Stichting Intermobiel

Dorothy in Rome


Rome: Eén groot museum.

Van 17 tot 24 september 2012, heb ik (Dorothy) Rome bezocht. Georganiseerd door Gehandicaptenreizen heb ik een week doorgebracht in deze adembenemende stad. Een week is bij lange na niet genoeg om alles te kunnen zien, maar net voldoende om een indruk te krijgen van dit ware ‘open luchtmuseum’ en het Italiaanse leven (zowel letterlijk als figuurlijk) te proeven!

Dorothy over haar vakantie in Rome

Veelzijdig reisaanbod
Via ‘Google’ ben ik bij deze reisorganisatie terecht gekomen. Mijn aandacht werd getrokken door de veelzijdigheid van het reisaanbod; voor elk wat wils! Zonvakanties, zorgreizen, rondreizen, stedentrips, et cetera. Naar de meest uiteenlopende en bijzondere landen! In februari heb ik een informatiebijeenkomst op het kantoor in Gouda bijgewoond. Na diapresentaties- en reiservaringen gezien te hebben, was ik overtuigd. Wat een mogelijkheden voor mensen met een lichamelijke beperking! Met de rolstoel door de jungle in Zuid-Afrika, of Ecuador bijvoorbeeld. Of zwemmen met dolfijnen op Curacao. Wat dacht je van wijnproeven in Portugal? Genieten van het mooie Suriname, de fjorden in Noorwegen, en kou en schoonheid in IJsland. En dat is slechts een greep uit het hele pakket! Aan de hand van het type reis wordt de begeleiding aangepast. (De begeleiders van een zorgreis bijvoorbeeld, zijn vaak mensen die naast de reguliere eisen, ook een medische achtergrond hebben, et cetera). Ik koos (‘om te beginnen’) voor een acht-daagse stedentrip naar Rome.

Reserveringsprocedure
Om de reis door te laten gaan, moest de groep uit minimaal tien- en maximaal zestien personen bestaan. (Onze groep telde vijftien personen). De begeleiding bij deze reis, was één op vijf (drie begeleiders). De hotelkamers waren over het algemeen aangepast en de voorbereidingen wat betreft de luchthavens waren perfect. De reisorganisatie stond te allen tijde open voor vragen en beantwoordde deze dan ook adequaat. Op het uitgebreide reserveringsformulier kon je al je wensen aangeven. Er werd ruimschoots rekening gehouden met bijvoorbeeld, mensen die medicijnen moesten innemen, dieetwensen, et cetera. Een week voor vertrek ongeveer, ontving ik mijn reisbescheiden. Een zeer overzichtelijk en uitgebreid pakket. Het is zelfs mogelijk om, voorafgaand aan de reis, een telefonisch kennismakingsgesprek met één van de reisbegeleiders aan te vragen, zodat je ‘zonder vraagtekens’ op vakantie gaat!

Toegankelijk
Rome is bijna niet toegankelijk voor gehandicapten. Het reisbureau bood bij het boeken, de mogelijkheid tot het huren van een scootmobiel aan. De ‘koppigen’ onder ons deden dat echter niet (ondergetekende…) en dachten het met behulp van de eigen rollator of een ander hulpmiddel (die je mee mocht nemen), wel te rooien. Nou, dat heb ik geweten; het was loodzwaar! Des te meer reden wel, om vervolgens ruimschoots van alle Italiaanse lekkernijen te mogen genieten!

Desalniettemin kregen wij, met name in de Vaticaanse musea, het Colosseum en het Vittoriano, vaak ‘voorrang’. Dat wil zeggen: Wij mochten via achteringangen naar binnen en met ‘goederenliften’ naar boven, daar waar het moeilijk was om te lopen of met een scootmobiel te rijden. Bovendien hoefden wij helemaal nergens entree te betalen! Ook niet voor extra services als bijvoorbeeld de glazen lift naar het dak van ‘ Il Vittoriano’. De mensen waren over het algemeen zeer behulpzaam.

Iedere ochtend werden we door drie busjes opgehaald, die ons vervolgens in het centrum afzetten. Het programma; de bezienswaardigheden, de lunch, et cetera konden we zelf invullen. Je was vrij om te doen wat je wilde doen. Over het algemeen bleef de groep bij elkaar, wat wel zo gezellig was natuurlijk! Op dinsdag, donderdag en zaterdag kregen we rondleidingen van lokale (Nederlandse) gidsen. Met een ‘oortje’ in werden we rondgeleid. In Rome is het dragen van zo’n oortje bij groepen van minimaal acht personen, verplicht. Op deze manier hoeven de gidsen niet ‘door elkaar heen te schreeuwen’, want het krioelt er namelijk van de toeristen. Je kunt je gids zo zelfs op vijftig meter afstand, prima verstaan!

Hoogtepunten
Hieronder een samenvatting van de Romeinse hoogtepunten die ik bezocht heb. Het is slechts een klein deel van hetgeen deze fascinerende stad te bieden heeft. En zoals ik al verschillende keren gehoord heb tijdens mijn verblijf: Een bezoek aan Rome is een spannende tijdreis tussen heden en verleden.

Piazza Navona
In het centrum van Rome ligt de bruisende Piazza Navona. Het plein telt maar liefst drie fonteinen: de Fontana dei Quattro Fiumi (Fontein van de Vier Rivieren), de Fontana di Nettuno (Fontein van Neptunus) en de Fontana del Moro (Moor Fontein). Op de Piazza Navona vindt je tevens de kerk van Sant’ Agnese in Agone. Het plein heeft veel cafés en restaurants, en is vooral geliefd bij kunstenaars. Goochelaars, portrettekenaars en mimespelers zijn er in overvloed!

Pantheon 
Dit is het best bewaard gebleven monument uit de Romeinse oudheid. Deze tempel heeft een prachtig interieur. Het licht dat door het gat in de koepel schijnt is zeer indrukwekkend. Als je er precies onder gaat staan, zie je hoe de koepel de hemel symboliseert.

Het pantheon in Rome
Piazza di Spagna – Spaanse Trappen 
Zoals op de foto te zien is, zijn de Spaanse Trappen erg in trek bij de plaatselijk bevolking en de toeristen. Ondanks dat het de Fransen waren die de bouw van de trappen financierden, kreeg het monument (en ook het plein) de naam 'di Spagna'. Dit, omdat de Spaanse ambassade zich hier aan het begin van de 17de eeuw had gevestigd. De trap telt 137 treden. Uiteraard zijn wij beneden gebleven…Rond de maand mei schittert dit pronkstuk door een zee van bloeiende Azaleas.
Spaanse trappen in Rome 
Trevifontein 
‘Wie een muntje over zijn schouder in de Trevifontein gooit, komt zeker nog eens terug in Rome. Gooi je er drie muntjes in, dan zul je ooit een Romein trouwen…” Alle munten worden uiteindelijk aan een goed doel geschonken. Omdat er de laatste tijd verschillende stenen van de Trevifontein afbrokkelden, wordt deze momenteel gerestaureerd. Een deel van de fontein staat, zoals je op de foto kunt zien, in de steigers.
Trevifontein in de steigers in Rome

Vittoriano
Het Vittoriano, is een gigantisch monument. De Romeinen noemen dit kolossale gebouw ook wel de ‘bruidstaart’ of ‘typemachine’. Met de glazen lift zijn we tot bovenop het gebouw geweest. Vanaf het dakterras heb je een schitterend uitzicht over Rome!

Het Colosseum 
Deze foto heb ik vanaf het dak van het Vittoriano gemaakt. Dit imposante amfitheater is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Rome. Het is tevens één van de zeven wereldwonderen.


Il Ponte Rotto
 
De Ponte Rotto is de oudste stenen Romeinse brug in Rome. Hij overspande ooit de hele Tiber. Helaas is er nog maar één boog over, maar het is nog steeds prachtig om te zien! 
 

Het Colosseum in Rome

Forum Romanum
Oftewel Romeins marktplein, was in de oudheid het centrum van Rome. Natuurgeweld en vernielingen hebben ertoe geleid dat veel gebouwen op het Forum Romanum zijn verwoest. Er staan voornamelijk ruïnes. (Ook erg mooi!) 

Vaticaanstad 
Het is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, binnen de stad Rome. Zoals onze gids zei: “We zijn nu eventjes niet meer in Rome”. (Vaticaanstad is, in tegenstelling tot Rome, prima toegankelijk voor gehandicapten!) Na een bezoek aan de Vaticaanse musea met natuurlijk de wonderbaarlijke, voornamelijk door Michelangelo beschilderde Sixtijnse kapel, begaven we ons naar het Sint Pietersplein. Het beroemde ‘balkon’ waarop de paus ieder jaar met Pasen de zegen ‘Urbi et Orbi’ uitspreekt (zie foto), trok veel bekijks. De rest van de dag brachten we door binnen de muren van de Sint Pieterskerk. Schitterend!
Sint Pieterskerk in Vaticaanstad
Villa Borghese 
Zondagmiddag, de laatste middag alweer, was het, na een stevige klim, heerlijk ontspannen in het schitterende Villa Borghese. (Ook wel ‘de groene long van Rome’ genoemd.) Een oase van rust middenin deze drukke stad. Musea, diverse toneelpodia en een dierentuin sieren dit park. Maar wat dacht je van een romantisch boottochtje over het meertje van Villa Borghese?

De week is omgevlógen. Wat een bijzondere ervaring…een echte aanrader! Bij terugkomst in ons koude kikkerlandje zeiden we voor de gein tegen elkaar: “Straks staat Joris Linssen van het televisieprogramma ‘Hello, Goodbye’, bij de uitgang”. En wie stond daar een familielid van een reisgenoot te interviewen, toen de glazen deuren open schoven……?
Villa Borghese in Rome 

Tip:
Het is, voordat je besluit te boeken, aan te raden om goed te kijken of de hulp die geboden wordt, aansluit op jouw beperkingen. Onderschat de reisvoorwaarden niet! 

Geschreven door Dorothy Looman
Geredigeerd door Veroni Steentjes
Oktober 2012   

Forum Romanum  Vittoriano in Rome  Piazza Navano