boek Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking
Op 9 september 2008 verschijnt het boek Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking. Er was grote behoefte aan kennis op dit terrein bij de verschillende beroepsgroepen. Dat leidde tot het schrijven van dit boek en het organiseren van een congres rond dit thema. Aan het einde van dit congres krijgt Karin Spaink (columniste en ervaringsdeskundige, actief pleitbezorger van de belangen van mensen met een handicap) het eerste exemplaar van dit boek uit handen van de directeur van ZonMw, Henk Smid.
Gehandicapten vroeger en nu: Van seksloze stakker naar autonoom en seksueel actief
De wijze waarop tegen seksualiteit bij ziekte en handicap wordt aangekeken is in de afgelopen decennia behoorlijk veranderd. Vroeger beschouwde men gehandicapten vooral als ‘zielig’ en ‘hulpbehoevend’. Maar de zieken en mensen met een functiebeperking van vandaag worden gezien als mensen met recht op de regie over hun eigen leven, autonome individuen. Met net als anderen behoefte aan seks.
Professional beginnen
1.5 miljoen patiënten hopen tevergeefs dat de professional over seks begint. In zowel Nederland als België gaat het over ca. 1,5 miljoen mensen, die door een chronische ziekte, kanker, een lichamelijke beperking (handicap) dan wel de behandeling daarvan last hebben bij het vrijen. Vaak gaat het om belemmeringen die ze niet zelf kunnen oplossen. Zij vinden het lastig om erover te praten en hopen dat de professional dat zal doen. Helaas blijkt die zich vaak onkundig te voelen. Dit boek wil daarin verandering brengen. Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking bestaat uit een boek met DVD. Een 60-tal vooraanstaande deskundigen uit Nederland en België werkten eraan mee. Voor het eerst is expertise op dit terrein samengebracht waarbij zowel de wetenschappelijke als de pragmatische aspecten aan bod komen. Thema’s uit het boek worden op het congres nader belicht. De in het boek gebundelde kennis en praktijkervaring draagt bij aan de deskundigheid van de betrokken zorgverleners. Daardoor groeit bij hen het besef van het belang van seksuele autonomie van de mensen met wie ze werken.
Een paar voorbeelden:
- Bert te Velden (32 jr) kreeg door het sporten een dwarslaesie en zit nu in een rolstoel. Het vrijen met Carla is heerlijk, maar hij krijgt nooit een zaadlozing. Jammer, ze willen zo graag een kind.
- Johan de Wied (27 jr) zit door een spierziekte in een rolstoel, zou graag eens vrijen maar heeft geen partner.
- Mw van Ommeren (42jr) heeft geen zin meer in seks sinds haar hormonale behandeling van borstkanker.
- Echtpaar Janson (beiden 53 jr oud) durft niet meer te vrijen sinds het hartinfarct van mevrouw.
- Hr de Haas (74 jr) krijgt na een beroerte geen erectie meer. Dat doet zijn vrouw en hem veel verdriet.
Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking, ISBN 978 90 232 4405 9. Het boek is een uitgave van Koninklijke Van Gorcum BV in Assen.
De nieuwspagina's komen tot stand in samenwerking met de redactie van AanZet. Bron: Mediafacts.nl