Omgaan met de coronogolven
Door rugklachten ben ik (Johan, 50 jaar) sinds 2003 bedlegerig en heb ik chronische pijn. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. In onderstaand artikel beschrijf ik hoe ik omga met de coronagolven.
De tweede coronagolf is een feit, sterker nog; het wordt zelfs een coronatsunami genoemd. We kunnen de regering hierop aankijken, maar we zijn toch echt zelf verantwoordelijk voor ons gedrag. Heeft de Nederlandse regering fouten gemaakt? Natuurlijk ook, maar dat is altijd zo wanneer we met iets nieuws te ‘dealen’ hebben. Maar in de omringende landen gaat het niet veel beter, laat staan in de rest van Europa. Zelf vind ik het beangstigend dat er dagelijks tienduizend besmettingen (27 oktober) bijkomen. Maar als je in de zorg werkt, en zeker in ziekenhuizen, dan is dat nog angstiger, want ook de ziekenhuisopnames en het aantal mensen op de Intensive Care neemt dagelijks behoorlijk toe. Wat een werkdruk hebben zij en wat staat hen nog te wachten? De verwachting is dat het nog weken zal toenemen…
Gezinsuitbreiding
We hadden het af en toe in ons gezin erover om een tweede hond te nemen en hoe dat zou zijn. Uiteindelijk hakten we op woensdag 3 juni de knoop door om een tweede hond te nemen. Nog diezelfde avond belde ik de fokker, waar we onze hond Sam hadden gekocht, of en wanneer ze puppy’s hadden. Het antwoord: “Aanstaande zaterdag mag een nest puppy’s naar nieuwe eigenaren, daarvan zijn er nog twee vrij. Twee mannetjes.” Dat was even naar adem happen, maar toen we enkele minuten later een filmpje van de puppy’s zagen, waren we meteen verkocht en heb ik hen direct teruggebeld. Enkele dagen later gingen we onze Max ophalen.
Nu hebben we twee border collies, twee mannetjes! Het gaat goed met de twee honden onderling. Sam is 5 jaar en ook nog vrij speels, dus regelmatig zie je hen achter elkaar door de tuin rennen. Max is nog klein en glipt overal tussendoor, waardoor Sam af en toe zit te kijken van: ‘Wanneer en waar komt ie weer tevoorschijn?’ Onze honden leven buiten in onze ommuurde tuin. Nu zal je denken: ‘Wat heeft dat met corona te maken?’ Nou, het opvoeden en het genieten van een pup, die samen met onze andere hond optrekt, gaf me vele mooie en vrolijke momenten in de verder toch wel benauwde samenleving. Het bezorgde me veel afleiding.
Jarig zijn
In mei mocht ik Abraham in onze voortuin bewonderen, maar het vieren ervan zoals de bedoeling was, zat er niet in. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel,’ zei naamgenoot Cruijff. En daar had hij gelijk in, want nu was er geen fysieke hersteltijd van een feest!
Thuisblijven
Ik hoor veel mensen klagen dat ze nergens naartoe kunnen, maar daar heb ik weinig tot geen last van. Dat ben ik door mijn rugpijn al jaren gewend. Dus dat is geen extra coronabeperking voor me.
Online bierproeverij
Mijn vrouw had mij aangemeld voor een online bockbierproeverij die je kon winnen (aangeboden door de Nederlandse Brouwers). Ik lust graag een speciaal biertje en ik ben verzamelaar van alles wat met Grolsch te maken heeft en lid/vrijwilliger van de Grolsch Verzamelaars Gilde. Toen ik bij de twaalf winnaars zat, kon ik me gaan verheugen op de online bockbierproeverij, waarvoor de deelnemers zes bockbieren, kaas, chocola, walnoten en het boek ‘Bier & Spijs’ ontvingen.
De avond werd via een videodienst (Vimeo) live gepresenteerd door biersommelier en bierkundige Fiona de Lange. Zij weet echt alles van bier en vertelde als pure liefhebber dan ook enthousiast over de bockbieren, de historie en over trappistenbier. Via een chatfunctie kon je haar ook vragen stellen. Tussendoor was er een bierquiz, helaas werd ik tweede. Maar ik had een topavond, wel heb ik twee flessen dicht moeten laten. Dat drinken ben ik niet meer gewend. Maar ben je geïnteresseerd in bier of in online bierproeven, schrijf je dan in op haar website (www.fionadelange.com) en doe mee. Het is echt de moeite waard en de prijs valt mee.
Lezen
Al jaren lees ik graag boeken. Voor mij is lezen ontspannend. Literaire thrillers, oorlogsboeken, historische romans of biografieën hebben mijn voorkeur. Begin dit jaar had ik me ten doel gesteld om dit jaar tweeënvijftig boeken te lezen; iedere week eentje. Dat dwingt me om me vaker te ontspannen en van dat doel heb ik geen spijt. Inmiddels lig ik ruim voor op schema, maar ik ga lekker door met lezen. Stel je ook een doel: bijvoorbeeld iedere maand een boek of luisterboek.
Gezondheidsproblemen
Van jarenlang ‘actief’ liggen heb ik helaas bijkomende vervelende klachten gekregen. Frustrerend is dat, ook omdat het al sinds maart speelt. Het begon met keelpijn of beter gezegd pijn bij mijn stembanden. Na onderzoek door de kno-arts bleek dat ik overbelaste spieren rondom mijn stembanden. De pijn wordt veroorzaakt door het liggen terwijl mijn hoofd niet plat op het kussen ligt, maar naar voren is gebogen, wat nodig is om op de computer bezig te zijn, met visite te praten, tv kijken, enzovoorts. Door die houding komt de keel in de verdrukking en ontstaat erteveel spanning in dat gebied.
Door mijn rugklachten moet mijn rug platliggen, dus ‘rechter op’ liggen is geen optie. Om overdag steeds naar het plafond te moeten kijken, zie ik echt niet zitten. Dat is voor mij geen oplossing. Als gevolg van deze klachten kan ik niet altijd praten, telefoongesprekken - met name ’s avonds - is echt zeer beperkend.
Inmiddels ga ik al lange tijd naar de logopedie, zonder het gewenste resultaat. Zij verwees me door naar een logopedist die gespecialiseerd is in manuele facilitatie van de larynx (manipulatie van het strottenhoofd). Dat helpt wel maar doordat ik samen met de ergotherapeut maar niet het gewenste kussen kan vinden, is het pappen en nathouden.
Mijn nek en linkerschouder zijn door die actieve liggende houding ook erg pijnlijk geworden. Daar heb ik nu fysiotherapie voor. Met de ergotherapie heb ik al vele kussens uitgeprobeerd, helaas tot op heden zonder succes. Sterker nog door het uitproberen neemt de pijn vaak toe. Ik word regelmatig wakker van de pijn. Beiden zijn collateral damage (bijkomende schade) zoals de Engelsen dat zo mooi verwoorden. Heb jij soortgelijke klachten of gehad? Dan wil ik graag met je in contact komen, mijn mailadres is johan(at)intermobiel.com
geschreven door Johan Fiddelaers
geredigeerd door Elvire van Vlijmen
27 oktober 2020