Interview Elsje
Foto: Veroni (links) en Elsje (rechts)Elsje(31) is woonachtig in Arnhem.
Ze is sinds drie jaar buddy bij Buddyzorg Midden- Gelderland.
Hoe word je een buddy?
Een aantal jaar geleden heb ik mij opgegeven via een advertentie in de krant waarin een oproep stond voor nieuwe vrijwilligers. Ik wilde al lange tijd buddy worden, maar ondervond veel tegenstand van mijn omgeving. Zij vonden het toch wel eng dat ik buddy wilde worden. ‘Werd je dan niet ziek door het contact met een cliënt, en zou het niet te zwaar zijn voor mij?’ Na een bepaalde periode dacht ik: En nu meld ik mij aan! Na de aanmelding kreeg ik een trainingsweekend en diverse gesprekken om zo te kijken of ik geschikt zou zijn voor het buddywerk. Ik kreeg informatie over allerlei ziekten, ook informatie over chronische ziekte beelden. Er werd veel door ‘ervaringsdeskundigen’ verteld over hoe het is om buddy te zijn. Ik werd alleen maar enthousiaster!
Waarom ben je buddy geworden?
Waar mijn interesse voor buddyzorg vandaan komt, kan ik mij niet meer herinneren. Rond mijn zestiende is het idee ontstaan. Het leek mij bijzonder om belangeloos iets voor iemand te betekenen. Ik zou het zelf ook fijn vinden als ik ziek zou zijn dat er dan iemand is om me te helpen. Ik ben nu ruim 2 jaar buddy en ik zie dat er nog steeds veel buddy’s nodig zijn. Ik probeer naast ‘buddy zijn’, mij ook in te zetten voor de bekendheid van de buddyzorg. De buddyzorg is er ook voor chronische zieken, en dat moet meer bekendheid krijgen. Daarnaast bestaat er nog steeds veel taboe rondom HIV/Aids. Ook daar valt nog heel veel werk te verrichten.
Wat houdt een buddy zijn in?
Voor mij betekent buddy zijn dat je er bent voor iemand. Samen kletsen, naar iemand luisteren of samen iets ondernemen. Je bouwt samen een band op en je deelt in het geluk en in het verdriet. Omdat je geen familie bent van elkaar kunnen bepaalde dingen makkelijker zijn om met een buddy te bespreken. Ik ben als buddy in principe voor alles beschikbaar. Natuurlijk heb ik daarin wel grenzen. Maar samen bespreek je alles.
Is het werk landelijk of regionaal?
De buddyzorg is een landelijke vorm van vrijwilligers werk. Wel kan het per regio verschillen. Wil je weten of er in jouw regio ook een buddyzorg organisatie is? Kijk dan bij het de pagina informatie voor meer informatie. Hier vind je links naar sites en een telefoonnummer voor meer informatie.
Is het een betaalde baan of vrijwilligerswerk?
Het buddywerk doe je belangeloos. De cliënt hoeft hier niets voor te betalen. Vanuit de buddyzorg organisatie worden de reiskosten van een buddy vergoed. Je belangeloos inzetten voor iemand maakt het bijzonder. Je krijgt er geen geld voor terug, maar wel heel veel waardering. ‘Voor mij is het een goede combinatie. Ik werk parttime en daarnaast ben ik buddy. Het is iets heel anders dan dat ik doe in mijn ‘betaalde werk’. En die afwisseling is voor mij perfect’.
Word je als buddy ook ondersteund?
Vanuit de organisatie word ik begeleid in zaken waar ik tegen aan loop. Dit kunnen verschillende onderwerpen zijn, zoals verdriet van je cliënt, maar ook hoe je als buddy omgaat met de ziekte van je cliënt. Naast de gesprekken met mijn coördinator zijn er de intervisie avonden. Tijdens de intervisie avonden komen de buddy’s bij elkaar. Hierin vertel je wat je hebt meegemaakt als buddy, zowel de leuke en bijzondere ervaringen als het verdriet. Een aantal keer per jaar worden er ook thema’s behandeld. Ik vind het prettig om mijn ervaringen te delen met mijn mede buddy’s.
Geschreven door Ezra Steggink en Elsje Leurs