Stichting Intermobiel

Seksualiteit van Intermobiel

Met deze rubriek wil Intermobiel seksualiteit bespreekbaar maken en het taboe verminderen rondom dit onderwerp. Je kan hier anoniem en gratis een vraag stellen aan Peter. Ook leggen we vanuit Intermobiel een algemene vraag voor aan Peter waar je als bezoeker ook iets aan kunt hebben. Onder vind je een link naar een pagina met de oude algemene beantwoorde vragen.

Als je een handicap hebt, kan seksualiteit bemoeilijkt worden. Ook kunnen medicijnen seksualiteit  bemoeilijken of de zin om seks afnemen. De drempel om hier iets over te vragen aan je huisarts of specialist is vaak erg hoog. Toch is seksualiteit voor ieder mens belangrijk, dus zeker ook voor mensen met een handicap! Daarom zijn we ook blij met de deskundige Drs. Peter Leusink, huisarts en seksuoloog. Voor de bezoekers van Stichting Intermobiel is er exclusief de mogelijkheid om gratis een e-consult te krijgen bij Peter. Normaal kost dit € 12,40. Jouw vragen worden NIET op deze site beantwoord en komen ook NIET onder ogen van Stichting Intermobiel. Je vraag gaat rechtstreeks naar Peter toe in verband met privacy gegevens. 

Maak dus gebruik van dit gratis e-consult! Klik hier om je vraag te stellen via het e-consult en vul het formulier in. De vragen staan er, omdat Peter toch wat gegevens nodig heeft om een antwoord te geven waar je iets aan hebt. 

Deskundige: Drs. Peter Leusink is huisarts en seksuoloog. Sinds 1998 is hij werkzaam op de polikliniek Seksuologie van het Groene Hart Ziekenhuis te Gouda. Drs. P. Leusink heeft brede kennis over de algemene seksuele problematiek. Zijn belangstelling gaat uit naar seksuele gezondheid bij mensen met een chronische ziekte of beperking. In het verleden was hij bestuurlijk actief binnen de seksuologie, momenteel is hij hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Seksuologie.

Meer informatie kijk eens op www.sense.info 

Foto Peter Leussink, huisarts en seksuoloog

Algemene Intermobiel vraag:  Als ik een seksueel probleem heb of een vraag op dit gebied, bij wie kan ik dan het beste terecht? Moet ik dan eerst met de huisarts bespreken of hoeft dat niet?

Antwoord Peter: De huisarts is vaak degene die veel van je afweet, zowel jouw medische voorgeschiedenis als je leefomstandigheden. Als je een goed contact met hem of haar hebt, zou ik niet schromen daar eerst je probleem te bespreken. Deze kan je altijd naar en seksuoloog sturen. Is het contact met de huisarts niet goed, kun je ook zelf een seksuoloog zoeken, een verwijzing is niet nodig.


Vraag:
1. Veel mensen met een chronische ziekte, chronische pijn of lichamelijke handicap zijn vermoeid en hebben daardoor weinig zin in seks. Zijn er lustopwekkende medicijnen in de handel die je als seksuoloog voor kunt schrijven? Als er geen medicijnen voor zijn, kun je dan tips aangeven?

Antwoord Peter:
‘Nee, er zijn geen lustopwekkende middelen die rechtstreeks zorgen voor meer seksuele opwinding. Weliswaar zijn er drugs die dit kunnen bewerkstelligen maar goed gebruik ervan is niet voor iedereen weggelegd en ze zijn illegaal. Wel zijn er middelen en manieren die kunnen helpen ontspannen en daardoor indirect ervoor kunnen zorgen dat je beter van seksuele prikkels kunt genieten. Middelen zijn bijvoorbeeld: diazepam en alcohol. Maar weet gebruik alle middelen in mate en zo nodig te gebruiken om afhankelijkheid te voorkomen. Manieren om optimaal van seksuele prikkels te genieten zijn afhankelijk van de aandoening die je hebt maar algemene voorbeelden zijn bijvoorbeeld: uitgerust zijn, op een tijdstip plannen dat je nog energie over hebt, warmte toedienen voor je spieren, je eerst laten masseren, pijnstiller gebruiken half tot 1 uur van tevoren, gebruik van vibrator of andere seksspeeltjes. Verder kan het helpen om duidelijk te zijn aan je partner wat je bedoelt als je weinig zin hebt; misschien geen zin om een hele uitgebreid scenario langs te gaan, maar misschien wel zin in zoenen of strelen of andere vormen van opwinding maar niet in gemeenschap. Bij een chronische ziekte moet je nog al eens “nee verkopen”, het is goed om aan te geven wat je wel fijn zou vinden aan seks.’

Vraag:
2. Er zijn tegenwoordig zoveel speeltjes op de markt. Hoe zie ik door de bomen het bos?
Is er een mogelijkheid dat je via een seksuoloog seksspeeltjes kunt uitproberen of is dat voor eigen rekening?
Antwoord Peter:
‘De enige manier om door de bomen het bos te gaan zien, is door een boswandeling te gaan maken. Een beetje flauwe woordspeling maar ik bedoel ermee te zeggen dat seksspeeltjes heel erg een persoonlijke smaak zijn en dat je daar alleen maar achter komt door het uit te gaan proberen. Speciaal voor mensen met een lichamelijke beperking is er een site samengesteld met betaalbare vibrators en hulpmiddelen, zie www.edusex.nl Een seksuoloog kan met je bespreken wat je van een hulpmiddel mag verwachten hoe je het alleen of samen kunt gebruiken, maar leent geen middelen uit.’
Vraag:

3. Ik heb weinig handfunctie en kan daardoor geen normale vibrator bedienen. Hebben jullie nog ideeën waar ik iets aan kan hebben?

Antwoord Peter:
‘Er bestaan vingervibrators en voorbindvibrators met een afstandsbediening. Een vingervibrator schuif je als een ring om je vinger en bevat een trillend element aan de top. Het is bijvoorbeeld te gebruiken als je weliswaar verzwakte handspieren hebt maar nog wel pols en arm kunt gebruiken. Bij geheel afwezige arm- en handfunctie kun je een vibrator voorbinden en dan zelf bedienen met de hand die nog wel functioneert of door iemand anders te laten bedienen.’

Klik hier om de oude algemene vragen te lezen
Geschreven door Peter Leusink