Werkgroep studeren met een functiebeperking
'Dit vrijwilligerswerk geeft me een positief, goed en een voldaan gevoel. Het laat me zien dat ik nog heel veel kan, ook al heb ik een functiebeperking.'
Ik ben Lotte en ik ben 23 jaar. Ik ben momenteel aan het afstuderen. Ik doe de opleiding hbo-rechten. Ik stotter en dat is gelijk mijn functiebeperking. Dit houdt in het kort in dat ik langer de tijd nodig heb om iets te zeggen en dat ik af en toe blokkeer als ik iets wil zeggen. Ik heb de zwaardere variant, maar er valt heel goed en positief mee te leven.
Vrijwilligerswerk
Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen, omdat dit gestimuleerd werd via school. We konden namelijk studiepunten verdienen als we vrijwilligerswerk deden en hier een uitgebreid verslag over schreven. Deze punten tellen mee voor onze keuzeruimte die we zelf mogen invullen.
Werkgroep
Ik ben in de werkgroep gekomen, omdat de werkgroep een oproep deed voor nieuwe leden. Ik heb hier toen op gereageerd, omdat het me interessant leek en omdat ik nieuwsgierig was van wat de werkgroep precies allemaal deed. Daarnaast wilde ik me positief inzetten voor de maatschappij. Ik wilde een steentje bijdragen. Vanaf dat moment was ik lid van deze werkgroep.
Daarnaast kreeg ik er studiepunten voor en dat was mooi meegenomen. Lid zijn van deze werkgroep kon ik gemakkelijk combineren met mijn studie, mijn sociaal leven en mijn bijbaan.
Motivatie
Ik heb zelf een functiebeperking en ik liep op dat moment tegen allerlei zaken aan die daarmee te maken hadden. Ik ondervond allerlei belemmeringen die studenten met een functiebeperking tegenkomen als ze studeren. Ik wilde deze belemmeringen omzetten in iets positiefs. Hierdoor sprak deze werkgroep me zo aan.
Ik wilde laten zien dat studeren met een functiebeperking echt tot de mogelijkheden behoort en dat studenten met een functiebeperking niet minderwaardig zijn. Daarnaast kon ik aan mijn sociale en communicatieve vaardigheden werken zonder dat iemand het bezwaarlijk vond dat ik stotterde.
Verder zocht ik naar herkenning en naar verhalen van anderen, omdat ik wist dat ik niet de enige student was die belemmeringen ondervond tijdens het studeren. Bovendien wilde ik meedenken om tot praktische oplossingen te komen om het studeren voor studenten met een functiebeperking makkelijker te maken.
Daarnaast merkte ik gaandeweg dat de beeldvorming over studenten met een functiebeperking niet altijd even positief is. Alle functiebeperkingen worden regelmatig op één hoop gegooi, terwijl dit helemaal geen realistisch beeld geeft.
Bovendien leerde ik andere studenten met een functiebeperking kennen en dat had een positief effect op mijn eigen beeldvorming. Dan merk je dat dingen die voor jezelf erg vanzelfsprekend zijn, dat die niet vanzelfsprekend hoeven te zijn bij anderen. Dan ga je de dingen die je nog wél kan ook erg waarderen. Tevens leerde ik mijn eigen rechten en plichten binnen mijn eigen school kennen. Hierdoor kon ik beter participeren als er problemen waren waardoor ik prettiger studeerde.
Daarnaast merk ik dat er zoveel mogelijkheden zijn waardoor iemand beter kan studeren.
Taken
Ik ben aanwezig bij de geplande vergaderingen waar allerlei actuele onderwerpen over dit onderwerp worden besproken. Daarnaast ben ik regelmatig aanwezig geweest bij de Open Dagen van onze school om voorlichting te geven over het studeren met een functiebeperking voor aankomende studenten.
Daarnaast bezoek ik congressen en trainingen over dit onderwerp. Soms komen er ook wel kleine taken binnen zoals het geven van een interview of meedoen aan een bepaald onderzoek. Dit vrijwilligerswerk is dus erg afwisselend en enorm leerzaam.
Duur
Dit is mijn derde jaar dat ik lid ben van deze werkgroep. Ik ben momenteel aan het afstuderen, dus dit is meteen mijn laatste jaar.
Aanpassingen
Ik heb geen aanpassingen nodig bij de werkgroep S&, omdat ik als stotteraar nog vrij veel kan. Ik vraag pas aanpassingen aan als het echt niet anders kan.
Ik heb gemerkt dat als jezelf positiviteit uitstraalt en je functiebeperking niet als een belemmering ervaart, dat anderen dat ook niet zullen doen. Er zullen dan echt deuren voor je open gaan, die anders gesloten zullen blijven.
Gevoel
Dit vrijwilligerswerk geeft me een positief, goed en een voldaan gevoel. Dit kom, omdat het me zelfvertrouwen geef. Het laat me zien dat ik nog heel veel kan, ook al heb ik een functiebeperking. Ik kan er hopelijk andere mensen mee helpen en dat geeft me een voldaan gevoel.
Daarnaast laat het me zien dat ik nog volop kansen en mogelijkheden heb ondanks mijn stotteren. Het stotteren hoeft helemaal geen beperking te zijn, maar het gaat er juist om hoe ik ermee omga en of ik mezelf accepteer zoals ik ben. Als ik mezelf accepteer zoals ik ben, dan zullen anderen hetzelfde doen.
Geschreven door Lotte