Stichting Intermobiel

Tips voor als je als ouder in het ziekenhuis verblijft of revalidatiecentrum met kleine kinderen

 

Naar het ziekenhuis, en de kinderen dan?

Als je chronisch ziek bent of een handicap hebt, komt het soms voor dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie, een kuur, voor onderzoek of voor herstel na een aanval of je moet naar een revalidatiecentrum toe. Soms is het zelfs voor langere tijd. Wat te doen als je dan een gezin met kleine kinderen hebt? Het zal veel kunst- en vliegwerk, veel creativiteit en goede moed van je vragen om thuis alles te laten reilen en zeilen, én om je kinderen ook zo goed mogelijk op te vangen. Als je geluk hebt, kun je dat samen met een partner doen, en heb je steun van familie en vrienden. Ook al loopt praktisch gezien alles op rolletjes, voor je jonge kinderen zal het een ingrijpende en misschien ook moeilijke tijd zijn.

 Ziekenhuis

Tips
Hieronder volgen wat tips en trucs, ontstaan uit eigen ervaring, zodat je niet zelf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.

  • Laat je partner, als dat financieel kan, zorgverlof aanvragen. Dit kan tot tien dagen per jaar, of soms langer. Dat hangt af van de afspraken die bij zijn/ haar werkgever in de CAO zijn vastgelegd. Sommige werkgevers zijn heel soepel, anderen helemaal niet. Vraag dan advies aan je vakbond.
  • Licht het kinderdagverblijf en de schooljuf in. Er kan eventueel extra aandacht voor het ‘ziekenhuis’ zijn in de groep of klas door middel van boekjes, verhalen en spelletjes.
  • Vertel je kind, hoe jong het ook is, dat het niet zijn/haar schuld is dat mama ziek is en pijn heeft. Leg zoveel mogelijk op het niveau van het kind uit. Kinderen accepteren vaak de situatie zoals hij is.
  • Bel je kind elke morgen na het ontbijt op. Laat het vertellen wat hij/zij die dag gaat doen. Mijn zoontje deed eens drie minuten lang een helikopter na en hing toen op. Ook dat is goed.
  • Bel je kind ‘s avonds op en lees een slaapverhaaltje voor, net als thuis.
  • Neem kleine cadeautjes mee voor in je nachtkastje, zodat je kind een verrassing krijgt bij elk bezoek en meteen even bezig is.
  • Lees bij elk bezoekje een (vervolg)verhaal voor en geef ze iets lekkers. Ik las voor uit Meester pompelmoes en het vliegende jongetje. Mijn jongetjes genoten intussen van een dinosauruskoek, het absoluut lekkerste lekkers, vonden zij.
  • Laat je kind bij buren of goede vrienden logeren, zodat je partner meer rust en ruimte heeft voor ziekenhuisbezoek. Of laat je oma, vriend of vriendin thuis logeren om alles zo gewoon mogelijk door te laten gaan.
  • Laat een geliefd familielid of vriend één middag per week iets speciaals doen met je kind, zodat hij /zij exclusieve aandacht krijgt. Voorbeelden zijn fietsen leren, naar een nooit eerder bezochte kinderboerderij gaan of een kindertheatervoorstelling bezoeken of gewoon lekker een potje gaan voetballen.
  • Geef een wat ouder kind een eenvoudig fototoestel en laat hem/ haar een fotoreportage maken van alles wat je kind meemaakt, zowel thuis als in het ziekenhuis. Daarna kunnen jullie samen een fotoboekje maken. Heel leuk om na te genieten, of na te griezelen!

Geschreven door Marja Morskieft
Geredigeerd door Veroni Steentjes
Mei 2009