Recensie over het boek Hier en nu van Thich Nhat Hanh
Titel: Hier en Nu |
Korte samenvatting
In Hier en nu laat Thich Nhat Hanh je de vrijheid en het geluk van het leven in het heden ontdekken. Hij benadrukt de kracht van mindfulness om ons leven te veranderen. Hij legt uit dat mindfulness geen uitvlucht of ontsnapping is. Het gaat om bewust leven en aanwezig zijn in het hier en nu. Het is echte vrijheid - en zonder deze vrijheid is er geen geluk.
In een liefdevolle persoonlijke retraite biedt Thich Nhat Hanh je een groot aantal eenvoudige en effectieve oefeningen voor elke dag om mindfulness te beleven. Oefeningen zoals ademen met aandacht, glimlachen, het herhalen van positieve uitspraken en intens luisteren brengen rust en harmonie in je leven. Ook helpen ze je om emotionele pijn de baas te worden en kun je echte liefde en compassie laten zien in relaties met anderen.
Cijfer: 9
Toelichting cijfer:
Thich Nhat Hanh schrijft in eenvoudige toegankelijke taal wat het Boeddhisme inhoudt en wat aandachtig (mindfulness) leven of ademen inhoudt. Het lijkt zo simpel: "ik adem in en ik weet dat ik inadem." "Ik adem uit en ik weet dat ik uitadem." Alleen de uitvoering in de praktijk is zoveel moeilijker. We leven in een snelle tijd met veel doen, moeten en nog meer moeten. Dat geldt ook voor mij, iemand met een fysieke handicap. Stoppen met rennen is wat nodig is, maar je vervalt weer zo snel in het rennen, ook als je bedlegerig bent. We leven naar de toekomst of hangend in het verleden en vergeten het enige moment dat er is, het hier en nu moment. We zien de schoonheid in onszelf, in anderen en in onze omgeving niet.
Thich Nhat Hanh geeft ook aan dat we ons lichaam moeten waarderen en alles wat we daarin voor lief nemen. Ook voor de boosheid in jezelf moet je aandacht hebben. Het is de beoefening van ware liefde ten aanzien van je lichaam en geest. Verzet je niet tegen pijn: vecht niet tegen irritatie of jaloezie. Omarm ze met tederheid zoals je met een baby doet. Vaak verzetten we ons alleen maar tegen onze woede of een lichaamsdeel dat niet werkt of pijn geeft. Net alsof mijn lichaam daar zelf iets aan kan doen. Zo stoot je dat lichaamsdeel van je af, terwijl het wel een onderdeel van je is, dat ook zorg en aandacht nodig heeft.
In dit boek Hier en Nu komt mindfulness en aandachtig leven opnieuw aanbod met daardoor erin verwerkt de leer van de Boeddha zoals: de vier edele waarheden, de vijf skandha's en het onderling afhankelijk zijn (het inter-zijn). Thich Nhat Hanh verweeft het door het boek heen, zodat het ook voor beginnende lezers te begrijpen is. Door de bewoording leest het boekt makkelijk en lees je het boek uit. Soms strand ik snel in een boek met moeilijke woorden en termen. Dat is bij Thich Nhat Hanh niet zo, maar vergis je niet in de diepere lagen die erin verwerkt zijn. Dit is een boek om na enige tijd er zeker weer eens bij te pakken, door te lezen en te bladeren. Je bent nooit uitgeleerd of gestopt met rennen. Een aanrader met inhoud, voor beginners en gevorderden om in je boekenkast te hebben, zeker nu in de mindfulness tijd. Thich Nhat Hanh staat wel in een traditie in het Boeddhisme. Ik geef daar persoonlijk meer de voorkeur aan dan de vele schrijvers die opkomen met mindfulness boeken.
Mooie boekfragmenten uit Hier en Nu van Thich Nhat Hanh
De Boeddha heeft ons geleerd dat we ons lijden moeten aanvaarden en er diep naar kijken als we de aard ervan willen begrijpen. We moeten niet proberen aan ons lijden te ontsnappen. We moeten het onder ogen zien. Verlichtring, mindfulness, begrip en compassie zijn allemaal in jou verborgen. Met heel eenvoudige oefeningen zoals bewust ademhalen of aandachtig de was doen kun je de hel verlaten en in aanraking komen met positieve zaadjes in jezelf.
Ik ben aangekomen, ik ben thuis.
In het hier en nu.
Ik ben stevig, ik ben vrij
in de ultieme werkelijkheid.
Stop met rennen, omdat het moment hier is, in het huidige moment. Daarin moeten we oefenen, dag in dag uit. Zeg bij het inademen; ik ben thuis. Ik ben al thuis, ik hoef niet meer te rennen. Ik ben thuis, in mijn ware thuis. Het adres van mijn ware thuis is duidelijk: het leven, hier en nu. Vrede wordt mogelijk zodra je stopt. Stoppen is een belangrijk onderdeel van de Boeddhistische meditatie.