Muziek beroert niet alleen mensen maar ook materie
‘Muziek beroert niet alleen mensen maar ook materie.’
Evy is 50+ en heeft een auto-immuunziekte met chronische pijn. Ze is al jaren bedlegerig. Evy is ook actief als vrijwilligster bij Intermobiel. Ze schrijft in onderstaand artikel over de invloed van muziek op materie.
Muziek heeft effect op ons. We worden door muziek: vrolijk, opgejaagd, geïrriteerd, uitgelaten, verdrietig of ontspannen. Blijkbaar doet muziek dus iets met onze emoties. Hoe komt dat eigenlijk?
In de 19e eeuw deed Ernst Chladni een aantal experimenten en ontdekte de invloed van vibratie op
materie. Hij strooide zand op een metalen plaat en streek met een vioolstok langs de rand van deze plaat. Hij ontdekte dat de vibratie die op deze plaat ‘gespeeld’ werd, het zand liet ‘dansen’ tot prachtige mandala-achtige patronen. Als de frequentie veranderde, veranderde ook het patroon.
Dit kun je zelf ook uit testen door een plaat met zand op een geluidsbox te leggen en dan de muziek aan te zetten.
Zijn naam is verbonden aan de Chladni-patronen, patronen die ontstaan door heel fijn en licht poeder (zand of Lycopodiumpoeder te strooien op een trillend vlak, zoals het blad van een gitaar of een viool. Door de trillingen tekenen zich in het poeder de "knopen en buiken" af van staande golven.
Onderschrift bij afbeelding: Chladni-patronen van de achterzijde van een gitaar. Specifieke resonantietoonhoogtes vertonen een ander patroon.
Mansuru Emoto
Masaru Emoto verdiepte zich in het concept van microcluster water en de Magnetic Resonance Analysis technologie. Emoto doet onderzoek naar water en hij laat, door middel van speciale technieken (bijvoorbeeld in een zeer koude omgeving), foto’s maken van ijskristallen, gebruik makend van water dat uit verschillende bronnen komt en dat aan verschillende omstandigheden wordt blootgesteld, zoals geluiden (muziek, spraak) en beelden (geschreven tekst, afbeeldingen). Hij concludeert uit deze foto’s dat deze externe effecten invloed hebben op de energetische structuur van water en zorgen voor het helende effect dat water heeft op de mens.
De wetenschapper Mansuru Emoto heeft ontdekt dat water reageert op muziek. Hij deed water in verschillende potjes. Het ene potje werd blootgesteld aan heavy metal muziek en het andere potje aan klassieke muziek. Vervolgens bevroor hij het water en onderzocht het onder een microscoop. De ijskristallen uit het potje waarbij heavy metal was gespeeld, waren onsamenhangend, terwijl de kristallen uit het potje, waarbij klassiek muziek was gespeeld, prachtige vormen hadden.
Ook keek Emoto of woorden invloed hadden op het water en schreef verschillende woorden op een potje water en bekeek daarna de kristallen. Met andere woorden, kristallen van water dat aan negativiteit wordt blootgesteld zijn lelijker dan de kristallen van water dat aan positiviteit wordt blootgesteld.
Je kunt je daarom afvragen welke invloed geluiden, woorden, gedachten en muziek op de cellen in ons lichaam en geest hebben. Ongeveer zestig procent van ons lichaam bestaat uit water.
Als je je ziek, zwak of verdrietig voelt, zul je eerder rustige of lieflijke muziek beluisteren, die je lichaam en geest kunnen helen. Als je energie nodig hebt, kun je die krijgen door bijvoorbeeld naar popmuziek te luisteren. Voel intuïtief aan wat je nodig hebt. Probeer het gewoon eens uit en ervaar wat het met je doet. Leuk om eens mee te experimenteren of je in de praktijk ervaart wat de wetenschap ontdekt heeft.
Geschreven door Evy
Geredigeerd door Veroni Steentjes
op website juli 2015