Stichting Intermobiel

Boeddha's

Dat je ook kunt verzamelen zonder dat je er zelf mee begonnen bent, blijkt uit mijn verhaal. Ik (Veroni) ben al vanaf jong af aan bezig met het boeddhisme. Ik heb er een link mee net als met de Aboriginals en de tweede wereldoorlog. Vanaf mijn revalidatieperiode ben ik echt met het boeddhisme bezig. Toen ik in de woonvorm Het Dorp in Arnhem kwam wonen, vond ik een boeddhistisch centrum waar ik les nam. Ze kwamen gelukkig bij me thuis. Veel familie en vrienden wisten dus dat ik met het boeddhisme bezig was. Dus zo kreeg ik vaak een boeddha als kado. Van één werden het er vele tientallen. Ik heb ze vaak in de vitrinekast staan. Een groot houten beeld wat rust uitstraalt, heb ik in de woonkamer staan.

Ik kreeg veel lachende boeddha’s, die met de dikke buik. Het is officieel geen boeddha, maar een zenmeester uit de 4e eeuw. De lachende boeddha staat voor geluk. Ze zeggen dat je deze niet voor jezelf mag kopen. Ik weet niet of dat ook echt zo is. Een ‘echte’ boeddha moet je zeker wel voor jezelf kopen. Het beeld moet je namelijk wel aanspreken als je ermee gaat werken in je beoefening. Dit beeld zet je dan op je altaar. Een boeddha beeld op het altaar moet officieel gevuld zijn, zodat er geen negatieve krachten in het beeld kunnen gaan zetten.
 

Bronzen boeddha

Toen ik in 2004 verhuisde naar een Fokuswoning heb ik mijn boeddha verzameling uitgedund en de boeddha’s gehouden die me erg aanspraken. De andere boeddha’s heb ik weggegeven aan de andere cursisten van de boeddhisme groepen van Jewel Heart. Zo had ik zelf opruiming én ik kon er andere mensen blij mee maken. Toen ik in het nieuwe huis een Oosterse tuin nam, kon een groot boeddhabeeld natuurlijk niet ontbreken. Na lang zoeken heb ik een mooie gevonden die ook betaalbaar was. Na de koop van het beeld heb ik een goed contact met de kopers gehouden. Zo zie je maar weer waar zo’n beeld goed voor is.
 
De stenen Boeddha in de achtertuin


De ‘gewone’ boeddha, zonder dikke buik, staat vaak voor Boeddha Shakyamuni die ruim 2500 jaar geleden leefde. Uit zijn leer is het Boeddhisme ontstaan. Nu maken we nog steeds gebruik van de vele teksten die hij heeft achtergelaten. Hij is het voorbeeld dat de verlichting bereiken in één mensenleven mogelijk is. Het Boeddhisme is zo’n uitgebreide diepgaande leer dat ik me kostbaar voel dat ik daar al diverse jaren mee in aanraking kan komen. Ik ben vanaf 2003 bij het tibetaans boeddhistische centrum Jewel heart. De leraar is Gehlek Rimpoche. Een bijzondere leraar met veel kwaliteiten. Je hebt ook andere boeddha beelden bijvoorbeeld in vrouwelijke vormen. Die beelden staan voor een bepaalde kwaliteit zoals de witte Tara voor groot liefde mededogen en Manjushri voor de wijsheid. Mijn verzameling boeddha’s hangt dus nauw samen met mijn interesse en beoefening in het Boeddhisme. Ik heb zelf geen bedoeling meer om nog boeddha’s te kopen, buiten een boeddha voor mijn altaar. Zo’n boeddha hoort ook gevuld te worden met mantra’s, wierook en zegeningen. Ook worden dan de ogen geopend en met goudverf beschilderd. Het beeld wordt dan gezegend door de boeddhistische leraar. Dat beeld moet nog even op zich laten wachten tot ik er tegenaan ‘loop’.

Groetjes Veroni Steentjes
Het houten boeddha beeld dat in mijn vensterbank staat