Erna over haar kinderwens en zwangerschap met Multiple Sclerose
‘Ik ben er van overtuigd dat ik net zo’n goede moeder kan zijn als ieder ander.’
Erna Pastis is 36 jaar, getrouwd met Linze en ze is in verwachting van hun eerste kind. Onderstaand artikel gaat dan ook over haar wens om zwanger te worden en haar zwangerschap. Op 16 februari 2010 is Erna bevallen van een dochter Nynke Elsih. Medisch |
Geluksdag vrijdag de 13e
De man van Erna, Linze, was in 2006 op zoek naar een hondenoppas. Via de dierenwinkel kwam hij bij Erna terecht. Het klikte gelijk tussen hen, maar van beide kanten waren er twijfels of een relatie er in zat. Erna lag op bed te rusten vanwege haar MS en Linze was net gescheiden. Een week later kwamen ze elkaar weer tegen. Omdat Linze naast Erna op haar scootmobiel bleef fietsen, was dat een teken dat hij haar echt heel leuk vond. Dat weekend kwam Linze met zijn kinderen bij Erna kijken toen zij haar paard aan het mennen was. Datzelfde weekend hebben Erna en Linze veel gebeld. Hij had veel vragen over MS, want op internet had hij veel informatie gevonden. Gelukkig won de liefde. Op vrijdag 13 juni 2008 zijn Erna en Linze getrouwd.
Kinderen
De kinderen van Linze moesten uiteraard aan de nieuwe situatie wennen. Na duidelijke regels gesteld te hebben, ging dat heel goed. Erna had niet echt een kinderwens maar toen ze de kinderen van Linze leerde kennen, begon het wel te kriebelen. Erna zocht informatie over adoptie en gastouders, want ze was bang dat haar lichaam een zwangerschap niet aan zou kunnen. Linze wilde heel graag samen met Erna een kindje en vroeg haar of ze over een zwangerschap wilde nadenken. Daarop is Erna naar de dokter gegaan. Ze heeft gevraagd of een zwangerschap mogelijk zou zijn. Haar arts en haar neuroloog zeiden allebei dat ze het moest doen als ze het zelf zag zitten. Na het groene licht van de artsen hebben Linze en Erna de kinderen ingelicht. Zij reageerden allemaal op hun eigen manier. De één vond het machtig, maar de ander was bang dat ze meer van de baby zouden houden. Na een tijdje waren alle kinderen druk bezig om namen te verzinnen met al onze voorletters. Iedereen was aan het idee gewend.
Zwanger
In januari 2009 raakte Erna zwanger. Helaas zette deze zwangerschap niet door. Al snel was ze weer in verwachting. Erna heeft de eerste vijf maanden veel over moeten geven, maar daarna ging het beter. De kinderen waren heel lief voor haar. Ze hebben geholpen om het haar zo makkelijk mogelijk te maken. Ze troostten haar ook met knuffels en lieve woorden.
Reacties
Vrijwel alle reacties van mensen uit de omgeving van Erna en Linze waren positief over de zwangerschap. Alleen de moeder van Linze’s kinderen vond dat ze wel genoeg hadden aan hun drie kinderen. Erna staat zelf niet erg open voor negatieve reacties. ‘Ik en Linze zijn ervan overtuigd dat ik net zo’n goede moeder kan zijn als ieder ander. Ik voorzie dan ook geen problemen.’ Natuurlijk zal ons kind net iets anders worden opgevoed dan een kind met ouders die alles kunnen, maar ons kind is super gewenst.’
Controle en voorzorgsmaatregelen
Omdat Erna MS heeft, valt ze onder medische begeleiding voor wat betreft haar zwangerschap. Ze heeft iedere twee à drie weken controle bij de gynaecoloog. Ze zal ook in het ziekenhuis onder medische begeleiding bevallen. Erna heeft verder geen extra begeleiding van andere artsen of neurologen. De gynaecologen in het ziekenhuis kijken tijdens de bevalling wat Erna eventueel nodig heeft. Te denken valt aan pijnbestrijding of een kunstverlossing. Eigenlijk is het niet anders dan andere bevallingen. Erna’s medische achtergrond is uiteraard bekend.
Kraamzorg
Van de ziektekostenverzekeraar krijgt Erna extra kraamzorg aangeboden. Daar maakt zij natuurlijk graag gebruik van. Toen ze op zoek ging naar een kraamzorg instelling kwam Erna erachter dat er geen kraamzorg bestaat voor mensen met een beperking. Men heeft er geen ervaring mee, en ook tijdens de opleiding voor kraamhulp wordt er geen aandacht aan besteed. Daar heeft ze zich erg over verbaasd. Toen ze dit aangaf aan de kraamzorg zeiden ze dat ze ter plekke wel zien hoe het gaat binnen een gezin.
Aanpassingen thuis
De aanpassingen die nodig zijn voor als de baby er is, heeft Linze zelf gemaakt. Op verzoek van Erna heeft hij wieltjes onder de box en de commode gemaakt. Erna heeft veel informatie van de website van Intermobiel gehaald. Zo is ze ook bezig met de gemeente om haar scootmobiel aan te passen, zodat de
Maxi-Cosi voor- of achterop kan. Een andere optie is misschien een soort aanhangwagentje. De gemeente zegt dat ze er pas aandacht aan gaan besteden als de baby geboren is.
Dagindeling
Als de baby eenmaal geboren is, komt de moeder van Erna één dag in de week helpen. Ook haar zus neemt één dag voor haar rekening. Erna weet nog niet hoe haar dagen er uit gaan zien. Ze wil proberen om alles rond dezelfde tijd te doen om zo een dagritme te krijgen en te houden.
Knelpunten
Waar Erna wel een beetje tegenop ziet, is dat ze vrij snel vermoeid is. Dan wordt ze chagrijnig. Een baby kan er niets aan doen dat het veel zorg vraagt. Erna zal daar mee om moeten leren gaan. Ze stelt dat ze eerder moet aangeven dat ze moe wordt, zodat anderen wat zorg uit handen kunnen nemen.
Lotgenotencontact
Tijdens haar zwangerschap heeft Erna wel behoefte gehad aan lotgenotencontact. Niet zozeer vanwege haar MS. Erna:’ Iedereen is anders ziek en gaat ook anders met zijn ziekte om.’ Wel omdat het haar eerste zwangerschap is. Op de site van Intermobiel heeft Erna veel tips en trucs gehaald voor de aanpassingen van de box en de commode.
Tip van Erna
Op mijn vraag of Erna nog tips heeft voor mensen die er ook over denken om zwanger te worden zegt zij: ‘Gewoon doen! Laat nooit zo’n kans voorbij gaan. Als je vertrouwen hebt in jezelf en je hebt mensen om je heen die je steunen, dan komt het volgens mij allemaal wel goed.’
Geschreven door Fleur Meeusen m.m.v. Erna Pastis
Geredigeerd door Veroni Steentjes
Maart 2010