Persoonlijk Hester
Hieronder vind je korte persoonlijke teksten van jongeren met een handicap over het thema studeren in de breedste zin. Klik op de naam, zodat je niet hoeft te scrollen.
Hester
Lagere school
Vanaf mijn tiende begon mijn ziekte ME zich te openbaren. Ik kreeg veel ontstekingen, was erg moe en had erge hoofdpijn. Dat had natuurlijk zijn weerslag op mijn leren. Ik zat toen nog op de basisschool. Ik was best vaak afwezig, omdat ik dan ziek was. Toch heb ik nooit achterstand opgelopen en ben ik ondanks mijn klachten vrij makkelijk de basisschool verder doorlopen. Ik kon goed leren, onthield veel en had dingen heel snel door. Dat was mijn voordeel.
Middelbare school
Op de middelbare school was het aanvankelijk ook nog niet duidelijk wat ik had Daardoor was er weinig begrip was voor mijn situatie. Ik was vaak afwezig. Kreeg werkstukken niet op tijd af en dat terwijl de motivatie, intelligentie en kennis er wel was. Mijn hoofd wilde wel, maar mijn lichaam niet.
De ziekte kreeg een naam: ME
Pas toen mijn ziekte een naam kreeg, was er meer begrip voor mijn situatie. Mijn rooster werd aangepast. Men was minder streng en meer begripvol wanneer ik afwezig was. Maar ik heb me er altijd wel alleen doorheen moeten slaan.
Goede begeleiding was er niet. Ik moest alles wat ik miste zelf maar bij zien te houden. Steeds maar weer aangeven bij de leraar wat ik nog moest doen. Vragen of ik belangrijke dingen moest weten, zoals geplande proefwerken e.d.
Dat maakte alles nog moeilijker.
Havo
Door mijn ziek zijn heb ik mijn VWO opleiding niet af kunnen maken. Misschien wel als meer begeleiding was geweest.... Gelukkig heb ik wel mijn HAVO diploma kunnen behalen.
Studeren met een handicap
Na de middelbare school heb ik eerst intensief contact gehad met een decaan van mijn vervolgopleiding. Ik wilde SPH gaan doen. Mijn decaan en mentoren hebben mij heel goed door de studie heen geholpen. Ik deed een vertraagde studie wat mogelijk is via de IBG. Ik werd goed begeleid en kon veel thuis doen en via internet.
Wanneer er in groepen gewerkt moest worden kwamen mijn klasgenootjes gewoon bij mij thuis.Tentamens mocht ik doen wanneer ik daar aan toe was. Ook mijn stage werd verspreid over twee jaren. Op zo’n wijze dat ik dat kon bewerkstelligen. Het is dus absoluut mogelijk om met een chronische ziekte of handicap een studie te doen. Het is wel afhankelijk van de mate waarin je ziek bent.
Achteruit
De afgelopen jaren ben ik zo hard achteruit gegaan dat ik mijn vervolgstudie niet af kon ronden. Het enige mogelijke is een thuisstudie. Alleen dan moet er geen stage aan vast zitten. Daar kan ik gewoon niet aan voldoen. Ik heb weinig energie, een slecht geheugen en concentratievermogen. Ik moet het in mijn eigen tempo kunnen doen. De enige mogelijkheid voor mij is om een cursus via de Open Universiteit te volgen, dus daar denk ik nu over na.