Stichting Intermobiel

Mensen met ziekte of beperking hebben grote behoefte aan hulp bij seksuele problemen

Bron : RNG
Datum : 21-6-2007

Mensen met ziekte of beperking hebben grote behoefte aan hulp bij seksuele Tweederde van de mensen met een chronische ziekte of beperking is niet tevreden over het seksuele leven en heeft behoefte aan hulp bij seksuele problemen. Rutgers Nisso Groep en zorgverzekeraar Agis pleiten voor toegangkelijke seksualiteitshulpverlening.Tweederde van de mensen met een chronische ziekte of beperking is niet tevreden over het seksuele leven en heeft behoefte aan hulp bij seksuele problemen. Van deze groep heeft slechts 1 op de 3 contact met de hulpverlening. Hulp leidt tot meer tevredenheid, een beter zelfbeeld en meer levensgeluk. Dit blijkt uit een recent onderzoek en proefproject seksuologische hulpverlening van de Rutgers Nisso Groep en zorgverzekeraar Agis. De seksualiteitshulpverlening moet voor deze doelgroep standaard worden vergoed, de informatievoorziening hierover moet worden verbeterd en er moeten meer seksuologen komen die kennis hebben van de specifieke problematiek bij bepaalde aandoeningen. Hiervoor pleiten de Rutgers Nisso Groep en Agis bij de leden van de Tweede Kamer.

Seksualiteit, intimiteit en relaties zijn bepalend voor de kwaliteit van leven. Mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking hebben een veel grotere kans op problemen rond seksualiteit dan de algemene bevolking. Slechts 13% van de mensen met een chronische ziekte of handicap is tevreden met hun seksuele leven, tegenover 60% van de Nederlanders in het algemeen. Mensen met een chronische aandoening hebben vaak praktische problemen die een bevredigend seksleven in de weg staan. Daarnaast hebben ze regelmatig te kampen met relatieproblemen of problemen met het genieten van seks. Seksuologische hulpverlening aan mensen met een chronische ziekte of handicap draagt bij aan een grotere tevredenheid over de seksuele relatie en daarmee aan een completer leven. Dit blijkt uit een proefproject van de Rutgers Nisso Groep en Agis, waarin mensen met een chronische ziekte of handicap gratis seksuologische consulten kregen.

Het project maakt duidelijk dat toegankelijke seksualiteitshulpverlening voor deze groep zo belangrijk is, dat het vraagt om een vergoeding in het basispakket. Niet alleen de eerstelijns hulpverlening, maar ook consulten in de tweedelijns zorg en eventuele medicatie moeten worden vergoed. Behalve dat de kostenbarrière voor seksualiteitshulpverlening moet worden weggenomen, is ook informatievoorziening belangrijk. De artsen en verpleegkundigen waarmee mensen met chronische ziekten of beperkingen te maken hebben, zouden standaard aandacht moeten besteden aan mogelijke seksuele en relationele problematiek als gevolg van de aandoening, vinden de Rutgers Nisso Groep en Agis. Seksualiteit is echter ook voor veel artsen en verpleegkundigen een moeilijk bespreekbaar onderwerp en kennis over het hulpverleningsaanbod ontbreekt veelal. Er zijn bovendien weinig seksuologen deskundig als het gaat om bepaalde aandoeningen. Voor mensen met een beperking of chronische ziekte is seksuologische hulp om al deze redenen heel ontoegankelijk.

Het onderzoek naar de seksuologische problematiek van mensen met een chronische ziekte of handicap en het daaropvolgende proefproject met gratis consultatie zijn een initiatief vanuit de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad). Inzicht in de behoefte, de waardering en het gebruik van de seksuologische hulpverlening door mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking ontbrak tot nog toe. Agis financierde het project en de Rutgers Nisso Groep voerde het uit. Onder patiëntenverenigingen is de behoefte aan seksuologische gezondheidszorg gepeild. Vervolgens kregen vijftig mensen een kortlopende seksuologische behandeling van zes gesprekken door seksuologen van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Daarna is de tevredenheid over en het effect van de behandeling onderzocht. De deelnemers gaven aan een positiever zelfbeeld te hebben, minder stress en ze beschouwden hun seksuele leven als waardevoller en plezieriger. Ook konden zij seksuele problemen beter bespreken met hun partner. De hinder van lichamelijke functiebeperkingen zoals energietekort, krachtverlies, vermoeidheid, stijfheid en verminderde handfunctie is door de behandeling niet afgenomen. De winst van de behandelingen lijken daarmee te liggen in het verbeteren van de beleving van deelnemers ten aanzien van seksualiteit.

Download Petitie - Toegankelijke seksualiteitshulpverlening, het ontbrekende puzzelstuk

Download Samenvatting - Rapport seksuologische hulp mensen met chronische ziekte of beperking

bron: www.rng.nl