Patienten vinden pijnstilling vaak onvoldoende
Persbericht TNS/NIPO
Sinds de recente, negatieve berichtgeving over coxibs, een nieuwe klasse pijnstillers, zijn veel patiënten in ons land overgezet op andere vormen van pijnbestrijding. Met alle gevolgen vandien. TNS NIPO hield een enquête onder patiënten én artsen.
Veel patiënten zijn overgezet op vooral traditionele pijnstillers, zoals NSAID’s (bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac) en paracetamol. Eén op de drie patiënten die zijn overgestapt, wordt nu echter met méér pijnklachten geconfronteerd dan voorheen. Dit blijkt uit een representatieve enquête van TNS NIPO onder ruim 500 patiënten die nu coxibs gebruiken of dit in het verleden gedaan hebben. Daarnaast zijn 340 artsen (Huisartsen, reumatologen, en gastro-enterologen) gevraagd naar hun mening over coxibs en NSAID’s
NSAID’s en coxibs zijn pijnstiller die vaak worden voorgeschreven aan patiënten met chronische pijnklachten als gevolg van bijvoorbeeld artrose of reumatoïde artritis. Deze patiënten functioneren meestal slecht zonder genoemde medicijnen. Coxibs kwamen enige tijd geleden negatief in het nieuws, als gevolg van vermeende cardiovasculaire bijwerkingen. Daarop stapten veel mensen over op een andere vorm van pijnbestrijding (NSAID’s en paracetamol). Meestal op initiatief van de arts, maar ook uit eigen beweging.
Aan huidige NSAID-gebruikers en paracetamol gebruikers is gevraagd waarom zij destijds gestopt zijn met het gebruik van een coxib. Circa 40% van hen sprak op initiatief van de huisarts over het stoppen met een coxib. 32% NSAID en 29% paracetamol-gebruikers kaartte op eigen initiatief het stoppen met het gebruik van een coxib aan bij de arts.
Bijwerkingen zijn de meest genoemde redenen om te stoppen met een coxib (beide groepen 39%). Opvallend vaak wordt ook de negatieve berichtgeving in de media genoemd. (25% paracetamol-gebruikers,18% NDAID-gebruikers). Dat de negatieve berichtgeving heeft geleid tot onrust bij patiënten, blijkt uit het feit dat mensen die naar aanleiding van de berichtgeving zijn gestopt, significant vaker zelf het gesprek met de arts zijn aangegaan. Opvallend is verder dat bij drie op de tien patiënten die met een coxib zijn gestopt en zijn overgestapt op andere pijnstillers, de pijnklachten sindsdien zijn toegenomen. (30% NSAID-gebruikers, 29% paracetamol-gebruikers).
Het persbericht naar aanleiding van het TNS-NIPO- onderzoek vermeldt verder onder andere dat het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) huisartsen adviseert om coxibs uitermate terughoudend voor te schrijven, terwijl de NVR (Nederlandse Vereniging van Reumatologie) stelt dat er bij patiënten zonder risicoprofiel geen reden is het gebruik van coxibs af te raden. Volgens de NVR moet de behandelaar per individuele patiënt altijd een zorgvuldige afweging maken tussen werkzaamheid en schadelijkheid van een voor te schrijven pijnstiller.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.tns-nipo.com
Bron: Pijnperiodiek 3e jaargang nummer 3 augustus 2006