Stichting Intermobiel

Tips

TIPS VAN HANNEKE EN VERONI

“Leg je niet te snel neer bij bepaalde dingen die je niet zou kunnen maar zoek naar oplossingen”.
“Wees altijd open en eerlijk tegenover docenten. Anders ondermijn je je eigen geloofwaardigheid.”
Denk ruim in het voren en zet een tijdplanning voor jezelf uit wat je allemaal moet doen en wanneer je dit moet doen. Als je met iemand gesproken hebt van bijvoorbeeld het UWv of Handicap en studie schrijf die naam dan op , zodat je naar die persoon kan vragen. Schrijf in je agenda wie je gebeld hebt en wanneer.
Denk mee en draag oplossingen aan. Je weet zelf het beste waar de knelpunten liggen en hoe die opgelost kunnen worden. Sta open voor alle hulp.
Neem zelf een actieve houding in en laat zien hoe belangrijk die studie voor je is. Dan krijg je ook makkelijker de andere mensen enthousiast. Ze moeten toch wat extra dingen voor je doen. Dat doen ze makkelijker als ze zien dat je zelf gemotiveerd bent en je studie erg belangrijk voor je is.
Wees realistisch en maak je lichamelijke situatie niet mooier dan het is. Geef aan wat ze kunnen verwachten zoals bijvoorbeeld dat je iedere maand een week bent uitgeschakeld door zware migraine of dat je in een bepaalde periode veel naar het ziekenhuis moet.
Begin tijdig met het contact opnemen met verschillende instanties als Handicap en Studie, UWV, onderwijsinstelling en informatie beheergroep.
Begin tijdig met het aanvragen van de benodigde hulpmiddelen bij het UWV. Een laptop aanvragen duurt maanden. Vraag dus tijdig je aanpassingen aan en vraag liever iets te vroeg aan dan te laat.
Bedenk eerst goed wat je nodig hebt en welke uitvoering het meest handig is in jouw situatie.
Zorg bij de aanvraag voor een goede motivatie.
Stichting Handicap en studie in Utrecht kan wellicht ook van betekenis zijn.
Maak gebruik van de hedendaagse techische mogelijkheden door een college op te nemen op een cassetebandje of op een mp3 speler met voice recording. Zo kan je dit thuis later makkelijk naluisteren en aan de hand van de opname je aantekeningen uitwerken. Met een laptop kan je op school zelf makkelijker aantekeningen maken en je huiswerk meenemen.
Vraag een vaste contactpersoon bij je onderwijsinstelling, zodat je niet telkens weer je verhaal hoeft te vertellen.
Neem je studiekosten mee in je belastingaanvraag. Denk ook aan kabelkosten en afschrijvingskosten van je pc, laptop en printer.
Via de studentendecaan zijn ook mogelijkheden om in contacten te komen met fondsen die soms studiekosten vergoeden als je niet in aanmerking komt voor studiefinanciering.