Opvoed aanpassingen voor ouders met een lichamelijke handicap
Voor heel veel dingen is wel een oplossing te bedenken, zodat je op zo'n makkelijk mogelijke manier je kindje kan verzorgen of vervoeren. Hier hebben we dan ook wat praktische tips verzameld. Zoals je ziet kan er nog veel meer bij. Dus mocht je zelf ergens een oplossing voor hebben bedacht, je weet een leuke activiteit of een goede link en je denkt daar kan een andere ouder ook wat mee. Vul dan het contactformulier in o.v.v. opvoeden, zodat het hier kan worden bij geplaatst. Alvast bedankt!
Voedingskussen
Met een voedingskussen kun je jezelf en je baby ondersteunen tijdens het geven van borstvoeding of als je je baby de fles geef. Als ik Arjun boven de fles gaf, legde ik het voedingskussen in een u-vorm op bed neer. Arjun legde ik dan daarin. Ik ging naast hem zitten en gaf hem de fles. Nu krijgt hij 's morgens zijn fruithap op dezelfde manier, maar nu probeert hij ook zelf te zitten.
Rosita
Ledikantje
Leverancier: zelf gemaakt
Naam gebruiker:
Vergoed door: kosten van het vermaken vergoed door het WMO
Klik op de foto voor een uitvergroting
Het ledikantje is een bestaand ikea bedje en daarin heeft mijn vader sleuven gemaakt, zodat de spijltjes aan 1 kant naar beneden kunnen. Zo kan ik het kindje als ik langs het bedje sta met mijn rolstoel zo van het matrasje afpakken. We hebben de bodem van het bedje iets lager gezet als de standaardhoogte voor de begin tijd. Op deze manier kunnen we er iets langer gebruik van maken dat de bodem hoger is. Als de baby eenmaal kan zitten dan gaat de bodem naar beneden. en dan kan ik nog vrij makkelijk bij de baby. De kosten voor het vermaken hebben we dus met veel geluk terug gekregen van de gemeente (WVG/WMO). De spijltjes kun je met 1 hand laten zakken of omhoog doen zodat je altijd 1 hand vrij hebt om de baby vast te houden.
Box met deurtjes
Leverancier: zelf gemaakt
Naam gebruiker:
Vergoed door: kosten van het vermaken vergoed door het WMO
Klik op de foto voor een uitvergroting
De achterkant van de box hebben we de voorkant gemaakt en daarin hebben we twee deurtjes gezet. Dit hebben we gedaan door het doorzagen van de spijltjes en die met scharnieren weer opnieuw aan elkaar te bevestigen. Alleen kunnen tussen de scharnieren touwtjes e.d. in blijven zitten, dus daar hebben we van die wiebelbandjes voor gekocht (hema). Wiebelbandjes zijn stoffen bandjes voor om de armpjes of beentjes van de baby en als de baby dan beweegt komt er een rammel geluidje uit. Echter in dit geval ideaal om aan de rand van de box te hangen zodat er niks vast kan komen te zitten tussen de scharnieren. We hebben gekozen voor een box met een lade eronder zodat we daar extra spulletjes in kwijt kunnen voor de baby. Door de deurtjes kan het kindje als het wat groter is ook zelf in en uit de box klimmen, dat Dit scheelt ook voor de valide ouder tillen. De hoogte van de bodem van de box kun je helemaal zelf bepalen door de zijsteunen in hoogte te verstellen.
Commode met uitschuifbare plank
Leverancier: Ikea
Naam gebruiker:
Vergoed door: kosten van het vermaken vergoed door het WMO
Klik op de foto voor een uitvergroting
Voor de babykamer hebben we deze commode gekocht. Mijn vader heeft er een extra slede ingemaakt met plank, zodat ik een goede onderrijdbare werkhoogte heb en mijn man op de "gewone" werkhoogte kan werken. Als de baby geboren is hoeven we alleen het aankleedkussen te verplaatsen als een van ons de baby gaat verzorgen.
Ligbed voor in badje
Leverancier: Babydump
Naam gebruiker: Elsa
Vergoed door: zelf betaald
Klik op de foto voor een vergroting
Elsa: Door het ligbedje in bad kon ik Shifra zelf in badje doen. Als zij zo lag kon ik haar met één hand wassen. Deze ligbedjes heb je in plastick en van katoen met frame. Zelf had ik er één van plastick, maar ik legde er altijd een katoenen luier om, zodat het niet zo hard lag voor Shifra.
Wassen op aankleedkussen
Je kan je baby niet goed zelf in bad doen, maar wil het wel graag zoveel mogelijk zelf wassen. In plaats van elke dag in bad, kan je natuurlijk ook kiezen voor 2 keer in de week in bad te laten doen. De andere keren was je je kindje gewoon lekker met een washandje op het aankleedkussen. Je baby wordt net zo schoon en je geeft dat stukje verzorging dan toch zelf. Het aankleedkussen kan liggen op de (onderrijdbare) commode, maar ook naast je op de bank of op bed, of op de keukentafel. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat voor beperkingen je hebt en wat voor jouw het makkelijkste is.
Scootmobiel met Kinderzitje
Leverancier: Welzorg
Naam gebruiker: Elsa
Vergoed door: WVG
Klik op de foto voor een vergroting
Ik heb nu een elektrische rolstoel waarin ik ook plat kan, maar voordat ik die kreeg had ik een scootmobiel. Toen Shifra oud genoeg was om te zitten, kreeg ik een kinderzitje en zo kon ik ook samen met Shifra naar buiten.
Magnetisch afsluitsysteem voor kastdeurtjes
Wie kleine kinderen heeft, weet dat het soms noodzakelijk is om bepaalde deurtjes zoals het keukenkastje af te sluiten. De haakjes die in de handel zijn, zijn meestal erg lastig. Je moet ze onder een vreemde onnatuurlijke hoek ombuigen, zodat je als ouder/volwassene de kast kunt openen. Met een beperkte handfunctie is dit echter niet zo makkelijk en ze zijn nog scherp ook als het kastje open is. Daarom is er een slimme fabrikant die nu een magnetisch afsluitsysteem heeft gemaakt. In de kastdeur komt op dezelfde plaats als het aloude haakje een vergrendeling die in principe hetzelfde werkt als het haakje om een hoekje. Het slimme van dit systeem is echter dat je het kastje enkel kunt openen met een magneet die bij de vergrendeling zit. In de deur komt metalen staafje wat in verbinding staat met de vergrendeling. Door nu de magneet op de plek van het metalen staafje te houden, gaat de vergrendeling naar beneden en kun je het deurtje openen. Uiteraard moet je even oefenen waar hij nu precies zit, want hij gaat alleen open als je hem er echt op zet. Maar het kastje is niet meer los te krijgen door slimme peuters. Belangrijk is natuurlijk wel dat je de magneet waarmee je de vergrendeling laat zakken goed opbergt, zodat ze het niet te pakken krijgen en alsnog het keukendeurtje los krijgen.
Dit systeem is ook bij bijvoorbeeld opa en oma te gebruiken. Er zit een clip bij die je naar boven kunt doen waardoor je de vergrendeling uitschakeld. Kom jij met je kleintje langs, kun je het clipje eenvoudig naar beneden doen en het systeem werkt alleen met de magneet. Voor meer informatie kun je hier een kijkje nemen. De site is engelstalig en niet echt duidelijk, maar het geeft je wel een idee.
WC verkleiner
Leverancier: Praxis
Naam gebruiker:indry
Vergoed door: zelf betaald
Klik op de foto voor een uitvergroting
Een deelbare toiletzitting. Een grote voor volwassenen en een kleine voor kinderen. Beneden kan ik niet voor het toilet komen, dus als ons kindje straks moet leren plassen op het toilet kan ik hem/haar niet goed vasthouden. We zagen dit bij de praxis en is nu al ideaal gebleken met ons neefje. Hij vind het super dat hij zelf op de grote wc kan zitten. Het is te koop bij de praxis voor ongeveer 40 euro dacht ik.
Spullen binnen handbereik
Zorg dat je zoveel mogelijk spullen binnen handbereik hebt, zodat je niet steeds naar de kinderkamer moet. Vooral als de slaapkamers boven zijn, kan dit erg belastend zijn. Je zou in een kast in de woonkamer een klein hoekje kunnen maken, voor luiers, extra rompertjes, setje kleding, washandje en handdoek. Maar ook een aankleedkussen beneden zou prettig kunnen zijn. Als je genoeg ruimte hebt in de woonkamer en je kindje slaapt nog veel overdag, laat hem/haar slapen in de kinderwagen of in een campingbedje. Het is misschien wel rommelig, maar het kan toch best veel schelen als je weinig energie hebt.
Draagzak / heupdrager
Als je moeite hebt met je baby de trap op dragen, omdat je de steun nodig hebt van de leuningen bijv. Dan kan het handig zijn om je baby in de draagzak naar boven te dragen. De baby zit veilig en jij hebt voldoende steun. Als je kindje wat groter is en niet meer in de draagzak past, heb je heupdragers.
Een draagzak kun je ook gebruiken als je in de (elektrische) rolstoel zit. Jij hebt je handen vrij en je kindje zit ook veilig vast.
Klittenband i.p.v. drukknoopjes
Drukknoopjes in babypakjes, rompertjes kunnen erg lastig zijn als je veel moeite heb met je handfunctie. Helemaal als je baby of peuter alle kanten op draait. In plaats van drukknoopjes zou je dan klittenband kunnen gebruiken. Je moet dan het klittenband over de drukkertjes heen naaien. Er vast wel iemand in jouw omgeving die handig is met naald en draad.
Scootmobiel Incrasprint met 2 kinderzitjes
Naam gebruiker: Petri
Vergoed door:WVG
Klik op de foto voor een vergroting
Ik heb een scootmobiel met kinderzitje achter, namelijk de Inca Sprint. Je kunt kiezen voor 1 of 2 kinderzitjes. Deze scoot kan 15 of 19 km per uur. En dat is als jonge moeder prettig, zodat ook anderen gewoon naast je kunnen fietsen op redelijk tempo. Ook kan hij 80 km ver als hij opgeladen is. Ik heb ook 2 spiegels, zodat ik continu zonder om te draaien mijn kind kan zien. Er zijn dus meerdere merken die leveren met goedgekeurd kinderzitje. Omdat mijn kinderen samen boven het toegestane gewicht zijn, was ik op zoek naar een andere oplossing. Uiteindelijk kreeg ik van de gemeente een fietskar met een nieuwe scootmobiel. Hij stond al kant en klaar bij de Welzorg toen de gemeente erachter kwam dat er dan een vergunning of ontheffing moet worden verleend. En die gaf de afdeling vergunningen niet. Na heel wat heen en weer gebel krijg ik nu de aanpassing die ik toen ik 3 maanden in verwachting was van mijn 2e kindje, zelf had aangegeven 2 kinderzitjes achter op, want dat is een officiele aanpassing. Nu krijg ik dus een andere scootmobiel een Inca 19 met daarachter 2 kinderzitjes. De maxicosie op de foto heben wij er zelf op laten zetten, dat mocht niet van de gemeente.
Flesje op schoot
Klik op de foto voor een uitvergroting
Ik kan Sophie niet vasthouden in mijn armen. De kraamverzorgster gaf mij de tip om Sophie dan op mijn knieën te leggen en haar zo het flesje te geven.
In draagzak op scootmobiel
Klik op de foto voor een uitvergroting
Toen Sophie klein was, deed ik haar in de draagzak, zodat ze met mij mee op de scootmobiel kon. Toen ze te zwaar werd, ging ze mee in de fietskar.
Fietskar achter de scootmobiel
Klik op de foto voor een uitvergroting
Toen Sophie te zwaar werd voor de draagzak, mocht ze mee in de fietskar achter de scootmobiel. Deze hadden we cadeau gekregen bij haar geboorte. Naast de fietskar ben ik bezig met een aanvraag voor een zitje op de scootmobiel. Niet op alle scootmobiels kan een kinderzitje, op die van mij ook niet. Het is daarom een langdurige kwestie geworden. Inmiddels heeft de wmo de goedkeuring gegeven voor een andere scootmobiel met kinderzitje, hier wacht ik nu op. Daarna wordt hij aangepast aan mijn persoonlijke situatie.
Polsband/tuigje
Je zit in de rolstoel en wil graag met je kind een rondje wandelen, maar niet dat hij/zij bij je wegloopt. Je kan er tenslotte niet zelf achteraan. Je hebt hiervoor van die polsbandjes. Soms zijn ze zo slim om het klitteband los te trekken. Dan zou je ook nog een tuigje kunnen overwegen en dan een koord hier aan vast. Het is natuurlijk niet het leukste om je kind zo mee te nemen, maar het is wel een stuk veiliger.
Fietskar achter de scootmobiel
Klik op de foto voor een uitvergroting
Ik heb ook een fietskar als oplossing om mijn kind te vervoeren. Het voordeel van de kidcar is dat echt alles met een hand te doen is!! En in deze kar kan je tot
Add voor rolstoel
Leverancier: TNS Rijen
Vergoed door: WMO
Klik op de foto voor een uitvergroting
Van de add kan de maxicosi af gehaald worden. Van het onderstel dat je dan overhoud kan ook de beugel van af. Als ik dat doet past hij precies rechtop in de kofferbak van onze stationcar. Als ik samen met iemand anders weg ga dan kan mijn rolstoel er gelukkig ook nog naast, zodat we die niet ook nog eens uit elkaar hoeven te halen. De duwstang van de add is in hoogte verstelbaar, zodat hij ook door niet rolstoelers geduwd kant worden. Hij is heel erg wendbaar, zo kan ik hem ook goed te hanteren als hij los is van mijn rolstoel. Dis is soms wel nodig als je in een winkel bent. Want met de add aan je rolstoel ben je erg lang en kun je niet zomaar een bocht maken.
Als Bram straks ouder is dan past er ipv de maxicosi een fietsstoeltje op van het merk bobike. Je moet wel redelijk goede armspieren hebben als je de add gebruikt. Dit komt omdat het voorwiel je draaipunt is en bij ongelijke stoepjes dus ook de neiging heeft om je richting te bepalen. Maar verder zou ik echt niet zonder de add kunnen, want ik kan met stijn echt overal komen waar ik wil.
Draadloze deurbel
Als je de kinderen wilt roepen en ze zijn boven, dan moet je soms hard schreeuwen voor ze je horen. Hiervoor kun je een draadloze deurbel gebruiken. Je hangt de bel boven en het knopje hou je beneden. Als ze beneden moeten komen, bel je ze even. Dit kan natuurlijk ook met een babyfoon.
Scootmobiel: Invacare moover delta met kinderzitje
Leverancier: Welzorg.
Naam gebruiker: Andrea Vleugels
Vergoed door: gemeente ( WVG)
Klik op de foto voor een vergroting
Deze scootmobiel heb ik aangevraagd, omdat het door mijn handicap steeds zwaarder werd om alles te voet te blijven doen. Tevens werd het door de verschillende verplichtingen die een kind met zich meebrengt steeds moeilijker. Bijvoorbeeld de peuterspeelzaal die in een volgend dorp ligt enz….In scootmobielen met kinderzitje is geen keuze. Naar mijn weten verstrekken ze (Welzorg) maar één model: de Invacare moover delta. Het speciale aan deze scootmobiel is het kinderzitje aan de voorkant. Voor de rest is het een vrij standaard uitgevoerde scootmobiel.
Rolstoel Quickie met connectkid
Leverancier: Beenhakker/Revacore
Naam gebruiker: Marinda Bolle
Vergoed door: gemeente ( WVG)
Klik op de foto voor een vergroting
Ik heb de connect kid met maxicosi gekregen zodat ik mijn baby kan meenemen als ik wegga. Het is wel even wat meer werk voor degene die de rolstoel in elkaar moet zetten. Maar ik denk dat het wel handig is om hier de baby in te vervoeren. Ik ben de eerste bij ons in de gemeente en bij de firma beenhakker, waar ze de connect kid leveren.