen’ gelden iets andere regels
De regels voor het rijden op grijs kenteken zijn een aantal jaren geleden strenger geworden. Ondertussen rijden er nog altijd auto’s rond, waarvoor destijds onder de oude regeling een grijs kenteken is afgegeven, maar die niet nu niet meer als bestelauto worden aangemerkt.
• Ook in het laadruim van deze ’oude’ grijs kenteken auto’s mogen geen personen vervoerd worden.
• Voor deze auto’s is de volledige motorrijtuigenbelasting verschuldigd.
Meer informatie
• Meer informatie over bestelauto’s en de BPM is te krijgen bij de Belastingtelefoon Douane, telefoon 0800-0143. Meer informatie over motorrijtuigenbelasting is te krijgen bij het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting (CBM), telefoon 0800-0749.
• Op de website van de Belastingdienst Douane staat een uitgebreid overzicht van de regels rond het rijden in een bestelauto op grijs kenteken.
• Veel informatie over aanpassingen in en aan de auto is te vinden op de site van de branchevereniging Auto Aanpassers Nederland. Met een uitgebreid overzicht van mogelijke aanpassingen, compleet met verhelderende foto’s. En natuurlijk een adreslijst van alle erkende auto-aanpassers.
Bron: handicap.nl