Zwangerschap met een lichamelijke handicap/chronische ziekte
Je wilt zwanger worden met een handicap, en dan?
Uiteraard is het verstandig eerst met je behandelend arts of (huis)arts te overleggen dat je een kinderwens hebt. In sommige gevallen is zwanger worden niet zo gemakkelijk, bijvoorbeeld vanwege medicijngebruik. Maar bij een erfelijke ziekte is het ook raadzaam te kijken naar hoe groot de kansen zijn op het overdragen van de ziekte op je kindje. Bepaalde ziektes kunnen met onderzoeken als een vruchtwaterpunctie bij de ongeboren baby getest worden. Hierna kan besloten worden of de zwangerschap afgebroken wordt of niet.
Het is zover, je hebt ondanks je lichamelijke handicap of ziekte de keuze kunnen maken en bent zwanger. Je neemt de gevolgen voor lief. Wat bracht je tot die keuze? Kreeg je steun van je omgeving of reageerde die juist afwijzend? Hoe reageerde je zelf op je omgeving? Waren er nog dingen waar je rekening mee moest houden? Heb je met het inrichten van de babykamer nog speciale aanpassingen gemaakt? Hoe reageerde je lichaam op de zwangerschap? Hoe gaat je partner ermee om?
In deze rubriek vind je de volgende artikels:
- ‘Ik ben er van overtuigd dat ik net zo’n goede moeder kan zijn als ieder ander.’ Erna Pastis is 36 jaar, getrouwd met Linze en ze is in verwachting van hun eerste kind. Erna heeft MS. Onderstaand artikel gaat dan ook over haar wens om zwanger te worden en haar zwangerschap. Op 16 februari 2010 is Erna bevallen van een dochter Nynke Elsih. Lees hier het verhaal van Erna
-
Ik wilde per se borstvoeding geven, omdat dat de beste voeding is voor een baby. Maar ach, na diverse mislukte pogingen is de fles is ook een heel goed alternatief! In dit artikel vertelt Rosit, 25 jaar uit Oss openhartig over borstvoeding geven als je een lichamelijke handicap hebt. Ze heeft een zoontje , die nu 1,5 jaar oud is. Ze vertelt over zelf borstvoeding geven en over half elektrische en elektrische kolven. Lees hier haar verhaal.
- Jantine vertelt in haar verhaal. "Handicap en zwangerschap kunnen heel goed samen gaan. Mits je maar vertrouwen hebt in jezelf en duidelijkheid hebt in de artsen die je bijstaan". Klik hier voor het hele verhaal van haar.
- Marinda vertelt in het interview van een jonge moeder met een lichamelijke handicap, onder andere over haar zwangerschap. "Waar ik ontzettend veel moeite mee had, waren de blikken van vreemden die mij met mijn dikke buik in mijn rolstoel zagen zitten. Ik wilde OOK gewoon trots zijn op mijn dikke buik!!’
- Rosi heeft hemiparese en vertelt over haar zwangerschap en bevalling. Tijdens de zwangerschap kreeg ze ergotherapie om straks zelf voor haar kindje te kunnen zorgen. 'Na zes weken kon ik hem helemaal zelf verzorgen.' Lees hier het hele verhaal van haar.
Handige links
Op www.vruchtbaarheid.org vind je veel informatie over zwanger worden. Er staat precies uitgelegd wanneer je als vrouw vruchtbaar bent. Op www.fertilityfriend.com kun je bijhouden wanneer je vruchtbare dagen zijn. De site is wel in het Engels. Je kunt als je elke morgen je temperatuur opneemt, dit invullen in een schema. Ook andere informatie kun je hier kwijt, bijvoorbeeld wanneer je gemeenschap hebt gehad. Als je dit alles elke dag invult, geeft de site aan wanneer je vruchtbare dagen in aantocht zijn, maar ook wanneer je eisprong (vermoedelijk) is geweest en hoeveel kans je op een zwangerschap hebt. Tevens kun je temperatuurkaartjes van andere vrouwen zien.
Hier kan ook jouw verhaal over je zwangerschap staan. Wil je zelf (eventueel anoniem) een stukje schrijven of meewerken aan een interview over dit onderwerp, mail dan o.v.v. opvoeden. Als je graag een keer wilt spraakchatten over dit onderwerp, laat het dan ook even horen. Bij voldoende belangstelling is dit mogelijk.
Groetjes Elsa, Elvira, en Jo-Ann