Stichting Intermobiel

Interview met Veroni over haar aangepaste bus met aanpassingen voor liggend vervoer


Alle inspanningen leveren wel wat op namelijk de mogelijkheid om jezelf met hulp vrij te verplaatsen. Vrijheid dus!

Bus voorkantBus zijkant


Mijn naam is Veroni Steentjes (30 jaar) en woon in Arnhem in een Fokuswoning. Ik heb posttraumatische dystrofie in vier ledematen en in de rug en romp. Ik ben ruim 10 jaar bedlegerig en kan er slechts incidenteel uit met mijn elektrische ligrolstoel.

Sociaal vervoer
Voor sociaal vervoer moet je bij de gemeente zijn. Als je op zoek bent naar een eigen vervoersvoorziening in de vorm van een bus, kom je tegenwoordig bij de meeste gemeenten slecht uit. Een bus vergoeden ze vaak niet meer. Enkele uitzonderingen daargelaten zoals bij Rene Penders.

Individuele vervoersvoorziening
Ik ben in november 1997 in Het Dorp in Arnhem komen te wonen vanuit het revalidatiecentrum. In eerste heb ik een Vervoer op Maat pas aangevraagd. Al snel kwam ik in de problemen. Het grootste probleem ontstond door de lengte van mijn ligrolstoel. Hij is bijna 2 meter lang. Hij paste niet in de meeste busjes van Vervoer op Maat. Een afspraak maken dat alleen een busje kwam waar ik wel in pasten, bleek in de praktijk niet te werken. Vaak kwam dus het verkeerde busje waardoor ik erg lang moest wachten. Ik kan maar kort op de rolstoel liggen en kon de tijd ook niet efficient besteden door Vervoer op maat. Je moet al minimaal 15 minuten van te voren klaar staan en even lang als je terug wilt. Ook eerder terug gaan als je het niet meer volhoudt, is een probleem. Vervoer op Maat gaf zelf ook duidelijk aan dat ze dit probleem niet konden oplossen. Vandaar dat ze me doorverwezen naar de gemeente afdeling WVG. Met dhr. Van Haren die over het vervoer gaat, hebben we besloten dat een individuele vervoersvoorziening een oplossing zou zijn. Ik kon met dit geld zelf een taxi betalen of mijn ouders of vriend een vergoeding geven als ze me vervoerden. Ik heb een aanvraag ingediend en heb een positieve indicatie gekregen. De hoogte van het bedrag hangt af van je vervoerspatroon.

Tips bij de aanvraag van een individuele vervoersvoorziening:

  • Doe je huiswerk dus lees je in over de voorziening en zet zo nodig kort voor jezelf op papier waarom je een individuele vervoersvoorziening nodig hebt. Oftewel waar zitten de knelpunten bij het collectieve vervoer en waarom heb je dit dus nodig.
  • Je vervoerspatroon speelt dus een rol. Je moet dus aangeven waar je heen gaat en hoe vaak etc. Indiceer dit eerder te ruim dan te krap, maar houdt het wel reëel.
  • Als je papieren opstuurt en een aanvraag indient, bewaar een kopie voor jezelf. Zo kan je zelf zien wat je hebt opgestuurd en wanneer en aan wie. Als je belt, schrijf dan ook op met wie je gesproken hebt en de eventuele afspraken.
  • Voor een nieuwe aanvraag kan je ook terugkijken welk vervoerspatroon je de vorige keer hebt ingevuld. Zo nodig kan je het aanpassen. Als je het bewaard hoef je het bij een nieuwe aanvraag niet weer helemaal overnieuw te doen. Dat scheelt tijd.

Eerste aanvraag bus
Ik heb in 2000 een aanvraag ingediend bij de gemeente Arnhem voor een bus. De reden was dat ik met bed niet vervoerd mag worden door een taxi. Dat mag verzekeringstechnisch niet. Ook past een bed niet in een gewone taxi. Ik heb wel een tijd lang mijn bed vervoerd achter de auto in een aangepaste overdekte aanhanger, maar dat kostte enorm veel transfers. Ik kon niet vanuit  bed in de auto. Ik moest dan van bed op een trippelstoel getild worden en dan van trippelstoel in de auto. Dit is ook erg belastend voor mijn vader of Emile. In de auto moesten we een bed bouwen door de passagierstoel geheel plat te leggen en geheel naar achteren. De ruimte voor de benen vulden we op met kussens en op de stoel legden we een dekbed zodat het zacht lag. Het was een enorm geklungel om weer uit de auto te kunnen komen, dan weer op de trippelstoel en dan over op bed. Vooral die vele transfers braken me op.

Daarnaast had ik met mijn ligrolstoel van bijna 2 meter veel problemen. Ik paste dus niet in de busjes van vervoer op maat. Ook kan je niet spontaan iets doen en omdat je normaal gesproken ook nog met meerdere mensen tegelijk vervoerd kan worden, kan je de tijd niet efficient besteden. Zeker als je er maar weinig uit kan, is dat een grote beperking en belasting.

Na de aanvraag bij de gemeente kwam iemand langs voor een medische indicatie. Ik dacht van het RIO, maar weet het niet meer zeker. De man die kwam, gaf aan ik geen indicatie kreeg. Hij vond dat ik geen bus nodig had, omdat ik verzorging nodig had. Ik kon niet vereenzamen, omdat ik toch af en toe een verzorgende of verpleegkundige nodig had! Dan zag ik toch iemand. Daar zakte mijn broek vanaf. Ik nam contact op met mijn consulent dhr van Haren en vertelde het verhaal. Hij was het gelukkig ook niet eens met die persoon. Hij gaf wel aan dat een bus van de gemeente geen mogelijkheid was. Er was wel een andere mogelijkheid. Ik moest zelf een bus aanschaffen. Ik zou het geld van 5 jaar individuele vervoersvoorziening mogen gebruiken voor aanpassingen in de bus. De gemeente stelt ook eisen aan de bus. Toen was het zo dat de bus niet ouder dan 3 jaar mocht zijn, maar na overleg mocht een oudere bus ook. De regels en eisen verschillen wel per gemeente.

Aanpassingen oude bus
Ik heb rondgekeken naar een betaalbare (dus oude) bus. Via Annelies Henning kwam ik uit bij Mobiel Prototype BVv in Nieuwerbrug. Ze hadden een Renault Traffic staan die verhoogd en verlengd is van 1991. Ik kon hem voor ongeveer € 3000,-- kopen. De bus moet verhoogd zijn, zodat er iemand in kan staan voor bijvoorbeeld rolstoel omhoog en uit de bus rijden en voor het bed. Ook moet de bus verlengd zijn, omdat het bed en de lange ligrolstoel er anders niet inpassen. In deze bus zaten al de vergrendelingen in de bodem voor de rolstoel en bed vast te zetten. Ik had wel een nieuw oprijplateau nodig. Er zaten twee losse oprijbanen in. Dat is voor het bed niets en ook niet met de rolstoel. Ik heb toen een geheel oprijplateau genomen. Ook hebben we een lier in de bus geplaatst, zodat mijn ouders zo nodig het bed dus ook via de lier de bus in kunnen krijgen. Daarnaast hebben we speciale klemmen met spanbanden via een taxibedrijf besteld die voor het bed vastzetten te gebruiken zijn. We gebruiken die voor het bed. Maar een bed kan ook vastgezet worden met de fixatiestang waar ze ook een rolstoel mee vastzetten. De fixatiestang had ik nog. Deze zat bij de overdekte aanhanger die ik in 1996 gekregen heb om het bed en de rolstoel in te vervoeren.

De kosten van het oprijplateau, lier en de speciale klemmen zijn dus vanuit de individuele vervoersvoorziening betaald. Het bedrag wat nog over was, is gedeeld door vijf en dat bedrag kreeg ik daarna ieder jaar.

Grijs kenteken
Ik heb de bus op een grijs kenteken kunnen zetten vanwege invalidevervoer, maar dat was geen makkie. Het heeft bijna 1,5 jaar geduurd en veel bezoeken en telefoontjes aan de Douane en RDW. We werden steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Wel moest een achterraam geheel dicht als eis. Het voordeel van grijs kenteken is dat de motorrijtuigenbelasting een heel stuk goedkoper is dan bij geel kenteken. Zeker omdat de oude bus een diesel was, betaal je anders helemaal veel als je het volledige bedrag moet betalen.

Ik heb eerst nog gekeken naar de mogelijkheid om er een camper van te maken. Deze tip kreeg ik van Annelies Henning, maar er moeten dan dingen in de bus blijven staan zoals een klein keukenblokje etc. en de ruimte was dan te beperkt voor mij om de bus te gebruiken dus dit viel af. Ik betaal voor de oude bus ongeveer € 70,-- per kwartaal aan motorrijtuigenbelasting.

De bus staat op naam van mijn vader. Ik heb geen rijbewijs dus dat houd in dat je zelf geen bus kunt kopen. Je kan alleen een bus kopen met rijbewijs. Mijn vader heeft een hoge no claim dus het was financieel goedkoper om hem op zijn naam te zetten dan op die van Emile. Dat heeft dus met de verzekering van de bus te maken. Er komen dus veel dingen kijken bij de aanschaf van een bus.

Ik heb met deze bus veel ritjes gemaakt en heb er veel plezier van gehad. Naar de schouwburg gaan was veel makkelijker en minder belastend dan voorheen met het bed in de aanhanger. Ook naar het ziekenhuis toe voor de infuusbehandelingen ging met de bus. Het heeft me dus veel vrijheid gegeven. Als ik me goed voel en even weg wil, kan het ook.

Nieuwe bus aanvraag
De bus was van 1991. Hij was van mensen die hem op de vaart (op een schip) hadden staan. Er was veel roest op. In 2004 hoorde ik van de garage dat de bus nog met veel moeite en kosten door de keuring kon, maar dat een jaar daarna een vraagteken was. Er zouden dan erg veel kosten komen, omdat de dwarsbalk doorgeroest was.

Een andere probleem met de bus ontstond door de verhuizing. In maart 2004 verhuisde ik naar Fokus. Ik kreeg een ander bed. Dit bed heeft andere zachtere wielen. Op het oprijplateau zitten rondjes naar boven uitgedrukt voor grip als het glad is. Alleen zorgden deze rondjes ervoor dat ik sneeën in de wielen kreeg en dat het erg stootte als je erop reed met bed. Met rolstoel heb ik daar geen last van, want dat zijn massieve wielen. De combinatie van deze klachten en die van de oude bus zorgden ervoor dat ik ben gaan nadenken over een andere bus. Ik heb rondgekeken op internet, maar een renault traffic die verlengd en verhoogd was in goede staat was niet te vinden.

MEE
Ik heb eind 2004 contact opgenomen met de MEE met de vraag of ze me wilden helpen bij de aanvraag van een bus via fondsen. Dit met als reden om mij wat te ontlasten. Ook heb je bij veel fondsen een sociaal rapport van een maatschappelijk werker nodig. Ik liep niet bij een maatschappelijk werker dus vanuit de MEE zou een sociaal rapport wel mogelijk zijn. Begin 2005 kwam een stagaire die met mij de aanvraag is gestart. De 1e stap was een sociaal rapport laten opmaken. Ze moesten alles van me weten vanaf mijn geboorte tot nu. Ook moesten ze financieel overal inzage in krijgen om een maandoverzicht van de inkomsten en uitgaven te kunnen maken. Tevens was een goede beargumentatie nodig waarom ik een nieuwe bus nodig had. Daarnaast waren ook kopieën van de afwijzing van de gemeente nodig van de bus. Ook dat de gemeente wel vanuit de individuele vervoersvoorziening toestaat dat de aanpassingen hieruit betaald worden. Hier ging de nodige tijd en geduld in zitten, voordat het sociaal rapport af was. Het was voor haar allemaal nieuw. Gelukkig was ik zelf goed op de hoogte.

Emile en ik hebben zelf contact opgenomen met de Renault dealer voor een offerte. Emile heeft nog veel korting bedongen. Voor mij was een Renault het beste onder andere door de lage bodem, zodat je er niet met een hele steile hoek met bed of de rolstoel in moet rijden.Ook is de vering goed. We hebben bij Bierman aanpassingen en bij Mobiel geïnformeerd voor een offerte van de aanpassingen, want die moesten ook meegenomen worden. Mobiel was een stuk voordeliger. Daarnaast moet je naar Bierman aanpassingen toe om een offerte te krijgen. We hadden zelf goede ervaringen met Mobiel dus daar zijn we mee in zee gegaan.

Aanpassingen nieuwe bus
In eerste instantie wilde ik graag een standkachel. Dan kan je als het koud is de bus alvast voorverwarmen. Ik heb in de winter namelijk veel (spasme) kou aanvallen. Maar door de korting kregen we voor hetzelfde geld er een airco bij. Ik gebruik de bus niet vaak genoeg voor de standkachel, omdat hij toch rond de € 2000,-- kost. Ik heb wel een nieuw oprijpplateau nodig i.v.m. het bed en het stoten. De lier zetten we natuurlijk om van de oude naar de nieuwe bus. De binnenkant van de nieuwe bus moest geheel bekleed worden. Hij wordt namelijk afgeleverd als en bedrijfswagen dus is geheel staal van binnen. Daarna moeten de rails in de bodem om het bed en rolstoel te vergrendelen. Ook zorgt Mobiel voor de keuring naar de RDW.

Bij aanschaf van een nieuwe bus moet je namelijk BPM betalen (in mijn geval ruim € 7.000) die je weer kunt terug krijgen als je het gebruikt voor invalide vervoer en daaropvolgend dus een grijs kenteken krijgt. Om problemen te voorkomen, hebben we nu beide ramen achterin dichtgelaten. Als dat te donker zou zijn, kunnen we er later altijd nog een raam uithalen. Bij de RDW is voor grijs kenteken een of twee achterramen dichtmaken altijd een discussiepunt. Ik vond zelf één raam dicht niet erg, omdat je dan minder te koop ligt.

Fondsen aanschrijven
Met hulp van de MEE hebben we eerst 10 fondsen aangeschreven. De MEE heeft die fondsen aangeschreven namens mij. Dat scheelt toch vaak dan als je dat zelf doet. Nadat we van alle 10 fondsen een reactie terug hadden, bleek dat we niet voldoende geld hadden om de bus te kopen. Er gaat dus een geruime tijd overheen, voordat je alle fondsen hebt aangeschreven en een reactie hebt gekregen. Daarna moesten we toch nieuwe fondsen aanschrijven om de begroting sluitend te krijgen. Dit heeft nog de nodige bloed, zweet en tranen gekost want de bus werd na 1 januari 2006 een stuk duurder en dan zou je dus de begroting ook niet sluitend hebben. We moesten dus het geld bij elkaar hebben voor 31 december 2005. Met wat hulp van familie hebben we de laatste 250,-- gekregen om de begroting sluitend te maken. Ik heb zelf € 750,-- bij betaald voor de nieuwe bus.

De bus hebben we eind december dus aan kunnen schaffen. Net op tijd dus. Het duurde 8-10 weken levertijd voordat de bus er was. Hij is begin maart afgeleverd. Normaal moet je al 8 weken van tevoren een afspraak plannen bij Mobiel, maar dat was niet mogelijk omdat we niet exact wisten wanneer de bus kwam. De bus hebben we naar Mobiel gebracht. Ze hebben eraan gewerkt als ze tijd hadden. Het bekleden van de binnenkant en vloer duurt een tijd met drogen. Ook heeft een oprijplateau weken levertijd. De oude lier moet er nog uit en die wordt in de nieuwe bus gezet. De bus is de 2e week van mei af. De oude bus is tot maart 2006 gekeurd dus het komt allemaal net uit qua tijd. Je mag er namelijk nog 3 maanden mee rijden nadat de keuring is verlopen. Zo zie je maar weer dat het belangrijk is om op tijd te beginnen.

Ik heb met eigen betaling de bus in een andere kleur besteld dan standaard. Ik moet er toch de komende 10 - 15 jaar mee vooruit kunnen. Als ik dan kan kiezen, bestel ik liever een kleur die ik zelf mooi vind want het is toch je eigen bus. Ik moet er wel een tijd mee vooruit. Als je als persoon zonder handicap een nieuwe auto koopt kies je ook de kleur die je mooi vindt. Deze bus staat ook op naam van mijn vader gezien de hoge no claim. De bus heb ik all risk verzekerd. Dat doe ik de eerste jaren zeker. Het is wel een hoop geld, maar als je een ongeluk ermee krijgt wordt het wel geheel vergoed. Ook is een inzittendenverzekering nodig. Ik heb het voor 3 personen. Ik heb dus nu ook een renault traffic verlengd en verhoogd. Alleen nu dus een nieuwe en een andere kleur.

Maar alle inspanningen leveren wel wat op namelijk de mogelijkheid om jezelf (met hulp) vrij te verplaatsen. Vrijheid dus! Zonder bus kan ik de deur niet uit. Zonder bus kan ik niet naar het ziekenhuis of een avondje uit naar de schouwburg of een keer boodschappen doen. Het is mijn vervoermiddel naar de buitenwereld.

Tips aanvragen bus of andere vervoersvoorzieningen:

  • Informeer jezelf goed door op internet te kijken en lotgenoten om advies te vragen. Informeer jezelf ook door naar de gemeente, meerdere dealers en aanpassingsbedrijven te bellen. Bel liever teveel dan te weinig.
  • Naar een dealer heen gaan, RDW of een aanpassingsbedrijf is ook belangrijk, omdat je vaak zelf beter weet wat je nodig hebt qua aanpassingen dan zij. Je kan ook je vriend of ouder laten gaan. Als iemand je situatie maar goed kent en de knelpunten weet.
  • Informeer het aanpassingsbedrijf tijdig als ze je bus moeten aanpassen in verband met de planning. Geef ook uitgebreid jouw situatie en knelpunten rondom het vervoer aan. In mijn geval bijvoorbeeld het stoten als je over een oprijplateau rijdt met bed. Ze hadden daar bijvoorbeeld nog nooit mee te maken gehad op deze manier. Zo kan je samen werken aan een oplossing voor het vervoerprobleem.
  • Ding ook af bij een dealer of aanpassingsbedrijf. Het gaat vooral om de dealer. Accepteer nooit de verkoopprijs. Zakelijkheid kan dus echt meer dan duizend euro schelen! Als je niet kan afdingen, laat het een ander doen!
  • Begin tijdig met aanvragen, want je bent zo ruim 1,5 jaar bezig!
  • Heb geduld maar geef niet op. Blijf instanties als de gemeente, RDW en de MEE achter de broek aanzitten.
  • Zorg dat je de papieren van de RDW in orde hebt. Maak gebruik van de kennis en contact van het aanpassingsbedrijf bij de RDW. Ze weten vaak welke RDW het beste is. Ook hebben ze vaker met de mensen van de RDW te maken.
  • Houd de contacten goed bij de gemeente, RDW en de MEE. Houd ze ook op de hoogte van de vorderingen, zodat ze weten wat er gebeurt en wat de stand van zaken is.
  • Maak gebruik van de MEE. Ze hebben vaak meer ingangen en contacten met fondsen. Ook heeft een brief van hen vaak meer waarde dan een brief van jou.
  • Voeg bij je aanvraag naar fondsen toe wel een persoonlijke brief bij. Dat kan in je voordeel werken. Geef ook aan waarom je aanvraag zo nodig is met voorbeelden bijvoorbeeld ik moet naar het ziekenhuis voor medicijnbehandeling, maar kan niet op een brancard vervoer worden. Of mijn ligrolstoel past niet in een gewone taxi. Zonder vervoer kom ik niet de deur uit en vereenzaam tussen vier muren.
  • Bedank de fondsen die meegeholpen hebben in een persoonlijke brief die je kan combineren met de bedankbrief van de MEE. Er kan ook een foto bij van de bus. Mocht je nog later wat nodig hebben van zo’n fonds dan laat je een goede indruk achter.

Als je vragen hebt rondom het thema vervoer, stel de vraag dan via de vraagbaak.
Geschreven door Veroni Steentjes