Stichting Intermobiel

All lives matter

alllives matter magazine intermobiel

All lives matters!

Veroni Steentjes is initiatiefneemster van Stichting Intermobiel en hoofdredacteur van het Mobiel Magazine. Ze woont in een Fokuswoning in Arnhem met haar hulphond Bodhi.Ze schrijft in het voorwoord wat haar bezighoudt. Op dit moment is er door corona, rampen en demonstraties zoveel onrust in de wereld, wat van grote invloed  op haar dagelijks leven is.

De beweging Black Lives Matters leefde op 25 mei 2020 op na de dood van George Floyd, een Afro-Amerikaanse man. Hij stierf nadat een politieagent met zijn knie meer dan acht minuten op zijn nek had geleund, terwijl hij geboeid met zijn buik op straat lag. Het komt in Amerika helaas vaker voor dat blanke politieagenten donkere mensen harder aanpakken dan blanke. Dit kan niet en dat moet natuurlijk ook veranderen. Dat je hiervoor gaat demonstreren begrijp ik, maar demonstranten die auto’s vernielen en winkels plunderen begrijp ik niet. Dit heeft niets te maken met waar je voor demonstreert. Ik vind het goed dat je ergens aandacht voor vraagt, maar het geweld en de vernielingen daarbij moeten stoppen. 

 

De naam ‘Black Lives Matters’ kun je verschillend opvatten. Uit de naam kun je afleiden dat donkere mensen ertoe doen, wat juist en terecht is. Maar je zou er ook uit kunnen afleiden dat anders gekleurde mensen er niet toe doen. De Black Lives Matters-beweging lijkt een signaal af te geven dat alleen de levens tellen van mensen die zwart zijn. Als dat zo is dan zet het aan tot scheiding van zwarte mensen tegenover alle anderen. Gaat het er alleen om dat black lives ertoe doen en tellen de anders gekleurde mensen die geel, oranje, bruin of wit zijn niet mee? Of tellen mensen ook niet mee die homo, lesbi, transgender zijn of mensen met een handicap?

Black Lives Matters is een trend. Je komt het op onverwachte plaatsen tegen, zoals op een button op de jas van burgemeester Halsema en bij Johny de Mol tijdens een tv-uitzending en voor een Formule 1 wedstrijd werd er door enkele coureurs geknield. Ik vraag me af of zo’n statement op die plaatsen nodig is. Ik vind dat sport en politiek gescheiden moeten zijn.

 

De media belicht met regelmaat in dit soort gevallen maar één kant van het verhaal en niet beide  kanten. In 2015 stierf in Nederland arrestant Mitch Henriquez door een nekklem, omdat hij zich hard verzette tegen zijn arrestatie. Als hij had meegewerkt zonder verzet was zijn overlijden wellicht niet gebeurd. Het is niet zo dat alleen donkere mensen vermoord worden. In Zuid-Afrika worden veel blanke boeren afgeslacht door donkere mensen, maar daar hoor je op tv weinig tot niets over. Hier wordt ook niet tegen gedemonstreerd. Ieder verhaal heeft twee kanten die beide verteld moeten worden om een eerlijk beeld te krijgen.  

 

Mensen worden vaak in hokjes ingedeeld en er worden etiketten op geplakt. Soms pas je in geen enkel hokje en soms in veel hokjes tegelijk. Het gaat erom dat je mag zijn wie je wilt zijn, mits je maar niemand schaadt. Deze vrijheid zou in de hele wereld mogelijk moeten zijn. Helaas is dat niet zo. In Polen maar ook in Nederland laait bijvoorbeeld het geweld tegen homo’s weer op alsof we terug in de tijd gaan.

 

Er zou geen enkele discriminatie mogen zijn, niet op basis van: huidskleur, geslacht, afkomst, geloof, handicap, geaardheid of wat dan ook. Wat zouden we dan in een mooie vredige samenleving leven. Droom nog maar even lekker door Veroni, want zo’n samenleving is er bij lange na nog niet en zal er misschien ook nooit komen. De verschillen worden alleen maar verder aangescherpt. Er is veel onrust, geweld en verzet in de wereld van oorlogen, rampen, de corona pandemie tot veel uit de hand gelopen demonstraties en nog zoveel meer. Wellicht komt zo’n samenleving er nooit, maar erover dromen mag toch wel? Mijn dromen kunnen me niet ontnomen worden. Maar; all lives matters!

Geschreven door Veroni Steentjes
Geredigeerd door Johan Fiddelaers
 website maart 2021

 

alllives matter magazine intermobiel‘You have within you the strength, the patience, and the passion to reach for the stars to change the world.’
Harriet Tubman (1823-1913)