Stichting Intermobiel

Incontinentiemateriaal (Lennie)

'Voor mij is het belangrijk dat het incontinentiemateriaal een grote hoeveelheid vocht kan opnemen, omdat ik veel dorst heb en dus veel drink.'

 

Lennie is geboren in 1981. Ze woont samen met een huisgenote in een klein rijtjeshuis in een oud deel van Hilversum. Lennie ligt in de ‘woonkamer’. Vanaf haar twintigste is Lennie bedlegerig door de ziekte ME. Daarnaast heeft ze MCS wat inhoudt dat ze overgevoelig is voor bepaalde chemische stoffen en geuren.

 

Incontinentiemateriaal
Ik gebruik incontinentiemateriaal van Abena. Een paar jaar geleden heb ik een aantal merken getest. Abena Abri-Form kwam er voor mij als beste uit. Voor mij is het belangrijk dat het materiaal een grote hoeveelheid vocht kan opnemen, omdat ik veel dorst heb en dus veel drink. Als ik in mijn rolstoel ergens naar toe ga, moet ik dus lang met het materiaal kunnen doen. Ik kan in mijn rolstoel het incontinentie materiaal niet of heel moeilijk verschonen. Ook overdag thuis en 's nachts moet ik lange periodes gebruik kunnen maken van het incontinentiemateriaal, omdat ik dan geen hulp in de buurt heb.

Lenne in haar ligrolstoel buiten 

Ik maak gebruik van de maat S de zwaarste versie (2200 ml absorptievermogen en 60-85 cm), als er hulp in de buurt is. Ik maak gebruik van maat M (3600 ml absorptievermogen en 70-110 cm), de zwaarste versie, voor periodes zonder bereikbare zorgverleners.

 

Abena Abri-form
Er zijn verschillende modellen incontinentiemateriaal van Abena. Ik gebruik Abri-Form, omdat daar het meeste vocht in kan en het is op bed het makkelijkste model om aan te doen. Maat S past mij goed. De maten van incontinentiemateriaal gaan in grote stappen. De maat M is een heel stuk groter dan maat S. De maten tussen de merken verschillen ook onderling. De S van de Tena-slip is bijvoorbeeld kleiner dan de S van Abena Abri-form.  Tip: Als je bij het ene merk geen goed passende maat hebt, probeer dan een ander merk.

Abena abri-form maat s4 en m4 

Nadelen
Een nadeel van incontinentiemateriaal, vooral van het incontinentiemateriaal waar veel vocht in kan, is dat het er niet uit ziet. Ik heb een grote bult voorop mijn onderbuik. Ik lig altijd onder dekens, omdat ik het snel koud heb, dus dan zien de mensen de bult niet gelukkig. Een ander merk, Attends, heeft incontinentiemateriaal speciaal voor mensen die bedlegerig zijn. Dat model heeft een veel plattere voorkant, omdat als je ligt je urine toch naar achteren loopt. Dat ziet er van voren beter uit, maar er kan minder vocht in dan de dikste versie van Abena.

 

Incontinentiebroekjes
Er zijn ook incontinentiebroekjes die je net als gewoon ondergoed aan of uit kan doen voorbeelden zijn bijvoorbeeld: Abena Abri Flex of Tena Pants. Voor mij zijn die niet handig, omdat mijn hele broek uit moet als ik een nieuwe aan moet. Ook kan er niet zoveel vocht in. Ze zitten wel prettig. In het broekje van Tena past het meeste vocht.

Een incontinentiebroekje van Abena Abri Flex

Bedonderleggers (matjes)
Voor op mijn bed gebruik ik bedonderleggers (matjes) van Attends met instopstroken: Attends Cover Dri Plus 80x170 cm. Door de instapstroken blijft het matje beter op zijn plek zitten. Abena heeft ook matjes met instopstroken, maar die zijn smaller waardoor het plastic van de instopstrook al op mijn bed begint. Als ik dan op mijn zij lig, lig ik op het plastic met mijn knieën. Dat vind ik een naar gevoel.

Verder gebruik ik Excellent matjes van Abena (absorptievermogen 2600 ml en 60 bij 90 cm groot.) Dat zijn de matjes met het grootste absorptie vermogen die ik heb kunnen vinden. Doordat ze dikker zijn dan bijvoorbeeld de matjes van Tena blijven ze beter op hun plek liggen. Soms gebruik ik een Excellent matje in plaats van incontinentiemateriaal, voornamelijk als ik een 'grote boodschap' moet doen.

 Lennie op bed met en grote bedonderlegger die geheel ingestopt kan worden
Verder zijn er modellen met een band en die je dan met klittenband dicht kunt doen, bijvoorbeeld: Tena Flex of Abena Abri-Wing. Ik vind het persoonlijk in bed lastiger om aan te doen dan een gewoon model en ik heb sneller last van lekkage. Ik kan me voorstellen dat bij mensen die kunnen staan zo'n band juist wel makkelijker is met het aandoen. 

Vergoeding
Ik krijg het incontinentiemateriaal vergoed van mijn zorgverzekeraar. Standaard krijg je vijf stuks per dag vergoed. Mijn vorige huisarts wilde geen aantal specificeren . Hij zei dat hoeveel incontinentiemateriaal kreeg een zaak was tussen mij en de verzekering. Mijn huidige huisarts wilde gelukkig wel een aantal specificeren. Nu krijg ik twaalf stuks per dag. Ik heb chronische diarree en daarom heb ik meer dan gemiddeld incontinentiemateriaal nodig.

 

Geschreven door Lennie
Geredigeerd door Veroni Steentjes
Februari 2011

 Abena abri-wing model met klittenband