Boekbespreking Johan Peters Klagen helpt niet?
'Klagen helpt niet, daar word je niet beter van; wat te doen met relatie en seksualiteit bij een lichamelijke handicap en/of chronische ziekte?´, geschreven door Johan Peters, uitgegeven door MEE Rotterdam. ISBN: 90-809587-1-9
Als je op latere leeftijd wordt geconfronteerd met een lichamelijke handicap of chronische ziekte, heeft dat ook gevolgen voor je seksuele leven. Seks is dan niet altijd meer vanzelfsprekend vanwege lichamelijke complicaties. Daardoor kan ook een relatie onder druk komen te staan of het tot stand brengen van een relatie niet lukken. Maar wat doe je in dat laatste geval met je seksuele behoeften? Al naar gelang iemands behoefte of levensovertuiging kan men op zoek gaan naar bemiddeling. Betaalde seksuele dienstverlening lijkt een uitkomst, maar daar zitten veel mitsen en maren aan. Veel literatuur is er over dit onderwerp nog niet beschikbaar. MEE Rotterdam geeft er een boek over uit.
Veel mensen vinden het in het algemeen al moeilijk de fysieke beperkingen te accepteren die een handicap of ziekte met zich meebrengt. Acceptatie van die beperkingen is een eerste vereiste om verder vooruit te komen. Hier gaat meestal een rouwproces aan vooraf, waarin achtereenvolgens fases als ontkenning, boosheid en verdriet voorbij komen. Als blijkt dat dit rouwproces te lang duurt, is het raadzaam psychologische hulp te zoeken. Hulp van een psycholoog of seksuoloog is ook aan te raden bij problemen op het relationele of seksuele vlak die partners niet zelf kunnen oplossen. Een psycholoog helpt bij het oplossen van emotionele problemen. Een seksuoloog kan kijken naar de fysieke seksuele moeilijkheden.
Een relatie in stand houden
Het is heel goed mogelijk een relatie in stand te houden of te beginnen als één van de partners een beperking heeft. Veel hangt af van de houding van beide partners. Een open houding ten opzichte van elkaar, de wil samen voor de relatie te vechten en je niet te laten beïnvloeden door wat de buitenwereld ervan denkt, zijn de belangrijkste voorwaarden. Op het seksuele vlak kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen of het betasten van speciale zones van het lichaam. Alles draait om experimenteren, goed met elkaar afstemmen wat wel en niet gaat en geen onmogelijke verwachtingen koesteren.
Soms gaat het niet goed
Niet iedere partner zal de handicap of ziekte bij de ander willen accepteren. Ook niet na eventuele begeleiding van een psycholoog. Andersom kan het ook zijn dat de persoon met de beperking of ziekte zelf van mening is dat deze een te grote ‘sta in de weg’ vormt voor de valide partner. Soms leidt dat tot beëindiging van de relatie. Het uit elkaar gaan, is een pijnlijk en moeilijk moment voor degene met de beperking of ziekte. Men is gauw geneigd zichzelf als hoofdschuldige voor de breuk aan te wijzen. De acceptatie is dan dus nog lang niet volledig.
Het vinden van een partner
Mensen met een beperking of ziekte hebben dikwijls meer moeite met het vinden van een partner. Het hebben van een fysieke beperking zorgt voor praktische problemen. De toegankelijkheid van uitgaansgelegenheden laat nogal eens te wensen over (probeer maar eens in een rolstoel een willekeurig café binnen te rijden). Maar ook de beeldvorming bij de buitenwacht speelt een rol. Helaas is het nog steeds zo dat mensen in een rolstoel letterlijk ‘over het hoofd worden gezien’. Speciale bemiddelingsbureaus voor de doelgroep zijn er wel, maar kunnen geen wonderen verrichten.
Betaalde seks niet eenvoudig te verwezenlijken
Afhankelijk van wat je met je seksuele behoefte wilt, zou je ervoor kunnen kiezen een beroep te doen op een bepaalde vorm van seksuele dienstverlening. Er zijn organisaties die specifiek bemiddelen in seksueel contact voor mensen met een handicap. Een andere mogelijkheid is het reguliere aanbod van betaalde seksuele dienstverlening dat, vooral voor mannen, groot genoeg is. De kwaliteit ervan laat echter vaak te wensen over. Om te beginnen al met de toegankelijkheid van het pand. Eenmaal een privé-huis of bordeel binnen, zijn maar weinig prostituées in staat goed (lees: vakkundig) om te gaan met iemand met een beperking. Om het toegankelijkheidsobstakel te vermijden, is het thuis laten komen van een escort een optie. Ook dan zal in negen van de tien keer niet datgene geboden (kunnen) worden dat je echt verlangt.
Moeten we aan de hand van het bovenstaande concluderen dat het alleen maar kommer en kwel is op relationeel en seksueel vlak bij een fysieke beperking of chronische ziekte? Nee. Eenvoudig is het zeker niet, maar als je weet waar je zelf staat, wat je wilt en hoe je het wilt realiseren, kom je een heel eind.
Bovenstaand artikel is een vrije samenvatting van de problematiek die aan de orde komt in het boek van Johan Peters: ´Klagen helpt niet, daar word je niet beter van, wat te doen met relatie en seksualiteit bij een lichamelijke handicap en/of chronische ziekte? In dit boek komen verschillende mensen uit de doelgroep zelf aan het woord over de hierboven aangesneden onderwerpen. Tevens staan er nuttige adressen en websites in vermeld voor verdere informatie. Het boek is uitgegeven door MEE Rotterdam.
Bron: MEEdelen 3 maart 2005 Het boek is te bestellen via http://www.jp-tekstproducties.com/