Informatie buddy
Voor wie is een buddy bedoeld?
Buddyzorg is ontstaan in de Verenigde Staten als gevolg van HIV/Aids. Mensen met deze ziekte werden afgewezen, verstoten en raakten geïsoleerd. Vrijwilligers (buddy’s of maatjes genoemd) trokken zich het lot van deze mensen aan en hielpen hen door mee te gaan naar artsen of door een luisterend oor en/of praktische hulp te bieden. De laatste jaren ontstond de vraag naar buddy’s ook bij mensen met een andere levensbedreigende en/of chronische ziekte. Buddyzorg zet zich nu ook voor deze mensen in.
Wanneer kom je in aanmerking voor een buddy?
Als je bent getroffen door een chronische en/of levensbedreigende ziekte of aandoening, staat je hele leven op z’ n kop. Je moet veel regelen en krijgt veel te verwerken. Soms wordt alles je teveel. Het is fijn als familie, vrienden en naasten je helpen, maar soms wil of kun je hen niet (teveel) belasten. Voor sommige vragen of problemen kan het prettig zijn met een ‘buitenstaander’ te praten. Soms is er niemand met wie je kunt praten. Een buddy is er voor jou: je staat er niet alleen voor.
Hoe vaak komt een buddy langs?
Minimaal één dagdeel per week.
Hoe lang kan ik een buddy inschakelen?
Buddyzorg is altijd tijdelijk. Je kunt maximaal twee jaar lang een buddy inschakelen.
Kan ik mijn buddy vertrouwen?
Ja, een buddy heeft geheimhoudingsplicht.
Als ik niet wil dat mensen in mijn omgeving weten dat ik ziek ben, kan ik dan toch een buddy aanvragen?
Ja dat kan. In overleg met je buddy maak je hierover afspraken.
Kan een buddy mijn vriend worden?
Een buddy is persoonlijk betrokken bij jou en jouw situatie. Soms ontstaan er vriendschappen, maar dat is niet het doel van buddyzorg.
Wat als het niet (meer) klikt tussen mijn buddy en mij?
Tijdens een evaluatiegesprek waarbij de coördinator aanwezig is, zoeken we naar een oorzaak en een oplossing voor het probleem. Eventueel schakelen we een andere buddy voor jou in.
Hoe en waar kan ik een buddy aanvragen?
Een wildvreemde over de vloer, afwachten of het klikt, angst om je zelfstandigheid te verliezen. Soms moet je eerst wat drempels overwinnen, voordat je er aan toe bent om de hulp van een buddy in te roepen. Het belangrijkste is dat je zélf een buddy wilt. Je kunt zelf een buddy aanvragen, maar een kennis, familielid of arts kan dat ook voor jou doen.
Wil je weten of er in jouw regio ook een buddyzorg organisatie is?
Kijk dan op deze pagina en klik op de regio waar je woont. Dan vind je een organisatie bij jou in de buurt met de benodigde gegevens.
Na de aanvraag volgt een intakegesprek tussen jou en iemand van de organisatie van buddyzorg. Hierin wordt duidelijk aan welke hulp jij behoefte hebt. Als blijkt dat je inderdaad geholpen bent met buddyzorg, gaat de coördinator op zoek naar een buddy die bij jou past. Op basis van jouw hulpvraag worden er afspraken gemaakt waar we samen aan gaan werken. Gedurende het buddycontact, wordt het contact tussen jou en de buddy geëvalueerd. Samen bekijken we of buddyzorg nog nodig is. De inzet van een buddy is altijd tijdelijk en kosteloos.
Websites:
- Mantelzorg:
Hier vind je links naar de websites van diverse buddyorganisaties. Of zoek informatie over een organisatie bij jou in de buurt via "zoek een buddyproject in jouw buurt".
- Handje helpen
Bellen: Mensen kunnen met hun vragen ook bellen naar Xzorg , 030 - 659 22 21
Veel van de informatie uit dit artikel is afkomstig van de website van Buddyzorg Midden Gelderland
Geschreven door Elsje Leurs