Stichting Intermobiel

hoe houd je je brein fit?

 

Houd je brein gezond en fit! houd je brein gezond

 

Het brein doet er 25 jaar over om zich te ontwikkelen. Daarna is je brein 'af'. De gezondheid van de hersenen krijgt steeds meer aandacht. Onderzoek laat zien dat we ons brein veel meer kunnen beïnvloeden dan we denken. Om je hersenen in goede conditie te houden, is het belangrijk dat je ze stimuleert. Dat kun je op meerdere manieren doen:

 

1.Beweging

Dat lichaamsbeweging goed is voor het lichaam in bekend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds duidelijker dat beweging ook het brein in conditie houdt. Lichaamsbeweging verbetert de doorbloeding van de witte stof in de hersenen. Dit zijn de verbindingen in de hersenen die nodig zijn om nieuwe informatie en signalen te verwerken. Bij veroudering werkt de witte stof minder goed en dat is de reden dat oudere mensen langzamer lopen en langzamer denken. Door te blijven bewegen blijf je de doorbloeding stimuleren en rem je dit verouderingsproces. Bovendien heeft beweging een positief effect op de neurotrofines in het brein. Dit zijn de ‘voedingsstoffen’ waardoor de chemische huishouding beter functioneert. Het maakt je slimmer, sneller en geconcentreerder. Maar wat als je door een beperking niet kunt bewegen? Ook dan kun je de doorbloeding in je brein stimuleren, namelijk door te kauwen! Uit hersenscans blijkt dat kauwen, bijvoorbeeld op kauwgom, de doorbloeding bevordert in een van de drie belangrijkste bloedvaten in de hersenen.

 

2.Daag je hersens uit

Naast bewegen zijn ook andere prikkels belangrijk voor een fit brein. Zoek regelmatig een nieuwe uitdaging; een activiteit die je hersens uitdaagt en stimuleert. Leer bijvoorbeeld: een nieuwe taal, neem gitaarles, zoek een nieuwe hobby of doe een cursus. Als het maar iets is wat je nog nooit gedaan hebt. Door je hersenen bezig te houden houd je bepaalde verbindingen actief en stimuleer je je hersenen om nieuwe verbindingen aan te maken. Wanneer je verbindingen in je hersenen niet gebruikt sterven deze namelijk af.

 

3.Voedinghet belang van voeding voor je brein

Voeding speelt een belangrijke rol in het functioneren van de hersenen: twintig procent van alle energie die het lichaam nodig heeft, wordt gebruikt door de hersenen. Een belangrijke voedingsstof voor je hersenen is glucose. Glucose geeft je hersenen energie om te functioneren. Deze stof krijg je onder andere binnen door koolhydraten te eten. Daarnaast hebben je hersenen eiwitten nodig, die worden gebruikt als bouwstof. Ook omega-3, bijvoorbeeld te vinden in vette vis, is heel erg goed voor je hersenen. Omega-3 bevat de stof DHA die de hersenen gebruiken om cellen te verstevigen, waardoor signaaloverdracht beter kan plaats vinden.

 

4.Slaap

Slapen is dé manier om slimmer te worden. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat de hersenen alle informatie goed kunnen verwerken en sneller kunnen terugvinden.

 

5.Stress +3 afbeelding

Wanneer je een korte periode  stress hebt werkt dit even als een soort stimulerend middel voor je lichaam. Je immuunsysteem werkt eventjes iets harder en je geheugen wordt net iets beter. Maar wanneer je langdurig stress hebt is dit juist heel slecht voor je lichaam. Door de stoffen die er vrijkomen wordt niet alleen je lichaam maar ook je hersenen minder gezond. Bij langdurige stress kan zelfs je hippocampus, het gebied onder andere belangrijk voor het geheugen, gaan krimpen. Probeer langdurige stress te vermijden.

 

Meer weten?

Meld je via stichting Alzheimer Nederland aan voor een gratis e-training van zes weken om je brein gezond te houden.

https://www.alzheimer-nederland.nl/training-houd-uw-brein-gezond

 

Leer een geheugenpaleis bouwen en train daarmee je geheugen!

https://www.alzheimer-nederland.nl/geheugenpaleis

 

Jolet Muurling

afkomstig uit het Mobiel Magazine december 2019
Aanmelden op dit magazine kan via deze link