Stichting Intermobiel

Omgevingsbesturing aanpassingen

Home servant:

Onderdelen home servant:


pijl omhoog

Omgevingsbesturing SRS Lyte
Geleverd en aangepast door RDG Kompagne
Naam gebruiker: Tea Bijker
Vergoed door : Ziektekostenverzekeraar
SRS Lyte

Klik op de foto voor een uitvergroting

Een omgevingsbesturing waarmee ik de deuren kan openen, de televisie en de video en de DVD mee kan besturen. Ook kan ik de lichten aan en uit doen, en er de telefoon mee bedienen. 


Pijl omhoog

SRS 100 Controller
Leverancier: RDGKompagne 
Fabrikant: SRStechnology
Naam gebruiker: Nicole Tromp
Vergoed door: Zorgverzekeraar

Foto: SRS Foto: SRS
Klik op de foto voor een uitvergroting

Dit is een Engels apparaat waarmee een bijna volledige omgevingsbesturing geboden wordt. De SRS is echt een uitkomst voor de veeleisende gebruiker uit deze tijd. De huidige generatie omgevingsbesturingen zoals de GEWA en de HomeServant 2 kunnen maar een beperkt aantal (161) infraroodcodes onthouden. Als je dus meer dan een televisie, stereo-installatie, of DVD-speler hebt, dan had je met deze omgevingsbesturingen een probleem. Je kon dan niet alle knopjes van alle afstandsbedieningen gebruiken. Je moest dan kiezen welke functies je wel wilde gebruiken en welke niet. Bij de SRS is bovengenoemd probleem in principe opgelost. Ik gebruik bijvoorbeeld de volledige afstandsbedieningen van twee televisies, een stereo-installatie, twee DVD-spelers, een videorecorder, bladomslag-apparaat en 24 lampen (inclusief GEWA-stekkerblokken, X-tien modules), infrarood bediende telefoon, infrarood bediende computermuis, intercom, oproep ADL-er en intercom. Mijn zes deuren bedien ik er ook mee, maar deze deuren worden niet door infrarode signalen aangestuurd maar door radiografische signalen. Als mijn deur niet opengaat, krijg ik dit door middel van een speciaal icoontje te zien. Voordeel is van deze radiografische bediening dat het niet uitmaakt waar ik mij begeef om mijn deuren te openen. Als ik maar op 100 meter afstand van de deur ben.

De SRS kan op vele manieren bediend worden. Via de joystick van de rolstoel, de vijf knoppen op het SRS zelf, d.m.v. twee losse schakelaars die op het SRS aan te sluiten zijn of zelfs door middel van één losse schakelaars. Ikzelf bedien de SRS op de rolstoel met behulp van mijn joystick en in bed met behulp van een losse schakelaars. Het omwisselen van verschillende methodes van bediening is eenvoudig door de gebruiker zelf te doen. Tot slot was het voor mij heel erg belangrijk dat ik met de SRS volledig de bediening heb over een mobiele telefoon. Ik kan zelfs SMSen. Op dit moment is de SRS de enige omgevingsbesturing ter wereld die dat kan. Het is de bedoeling van de fabrikant dat binnen afzienbare tijd het bedienen van de mobiele telefoon niet meer via een draadje verloopt zoals nu het geval, maar dat de bediening van de mobiele telefoon door middel van bluetooth gaat. Mijn eigen SRS heeft een feedback d.m.v. piepjes, maar de SRS die op dit moment verstrekt wordt, kan ook feedback geven door middel van gesproken tekst. Uiteraard kun je er zelf voor kiezen of je gesproken feedback, feedback d.m.v. piepjes of helemaal geen auditieve feedback krijgt. In de bibliotheek (als ik op mijn laptop zou willen werken d.m.v. een infrarood bediende muis met schermtoetsenbord) kan ik de feedback uitzetten. Ook op het scherm krijg je duidelijk door middel van iconen te zien wat er gebeurt. Voor een demonstratie van het apparaat kun je eventueel contact opnemen met RDGKompagne.
 


Pijl omhoog

SicareLight
Leverancier: RDGKompagne en KMD
Naam gebruiker: Nicole Tromp
Vergoed door: Zorgverzekeraar

Foto: Sicare
Klik op de foto voor een uitvergroting

Dit is een klein apparaatje dat gebruikt kan worden voor beperkte omgevingsbesturing. Het apparaat kan bijvoorbeeld maar een beperkt aantal apparaten aansturen; bijvoorbeeld drie lampen aan- of uitzetten en maar één televisie. Het apparaat wordt bediend door middel van stemcommando’s of de kleine knopjes op het apparaat zelf. (Deze knopjes gaan vrij zwaar en zullen voor veel mensen niet goed te bedienen zijn.)

Het apparaat heeft vooral een aanvullende functie; d.w.z. dat het apparaat gebruikt kan worden wanneer de ’normale’ omgevingsbesturing niet gebruikt kan worden. Ikzelf maak bijvoorbeeld in bed gebruik van een omgevingsbesturing met een losse schakelaar. Soms verlies ik mijn schakelaar en kan dan toch door middel van de SicareLight een oproep doen, mijn deur openen voor de ADL-er enzovoort. Eveneens vind ik het prettig dat ik ’s nachts niet op een scherm hoef te kijken om mijn hoofdsteun van het bed hoger te zetten of om mijn tv uit te zetten.

Verder is het apparaat vrij eenvoudig overal mee naartoe te nemen en zelf in te programmeren voor diverse audioapparatuur, waardoor je ook een omgevingsbesturing hebt in een ander huis; bijvoorbeeld op vakantie.
  


 

Pijl omhoog

Homeservant 4 pda
Leverancier: RTD Het Dorp
Naam gebruiker: Marit Dohmen
Vergoed door: n.v.t. proefpersoon RTD
PDF Folder over homeservant

Foto: Homeservan
klik op de foto voor een uitvergroting

De HomeServant 4 is omgevingsbesturing op basis van een PDA. Een zeer compact hulpmiddel met een moderne uitstraling. Met dit mobiele product, dat bijvoorbeeld op het werkblad van de rolstoel of op bed geplaatst kan worden, is het naast alle reguliere functionaliteiten nu ook mogelijk om mobiel te bellen of zelf uit te breiden met relatief goedkope producten uit de detailhandel.

Op zich werkt de PDA wel goed, maar een heleboel functies zijn bij mij nog niet geïnstalleerd.Ik ben wel erg enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling, omdat het veel minder gehandicapt is plus en trendy stukje apparatuur. Net zoals "normale" mensen bijvoorbeeld een navigatiesysteem op een PDA hebben. 


Pijl omhoog

Elektrische deurmotor (hoort bij omgevingsbesturing)
Leverancier: RTD Het Dorp
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Vergoed door: zorgverzekeraar

Foto: Elektrische deurmotor
Klik op de foto voor een uitvergroting

Deze deurmotor moet op een deur gezet worden, zodat je de deur via het menu van de omgevingsbesturing kunt bedienen. In mijn Fokuswoning zijn standaard al boven alle deuren stopcontacten aangebracht om zo makkelijk een elektrisch deurmotor op de deur te zetten. Het is zo in te stellen dat je kiest voor deur open of deur dicht of dat de deur ook weer dicht gaat als je hem open doet. De deuren zijn bij mij in huis voor de ADL’ers en voor mijn vriend ook gewoon met een schakelaar op de muur te bedienen. Zo kan de deur via de knop of via de omgevingsbesturing open. De deur is alleen wel zwaar open te doen met de hand of door te duwen. Ik heb ook nog een kleine deurzender waar ook alle vier elektrische deuren opzitten. Deze deurzender is handig als je buiten ligt in de tuin met bed en er iemand aanbelt, want dan kan ik het scherm van de omgevingsbesturing natuurlijk niet zien. Deze zender is ook op de rolstoel te bevestigen, zodat je de deur via de rolstoel direct open kunt doen. Er zijn dus een aantal mogelijkheden met betrekking tot de bediening. Deze aanpassing hoort ook bij de omgevingsbesturing.  


  

Pijl omhoog

X10 (hoort bij omgevingsbesturing voor bedienen van de verlichting)
Leverancier: RTD Het Dorp
Naam Gebruiker: Veroni Steentjes
Vergoed door: zorgverzekeraar
 Foto: X10
Klik op de foto voor een uitvergroting

Deze X10 hoort bij de omgevingsbesturing. Als je een lamp aan de muur hebt hangen en het snoer zit in een stopcontact dan is de lamp vaak niet meteen te bedienen met de omgevingsbesturing. Vandaar dat ze gebruik maken van een X10. Deze zet je op het stopcontact en dan doe je de stekker erin. De RTD leest deze X10 wel in in het menu, zodat je de lamp kunt bedienen door bijvoorbeeld op lamp 5 te klikken. Je hoort ook echt een klik als je erop drukt. Lampen aan het plafond zijn vaak wel direct te bedienen via de omgevingsbesturing, maar lampen aan de muur niet. Ik heb ook op een X10 de lampen zitten die in de tuin staan, zodat ik deze via de home servant ook zelf kan bedienen. De X10 hoort dus bij de omgevingsbesturing.  
 


Pijl omhoog 

 

Mudikom
Leverancier: Klein en Melgert Developments
Aangebracht door: Revalidatie Techniek Het dorp
Naam Gebruiker: Petra Zwier
Vergoed door: zorgverzekeraar

 Foto: Mudikom
Klik op de foto voor een uitvergroting

Dit apparaat heet mudikom en is op verschillende manieren inzetbaar. Zo kan het gebruikt worden als spraakuitvoer apparaat. Je kunt er via de computer zinnen inzetten die hij uitspreekt als je op die functie drukt. Ook kan het gebruikt worden als omgevingsbesturing. Een soort superafstandsbediening.
 


Pijl omhoog

Home servant 2 incl. plat beeldscherm en bediening
Aangebracht door: Revalidatie Techniek het dorp
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Vergoed door:  zorgverzekeraar

Foto: Home servant1 Foto: Home servant2 Foto: Home servant bediening
Klik op een foto voor een uitvergroting

Door middel van de home servant kan ik veel dingen in het huis zelf doen en bedienen. Dit geldt voor : lampen, deuren, intercom bediening voordeur, gordijnen, zonnewering, telefoon, elektronische apparatuur zoals TV, DVD, video etc.,  verwarming (hoger of lager zetten) en een oproep doen en noodoproep. Zonder de home servant zou ik niet zelfstandig kunnen wonen. Je kunt de home servant eenvoudig zien als een hele grote afstandsbediening.

Alle afstandbediening van de apparatuur worden ingelezen in de home servant. Als je zo’n systeem hebt, heb je of in de meterkast of op een andere plek in het huis een aantal kastjes op een paneel zitten waardoor het dus mogelijk is om alles dus zo te bedienen. Het is belangrijk dat het beeldscherm zo hangt dat je er zelf makkelijk op kunt kijken. Ik heb hem in de woonkamer links in de hoek geplaatst boven de TV. (zie foto links)

Op de monitor van de home servant staan dus de functies die je kunt bedienen. Er is een menu gemaakt van de functies en daarbinnen zijn weer submenu’s gemaakt. Op de foto (middelste) zie je het submenu lampen slaapkamer. Ik heb twee monitoren van de home servant. Een in de woonkamer en een in de slaapkamer. De infrarood zender is nodig is om apparatuur te kunnen bedienen. Ze geeft het signaal door aan de apparatuur. Meestal hangt de zender bij het beeldscherm. Hij hangt op de foto boven het beeldscherm. Ik heb sinds maart 204 een nieuwe home servant en heb dus nu ook een plat scherm TFT in plaats van zo’n groot beeldscherm. Het zijn dezelfde beeldschermen als die voor computers gebruikt worden. 

Bediening van de home servant:  
Ik heb voorheen de home servant bediend d.m.v. een blaas/zuig systeem. Nu ik meer handfunctie heb, bedien ik de home servant met een knop (zie foto rechts). De knop moet binnen handbereik zijn en moet niet makkelijk van bed kunnen vallen. Vandaar dat ik hem op de drinkbekerstandaard geplakt heb, zodat ik er goed bij kan. Als ik ’s nachts bijvoorbeeld een lamp aan wil doen, kan ik de knop vaak niet vinden. Daarom zit er nu een glow in the dark ster op, zodat hij in het donker licht geeft en ik de knop dus goed kan zien.
 


pijl omhoog

Naam aanpassing: homeservant bedieningsknop lamp
Naam leverancier; RTD Het Dorp
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Vergoed door: zorgverzekeraar

bedieningsknoppen
Klik op de foto voor een uitvergroting

De lampen die ik met deze knoppen bedien of met bedien met de home servant zijn lampen die tegen het plafond zitten. Ik kan het dus via de home servant bedienen met de knop bij mijn bed, maar ook andere bewoners of adl’ers kunnen de lampen gewoon via de knop bedienen. Dit zijn standaardknoppen. Het zijn dikke knoppen. Als je het kapje eraf haalt, zie je raders waarmee je de frequentie in kunt stellen, zodat je met lamp 1 de juiste lamp bedient. Dit instellen wordt door RTD Het Dorp gedaan. Het is dus ook mogelijk om de lampen te kunnen dimmen door deze knoppen. Dat moet wel speciaal ingesteld worden, maar het is wel mogelijk. Dan houd je de knop gewoon ingedrukt en dan wordt het licht feller of lichter.


 

Pijl omhoog  

Beeldscherm omgevingsbesturing


Leverancier: RTD Het Dorp
Naam gebruiker: Nynke van den Hoek
Vergoed door: Zorgverzekeraar

Foto: Omgevingsbesturing
Klik op de foto voor een uitvergroting

Op dit beeldscherm zie je de functies die je met de omgevingsbesturing kunt bedienen. Hier kun je ze selecteren en de infrarood zender geeft het signaal aan het desbetreffende apparaat. 


 

Pijl omhoog


Infraroodzender
Geleverd door: RTD Het Dorp
Naam gebruiker:  Veroni Steentjes
Vergoed door: Zorgverzekeraar
Foto: Infraroodzender

Klik op de foto voor een uitvergroting

Een infrarood zender is een onderdeel van een omgevingsbesturing. De infrarood zender geeft het signaal door aan de apparaten. Op die manier is het mogelijk de meeste apparaten in huis met een knop te bedienen. Zoals de televisie, radio maar ook lampen, deur, zonnewering en de gordijnen. De afstandbediening van het apparaat wordt ingelezen zoals van de TV en de zonnewering.